Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Brownie z masą kajmakową

  • 8 lutego 2022
brownie z masą kajmakową
brownie z masą kajmakową
Total
191
Shares
1
0
190

Brownie z masą kajmakową

Chyba nie ma bardziej czekoladowego i tak prostego do przygotowania ciasta jak brownie. Przyszła kolej na wersję z masą kajmakową, przyznaje jest niesamowicie pyszna i słodka. Brownie jest mokre i maziste, pieczone w niskiej temperaturze, z piękną błyszczącą skórką. To moje ulubiona konsystencja brownie. Po prostu rozpływa się w ustach. Jeśli lubicie połączenie słodkie-słone, posypcie kawałek brownie szczyptą soli. Rewelacja!
brownie z masą kajmakową

Brownie z masą kajmakową - wskazówki

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Cukier – Warto dla lekko karmelowego smaku połączyć oba cukry, tak jak w przepisie. Choć oczywiście jeśli nie macie brązowego cukru to można użyć tylko białego.

Masa kajmakowa – Jeśli chcecie żeby masa kajmakowa łatwiej tworzyła z ciastem brownie wzorki to przełóżcie ją do miseczki i włóżcie tą miseczkę do większej z ciepłą wodą. Mieszajcie od czasu do czasu. Masa kajmakowa zrobi się rzadsza.

Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche. Wystarczy tyle ile w przepisie.

Przepis na formę 20×20 cm.

brownie z masą kajmakową

Brownie z masą kajmakową - przechowywanie

Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku na żywność, lub zabezpieczone folią spożywczą. Może być przechowywanie zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce. Najlepiej spożyć do 2-3 dni.

brownie z masą kajmakową

Smacznego!

brownie z masą kajmakową

BROWNIE Z MASĄ KAJMAKOWĄ

Joanna | chocololo.pl
Brownie jest mokre i maziste z piękną błyszczącą skórką i słodką masą kajmakową.
Przepis na formę 20x20 cm.
5 from 1 vote
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 50 g cukru białego
  • 90 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 250 g masy kajmakowej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • W misce ubić krótko jajka z cukrem i szczyptą soli (1 minuta mikserem). Powoli wlewać wystudzoną czekoladę i energicznie mieszać do połączenia.
  • Do masy przesiać mąkę i wmieszać dokładnie szpatułką. Ciasto wylać do blaszki. Wyrównać. Na wierzch nierównomiernie wyłożyć łyżką masę kajmakową i delikatnie, drewnianym patyczkiem zrobić wzorki.
  • Piec 33-35 minut, wyjąć z piekarnika i kroić po całkowitym wystudzeniu.

Zobacz także:

brownie z oreo
brownie z oreo
pomarańczowe brownie z bezą
pomarańczowe brownie z bezą
brownie chrupiący orzech
brownie chrupiący orzech

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
191
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 190
Tweet 0
Podobne składniki
  • masa kajmakowa
Poprzedni artykuł
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

  • 3 lutego 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
domowe pralinki ferrero rocher
  • CZEKOLADKI
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Domowe pralinki Ferrero Rocher

  • 10 lutego 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

1 komentarz
  1. Iti pisze:
    5 lipca 2022 o 22:22

    5 stars
    Dwa – trzy dni….

    To ciasto w domu nawet południa nie doczekało (piekłam wieczorem). Przy trójce dzieci, czego dwóch nastolatków, wiecznie głodnych… Babcia i Tato nawet okruszka nie uświadczyli. Bo dla mnie tylko one zostały.jo

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności