Brownie z masą kajmakową

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Cukier – Warto dla lekko karmelowego smaku połączyć oba cukry, tak jak w przepisie. Choć oczywiście jeśli nie macie brązowego cukru to można użyć tylko białego.
Masa kajmakowa – Jeśli chcecie żeby masa kajmakowa łatwiej tworzyła z ciastem brownie wzorki to przełóżcie ją do miseczki i włóżcie tą miseczkę do większej z ciepłą wodą. Mieszajcie od czasu do czasu. Masa kajmakowa zrobi się rzadsza.
Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche. Wystarczy tyle ile w przepisie.
Przepis na formę 20×20 cm.
Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku na żywność, lub zabezpieczone folią spożywczą. Może być przechowywanie zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce. Najlepiej spożyć do 2-3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
1 komentarz
Dwa – trzy dni….
To ciasto w domu nawet południa nie doczekało (piekłam wieczorem). Przy trójce dzieci, czego dwóch nastolatków, wiecznie głodnych… Babcia i Tato nawet okruszka nie uświadczyli. Bo dla mnie tylko one zostały.jo