Tort czekoladowy z truskawkami

Tort czekoladowy z truskawkami

Bardzo czekoladowy tort z truskawkami. Blaty z czekoladowego ciasta przełożone są śmietankowo-truskawkowym kremem i kawałkami truskawek. Cały tort pokrywa gruba warstwa czekoladowego kremu. Tort idealnie słodki, z puszystymi, gęstymi kremami. Ciasto dodatkowo nasączone jest kakao. Wszystkim, którzy mieli okazję skubnąć kawałek tortu, bardzo smakował. Warto podać go z garścią świeżych truskawek na talerzyku, wychodzi deser idealny.
tort czekoladowy z truskawkami

Tort czekoladowy z truskawkami - wskazówki

Ciasto.

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Najlepiej gorzka min. 60% .

Ciasto nasączamy wodą z kakao i cukrem, ale można nasączyć też świeżo parzoną kawą.

Krem truskawkowy.

Truskawki – Użyłam świeżych truskawek, można użyć mrożonych (do musu). Ważne, aby wyszło 300 ml musu truskawkowego.

Truskawki dusimy na patelni i redukujemy o połowę. Zajmie to ok. 20 minut. Owoce powinny się rozpadać, a płyn zredukować. Wtedy blendujemy je na mus i dodajemy żelatynę. Po ostudzeniu truskawki z żelatyną wkładamy dosłownie na 5 min. do lodówki. Muszą pozostać w konsystencji, którą łatwo można wymieszać z ubitą śmietanką i mascarpone.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Kiedy śmietanka z mascarpone będzie ładnie ubita, trzeba dodać sporą łyżkę do truskawkowego musu i dobrze wymieszać. Nie trzeba być bardzo delikatnym, ważne żeby konsystencja zrobiła się luźniejsza, następnie trzeba już delikatniej wmieszać drugą. Po tym rozmieszany mus dodać do ubitego kremu i delikatnie wmieszać szpatułką. Krem będzie gęsty.

Ciasto przekładamy kremem truskawkowym od razu po przygotowaniu.  Wczesniej warto już mieć przygotowane blaty ciasta, nasączenie i pokrojone truskawki.

Krem czekoladowy.

Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Czekolada – Gorzka 60-70% i mleczna.

Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Przepis na tortownicę 20 cm. Tort o średnicy 21 cm, wysokość 9 cm (bez dekoracji-truskawek).

tort czekoladowy z truskawkami

Tort czekoladowy z truskawkami - przechowywanie

Tort przechowywać w lodówce, zabezpieczony przed dostaniem się zapachów (zabezpieczony folią spożywczą lub w specjalnym pojemniku na  ciasta). Spożyć do 2-3 dni od momentu złożenia całego tortu.

tort czekoladowy z truskawkami
tort czekoladowy z truskawkami

Smacznego!

tort czekoladowy z truskawkami

TORT CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Bardzo czekoladowy tort z truskawkami.
Przepis na tortownicę 20 cm. Tort o średnicy 21 cm, wysokość 9 cm (bez dekoracji-truskawek).

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 100 ml oleju
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na krem truskawkowy

  • 600 g truskawek (do musu)
  • 350 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 350 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 15 g żelatyny (+ 30 ml zimnej wody)
  • 60 g cukru pudru

Składniki na krem czekoladowy

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 150 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej

Nasączenie

  • 100 ml wody (wrzątek)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo

  • 150 g truskawek (do środka tortu)
  • kilka truskawek do ozdoby

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta czekoladowego

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę maki i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
  • Wystudzone ciasto przekroić na 4 blaty (wcześniej ściąć górkę).
  • Przygotować kakao do nasączenia. Wymieszać wrzątek z kakao i cukrem. Odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie kremu truskawkowego

  • Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki. Podgrzewać na patelni aż puszczą sok i zaczną się rozpadać (ciągle pilnować żeby się nie przypaliły).
  • W międzyczasie namoczyć żelatynę. Wsypać ją do miseczki, zalać wodą i odstawić do napęcznienia.
  • Kiedy sok z truskawek znacznie się zredukuje i zgęstnieje (po ok. 20-25 min) zblendować je na gładki mus (powinno go wyjść 300 ml). Dodać trochę musu do żelatyny i rozmieszać, następnie rozmieszaną żelatynę dodać do gorących truskawek na patelni (już nie gotować) i dokładnie wymieszać. Przelać całość do miseczki i odstawić do wystudzenia.
  • W trakcie ubijania śmietanki schłodzić przez chwilę mus, tylko 5 minut. Nie może stężeć.
  • W dużej misce szybko zmiksować (mikser;końcówki do ubijania) mascarpone z przesianym cukrem pudrem. Dosłownie kilka sekund, do połączenia. Wlać śmietankę i ubić całość na puszysty, gęsty krem.
  • Łyżkę kremu wmieszać do truskawkowego musu, następnie wmieszać kolejną łyżkę. Gdy ładnie się połączą dodać mus do reszty ubitego kremu i bardzo delikatnie wmieszać go szpatułką.

Przełożenie tortu

  • 150 g truskawek umyć, usunąć szypułki i osuszyć. Pokroić na niewielkie kawałki.
  • Na paterze/talerzu położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć go kakao, wyłożyć ⅓ kremu truskawkowego i ułożyć pokrojone truskawki (można lekko je docisnąć) i postąpić tak samo z resztą blatów. Boki tortu wyrównać i schłodzić tort chociaż 2 godziny przed pokryciem kremem czekoladowym.

Przygotowanie kremu czekoladowego

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gładkiego sosu. Odstawić do ostudzenia, później schłodzić przez 12 godzin w lodówce (najlepiej całą noc).
  • Następnie schłodzoną masę wlać do miski, dodać mascarpone i ubić na puszysty, gęsty krem.
  • Tort pokryć grubo kremem i schłodzić w lodówce przez całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.

Zobacz także:

czekoladowy tort michałek
czekoladowy tort michałek
torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą
torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą
bananowy tort straciatella
bananowy tort straciatella

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo