Tort truflowy
Zdecydowanie jest to jeden z najbardziej czekoladowych tortów jaki można sobie wyobrazić. Tort truflowy jest po prostu obłędnie czekoladowy! Mocno czekoladowe ciasto, nasączone jest gęstym, słodkim syropem z wiśniówką. Pomiędzy czekoladowymi blatami znalazł się krem czekoladowy z dodatkiem mleka w proszku. Z zewnątrz tort poryty jest truflową, intensywnie czekoladową masą, do której również przygotowujemy syrop z mocnej wiśniówki. Ten syrop wspaniale podkreśla smak czekolady, dodaje jej głębi i charakteru. Tort truflowy ma bardzo fajną, ciężką, mięsistą i wilgotną konsystencję. Czekoladowe szaleństwo!
Tort truflowy - wskazówki
Ciasto czekoladowe.
Ciasto jest proste do przygotowanie. Należy pamiętać, że w trakcie pieczenia wyrośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć. Można ją zamrozić (np. na bajaderki) albo po prostu zjeść.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć ją z lodówki.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Ciasto piec do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po ok. 45 minutach. Jeżeli będzie na nim surowe ciasto, to sprawdzić kolejny raz po 4-5 minutach.
Krem czekoladowy.
Przygotowana śmietanka z czekoladą i mlekiem w proszku, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.
Jeżeli mleko w proszku nie będzie się chciało dokładnie rozpuścić i powstaną grudki, można całość zblendować na gładką masę. Następnie dodać czekoladę.
Schłodzona śmietanka z czekoladą i mlekiem w proszku będzie bardzo gęsta. Ubija się ją krótko, 1-2 minuty. Zrobi się lekko jaśniejsza i bardziej puszysta, jednak dalej będzie gęsta.
Mascarpone dodać do ubitej śmietanki delikatnie, przy użyciu miksera (na najmniejszych obrotach) lub wmieszać przy pomocy szpatułki.
Nie ubijać całości zbyt długo, krem jest gęsty, ciężki, o truflowej konsystencji. Ubijany zbyt długo może się zwarzyć.
Mleko w proszku – Pełne, o zawartości tłuszczu 26%. Nie powinno być w granulkach.
Syrop z wiśniówki.
Tort truflowy z takim syropem smakuje naprawdę obłędnie. On nadaje super truflowy charakter i jest aromatyczny. Nie warto go pomijać, ponieważ bez niego smak i konsystencja będzie inna. Wiem jednak, że czasem nie można czegoś zrobić, nie chcecie używać alkoholu lub czegoś zabraknie. Więc poniżej kilka syropowych rozwiązań.
Wiśniówka – Mocna, aromatyczna wiśniówka.
Czy można czymś zastąpić wiśniówkę?
Tak, jeśli lubicie – whisky będzie dobre, ale nada zupełnie innego aromatu. Oczywiście, jak na trufle przystało – można użyć rumu.
Czy można zastąpić czymś alkohol do nasączenia ciasta?
Tak. Jeśli chodzi o nasączenie ciasta, można syrop pominąć. Samo ciasto jest wilgotne i nie potrzebuje nasączenia (chyba, że będzie zbyt długo pieczone). Do nasączenia można użyć mocnego espresso, kakao lub przygotować syrop na bazie wody, pomijając alkohol. W zamian można spróbować np. sok wiśniowy.
Inaczej jest z kremem. Można pominąć syrop i dodać np. kawę instant rozpuszczoną w 50 ml śmietanki 30/36%. Jakiś likier (np. kawowy) też może być. Nie próbowałam kremu z gotowymi syropami (np. takimi do kawy), może zdałby tu egzamin.
Krem truflowy.
Z tego kremu można sobie przygotować trufle. Po schłodzeniu formować kulki i obtaczać w kakao.
Ważne, aby mascarpone było w temperaturze pokojowej, a nawet można przełożyć je do miseczki i dać do większej z ciepłą wodą. Wymieszać, niech będzie nawet lekko letnie.
Czekolada – Gorzka, o zawartości kakao 60-80%.
Wiórki czekoladowe.
Do obłożenia boków potrzebne są wiórki czekoladowe. Można przygotować je przy pomocy obieraczki do warzyw. Do tego tortu potrzebne są wiórki z ok.3 pasków gorzkiej czekolady.
Przepis na tort o średnicy ok. 19 cm i wys. 8,5 cm, z kremami i bez dodatkowej dekoracji.
Ciasto pieczone w tortownicy o średnicy 18 cm.
Tort truflowy - przechowywanie
Tort należy przechowywać w lodówce, w specjalnym pojemniku na tort lub zabezpieczony folią, aby nie przeszedł innymi zapachami. Najlepiej spożyć go w ciągu 4 dni od momentu złożenia i udekorowania.
Przed podaniem i krojeniem dobrze jest wyjąć tort z lodówki na ok. 30 minut, aby krem i polewa zmiękły. Będzie się lepiej kroił.
Smacznego!
TORT TRUFLOWY
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto czekoladowe
- 125 g czekolady gorzkiej
- 60 g masła
- 60 ml oleju
- 200 ml maślanki (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 120 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 35 g kakao
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody
Składniki na syrop do nasączenia
- 75 ml wiśniówki
- 45 ml wody
- 7 g kakao
- 15 g cukru
Składniki na krem czekoladowy
- 400 ml śmietanki 36%
- 50 g mleka w proszku (tłustego 26%)
- 160 g mascarpone (zimnego)
- 130 g czekolady gorzkiej
- 130 g czekolady mlecznej
Składniki na krem truflowy (do obłożenia tortu)
- 250 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 150 g czekolady gorzkiej
- syrop do kremu truflowego
Składniki na syrop do kremu truflowego
- 100 ml wiśniówki
- 20 g cukru
- 10 g kakao
- 50 ml wody
Dodatkowo
- kakao do posypania wierzchu
- wiórki czekoladowe do obsypania boków
- trufle do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
- W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać maślankę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
- Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
Przygotowanie kremu czekoladowego etap 1
- Śmietankę wlać do garnuszka, przesiać do niej mleko w proszku i wymieszać dokładnie. Podgrzać prawie do wrzenia, następnie dodać połamane na kostki czekolady.
- Wymieszać całość do rozpuszczenia czekolad i powstania gładkiego sosu. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc (ok.12 godzin).
Przygotowanie syropu do nasączenia
- Do małego garnuszka z grubym dnem wsypać cukier i kakao. Dolać wiśniówkę i wodę, wymieszać dokładnie.
- Podgrzewać całość na małym/średnim ogniu mieszając gotujący się płyn. Ostrożnie, aby zbytnio się nie pienił. Gotować płyn aż będzie ciemny, gęstszy i lepki. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.
Przygotowanie kremu czekoladowego i składanie tortu
- Z ciasta ściąć górkę i przekroić na 3 równe blaty. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze/talerzu lub podkładce. Posmarować go częścią (⅓) syropu.
- Przygotować krem czekoladowy. Do miski przełożyć schłodzoną śmietankę z czekoladą, zmiksować krótko (mikser, końcówki do ubijania). Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza.
- Dodać schłodzone mascarpone i wymieszać razem z masą (przy pomocy miksera na najmniejszych obrotach, ale można też delikatnie szpatułką).
- Na posmarowany syropem blat ciasta wyłożyć połowę kremu i przykryć drugim blatem. Posmarować go syropem i wyłożyć resztę kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasmarować go syropem. Boki tortu wyrównać szpatułką, resztki kremu (spomiędzy ciasta) rozsmarować cienko na bokach.
- Tort dobrze schłodzić w lodówce najlepiej przez kolejną noc (12 godzin).
Przygotowanie kremu truflowego
- Przygotować syrop do kremu. Do małego garnuszka z grubym dnem wsypać cukier i kakao. Dolać wiśniówkę i wodę, wymieszać dokładnie.
- Podgrzewać całość na małym/średnim ogniu mieszając gotujący się płyn. Ostrożnie, aby zbytnio się nie pienił. Gotować płyn aż będzie ciemny, gęstszy i lepki. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do ostudzenia.
- Do miski dać mascarpone, wlać syrop i zmiksować chwilę (mikser; końcówki do ubijania) do połączenia składników, następnie miksując ostrożnie i powoli wlewać schłodzoną czekoladę. Skończyć gdy składniki się połączą.
- Kremem posmarować boki i wierzch tortu. Wierzch posypać kakao, boki obsypać wiórkami czekoladowymi. Na wierzchu ułożyć trufle. Schłodzić tort jeszcze godzinę.