Strona główna PRZEPISYBROWNIE Brownie w kokilkach

Brownie w kokilkach

przez Joanna | Chocololo
brownie w kokilkach

Brownie w kokilkach

Jeśli macie ochotę na intensywnie czekoladowe, rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe, które podane jest na ciepło z gałką lodów śmietankowych, to jesteście w idealnym miejscu. Brownie w kokilkach, deser słodki, bosko czekoladowy i bardzo prosty do przygotowania. Podane na ciepło ma świetną, lekko musową konsystencję. Koniecznie na wierzch połóżcie gałkę swoich ulubionych lodów, bitą śmietanę lub owoce. Sprawdzi się też odrobina orzechów. Cudo.
brownie w kokilkach

Brownie w kokilkach - wskazówki do przygotowania

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Sama wykorzystałam czekoladę 74%.

Cukier biały – Można zastąpić brązowym cukrem.

Mąka – Pszenna tortowa, ale można zamienić na orkiszową typ 700.

Ciasto pieczemy w kokilkach o pojemności 150 ml. Wcześniej trzeba cienko wysmarować je masłem.

Czas pieczenia brownie jest krótki, wystarczy 18-20 minut w temperaturze 160 stopni C (piekarnik z ustawioną funkcją góra-dół). Dłuższy czas pieczenia sprawi, że brownie będzie zbyt suche.

Przepis na 2 małe kokilki (o pojemności 150 ml, średnicy 8 cm i wysokości 5 cm).

brownie w kokilkach
brownie w kokilkach

Brownie w kokilkach - przechowywanie

Ten deser jemy zaraz po przygotowaniu. Brownie po wyjęciu z piekarnika trzeba zostawić na ok. 10 minut i gdy dosłownie odrobinę ostygnie kładziemy na wierzch pyszne dodatki i jemy ciepłe.

Surowe ciasto przygotowujemy zaraz przed pieczeniem, nie odstawiamy go na później.

brownie w kokilkach

Smacznego!

brownie w kokilkach

BROWNIE W KOKILKACH

Joanna | chocololo.pl
Pysznie czekoladowe i słodkie brownie w kokilkach.
Przepis na 2 małe kokilki (o pojemności 150 ml, średnicy 8 cm i wysokości 5 cm).

SKŁADNIKI
  

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 40 g masła
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 50 g cukru
  • 20 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • ulubione lody, orzechy lub owoce

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (góra-dół). Kokilki wysmarować masłem.
  • W garnuszku roztopić masło, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kostki czekoladę. Po chwili zamieszać do rozpuszczenia czekolady. Odłożyć do ostudzenia.
  • W misce ubić jajko z cukrem i solą na jasną i puszystą pianę. Powoli, miksując na małych obrotach wlewać czekoladę. Skończyć jak tylko składniki się połączą.
  • Do masy przesiać mąkę i wymieszać całość delikatnie. Ciasto nałożyć do kokilek.
  • Piec 20 minut, wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ciepłe brownie podawać z lodami i innymi dodatkami.
Słowo kluczowe brownie, ciasto czekoladowe, czekolada, czekolada gorzka

Zobacz także:

brownie z masą kajmakową
brownie z masą kajmakową
babeczki brownie z kremem fistaszkowym
babeczki brownie z kremem fistaszkowym
brownie na jasnym spodzie
brownie na jasnym spodzie

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo