Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z truskawkami

  • 3 maja 2022
tort czekoladowy z truskawkami
tort czekoladowy z truskawkami
Total
99
Shares
1
0
98

Tort czekoladowy z truskawkami

Bardzo czekoladowy tort z truskawkami. Blaty z czekoladowego ciasta przełożone są śmietankowo-truskawkowym kremem i kawałkami truskawek. Cały tort pokrywa gruba warstwa czekoladowego kremu. Tort idealnie słodki, z puszystymi, gęstymi kremami. Ciasto dodatkowo nasączone jest kakao. Wszystkim, którzy mieli okazję skubnąć kawałek tortu, bardzo smakował. Warto podać go z garścią świeżych truskawek na talerzyku, wychodzi deser idealny.
tort czekoladowy z truskawkami

Tort czekoladowy z truskawkami - wskazówki

Ciasto.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Najlepiej gorzka min. 60% .

Ciasto nasączamy wodą z kakao i cukrem, ale można nasączyć też świeżo parzoną kawą.

Krem truskawkowy.

Truskawki – Użyłam świeżych truskawek, można użyć mrożonych (do musu). Ważne, aby wyszło 300 ml musu truskawkowego.

Truskawki dusimy na patelni i redukujemy o połowę. Zajmie to ok. 20 minut. Owoce powinny się rozpadać, a płyn zredukować. Wtedy blendujemy je na mus i dodajemy żelatynę. Po ostudzeniu truskawki z żelatyną wkładamy dosłownie na 5 min. do lodówki. Muszą pozostać w konsystencji, którą łatwo można wymieszać z ubitą śmietanką i mascarpone.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Kiedy śmietanka z mascarpone będzie ładnie ubita, trzeba dodać sporą łyżkę do truskawkowego musu i dobrze wymieszać. Nie trzeba być bardzo delikatnym, ważne żeby konsystencja zrobiła się luźniejsza, następnie trzeba już delikatniej wmieszać drugą. Po tym rozmieszany mus dodać do ubitego kremu i delikatnie wmieszać szpatułką. Krem będzie gęsty.

Ciasto przekładamy kremem truskawkowym od razu po przygotowaniu.  Wczesniej warto już mieć przygotowane blaty ciasta, nasączenie i pokrojone truskawki.

Krem czekoladowy.

Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Czekolada – Gorzka 60-70% i mleczna.

Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Przepis na tortownicę 20 cm. Tort o średnicy 21 cm, wysokość 9 cm (bez dekoracji-truskawek).

tort czekoladowy z truskawkami

Tort czekoladowy z truskawkami - przechowywanie

Tort przechowywać w lodówce, zabezpieczony przed dostaniem się zapachów (zabezpieczony folią spożywczą lub w specjalnym pojemniku na  ciasta). Spożyć do 2-3 dni od momentu złożenia całego tortu.

tort czekoladowy z truskawkami
tort czekoladowy z truskawkami

Smacznego!

tort czekoladowy z truskawkami

TORT CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Bardzo czekoladowy tort z truskawkami.
Przepis na tortownicę 20 cm. Tort o średnicy 21 cm, wysokość 9 cm (bez dekoracji-truskawek).
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 100 ml oleju
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na krem truskawkowy

  • 600 g truskawek (do musu)
  • 350 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 350 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 15 g żelatyny (+ 30 ml zimnej wody)
  • 60 g cukru pudru

Składniki na krem czekoladowy

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 150 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej

Nasączenie

  • 100 ml wody (wrzątek)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo

  • 150 g truskawek (do środka tortu)
  • kilka truskawek do ozdoby

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta czekoladowego

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę maki i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
  • Wystudzone ciasto przekroić na 4 blaty (wcześniej ściąć górkę).
  • Przygotować kakao do nasączenia. Wymieszać wrzątek z kakao i cukrem. Odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie kremu truskawkowego

  • Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki. Podgrzewać na patelni aż puszczą sok i zaczną się rozpadać (ciągle pilnować żeby się nie przypaliły).
  • W międzyczasie namoczyć żelatynę. Wsypać ją do miseczki, zalać wodą i odstawić do napęcznienia.
  • Kiedy sok z truskawek znacznie się zredukuje i zgęstnieje (po ok. 20-25 min) zblendować je na gładki mus (powinno go wyjść 300 ml). Dodać trochę musu do żelatyny i rozmieszać, następnie rozmieszaną żelatynę dodać do gorących truskawek na patelni (już nie gotować) i dokładnie wymieszać. Przelać całość do miseczki i odstawić do wystudzenia.
  • W trakcie ubijania śmietanki schłodzić przez chwilę mus, tylko 5 minut. Nie może stężeć.
  • W dużej misce szybko zmiksować (mikser;końcówki do ubijania) mascarpone z przesianym cukrem pudrem. Dosłownie kilka sekund, do połączenia. Wlać śmietankę i ubić całość na puszysty, gęsty krem.
  • Łyżkę kremu wmieszać do truskawkowego musu, następnie wmieszać kolejną łyżkę. Gdy ładnie się połączą dodać mus do reszty ubitego kremu i bardzo delikatnie wmieszać go szpatułką.

Przełożenie tortu

  • 150 g truskawek umyć, usunąć szypułki i osuszyć. Pokroić na niewielkie kawałki.
  • Na paterze/talerzu położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć go kakao, wyłożyć ⅓ kremu truskawkowego i ułożyć pokrojone truskawki (można lekko je docisnąć) i postąpić tak samo z resztą blatów. Boki tortu wyrównać i schłodzić tort chociaż 2 godziny przed pokryciem kremem czekoladowym.

Przygotowanie kremu czekoladowego

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gładkiego sosu. Odstawić do ostudzenia, później schłodzić przez 12 godzin w lodówce (najlepiej całą noc).
  • Następnie schłodzoną masę wlać do miski, dodać mascarpone i ubić na puszysty, gęsty krem.
  • Tort pokryć grubo kremem i schłodzić w lodówce przez całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.

Zobacz także:

czekoladowy tort michałek
czekoladowy tort michałek
torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą
torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą
bananowy tort straciatella
bananowy tort straciatella

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
99
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 98
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
  • truskawki
  • żelatyna
Poprzedni artykuł
orkiszowe brownie z batata
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Orkiszowe brownie z batata

  • 26 kwietnia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

  • 5 maja 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności