Brownie z masą kajmakową

Brownie z masą kajmakową

Chyba nie ma bardziej czekoladowego i tak prostego do przygotowania ciasta jak brownie. Przyszła kolej na wersję z masą kajmakową, przyznaje jest niesamowicie pyszna i słodka. Brownie jest mokre i maziste, pieczone w niskiej temperaturze, z piękną błyszczącą skórką. To moje ulubiona konsystencja brownie. Po prostu rozpływa się w ustach. Jeśli lubicie połączenie słodkie-słone, posypcie kawałek brownie szczyptą soli. Rewelacja!
brownie z masą kajmakową

Brownie z masą kajmakową - wskazówki

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Cukier – Warto dla lekko karmelowego smaku połączyć oba cukry, tak jak w przepisie. Choć oczywiście jeśli nie macie brązowego cukru to można użyć tylko białego.

Masa kajmakowa – Jeśli chcecie żeby masa kajmakowa łatwiej tworzyła z ciastem brownie wzorki to przełóżcie ją do miseczki i włóżcie tą miseczkę do większej z ciepłą wodą. Mieszajcie od czasu do czasu. Masa kajmakowa zrobi się rzadsza.

Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche. Wystarczy tyle ile w przepisie.

Przepis na formę 20×20 cm.

brownie z masą kajmakową

Brownie z masą kajmakową - przechowywanie

Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku na żywność, lub zabezpieczone folią spożywczą. Może być przechowywanie zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce. Najlepiej spożyć do 2-3 dni.

brownie z masą kajmakową

Smacznego!

brownie z masą kajmakową

BROWNIE Z MASĄ KAJMAKOWĄ

Joanna | chocololo.pl
Brownie jest mokre i maziste z piękną błyszczącą skórką i słodką masą kajmakową.
Przepis na formę 20x20 cm.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 50 g cukru białego
  • 90 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 250 g masy kajmakowej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • W misce ubić krótko jajka z cukrem i szczyptą soli (1 minuta mikserem). Powoli wlewać wystudzoną czekoladę i energicznie mieszać do połączenia.
  • Do masy przesiać mąkę i wmieszać dokładnie szpatułką. Ciasto wylać do blaszki. Wyrównać. Na wierzch nierównomiernie wyłożyć łyżką masę kajmakową i delikatnie, drewnianym patyczkiem zrobić wzorki.
  • Piec 33-35 minut, wyjąć z piekarnika i kroić po całkowitym wystudzeniu.

Zobacz także:

brownie z oreo
brownie z oreo
pomarańczowe brownie z bezą
pomarańczowe brownie z bezą
brownie chrupiący orzech
brownie chrupiący orzech

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




8 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
8
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x