Czekoladowy krem maślany z kakao (buttercream)
Krem idealny do tynkowania i ozdoby tortów, charakterystyczny w smaku i niesamowicie słodki. Maślany krem czekoladowy trochę w amerykańskim stylu, ponieważ tam przygotowuje się go bardzo często. Duża ilość cukru pudru sprawia, że jest niezwykle słodki, ale jednocześnie puszysty. Moja wersja czekoladowego kremu maślanego ma dużo cukru pudru, choć może nie tak dużo jak w wielu zagranicznych przepisach. Pokusiłam się też o większą ilość śmietanki, przez co krem jest bardziej puszysty, delikatny i nie tak cukrowo-szorstki. Muszę przyznać, że lubię tą konsystencję i z kremem przyjemnie się pracuje. Warto spróbować!
Czekoladowy krem maślany z kakao (buttercream) - wskazówki do przygotowania
Jakich składników potrzeba do czekoladowego kremu maślanego?
Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Nie zamieniamy na inne, a tym bardziej na margarynę.
Do tego kremu maślanego masło powinno być miękkie, może być jeszcze trochę chłodne. Takie masło lepiej się ubija na jasną i puszystą masę.
Masło ubijamy ok. 5-8 minut (zwykłym ręcznym mikserem; może to trwać dłużej w zależności od rodzaju miksera. Po ubiciu będzie lekko puszyste i jasne, prawie białe.
Kakao – Ciemne, alkalizowane kakao o zawartości tłuszczu 10-12%. Podpowiem, że to np. popularne Decomorreno lub Wedel.
Po dodaniu kakao do masła ubijamy całość 1-2 minuty, aby dobrze się połączyła. Następnie w porcjach dodajemy cukier puder (po 1/3 porcji)
Śmietanka – Tłusta, słodka śmietanka o zawartości tłuszczu 36%. Powinna mieć temperaturę pokojową, zbyt zimna lub ciepła może zwarzyć krem.
Śmietankę dodajemy partiami (po 1/3 porcji), gdy kolejna się wmiesza. Krem będzie gładszy, jaśniejszy.
Dodatkowe informacje:
– Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.
– Może być wykorzystany do ozdabiania babeczek.
– Maślany krem czekoladowy można przygotować 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed tynkowaniem zostawić w temp. pokojowej, aby się ocieplił. Po tym warto przez go ponownie ubić mikserem. 1-2 minuty, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.
– Krem można mrozić do 3 miesięcy. Po wyjęciu z zamrażarki, gdy osiągnie temp. pokojową ubijamy go 1-2 minuty.
– Jeśli macie ochotę na bardziej intensywny kolor, można do kremu (pod koniec ubijania) dodać barwnik.
– Krem można wykorzystać do dekoracji, ale jest dosyć puszysty. Jeśli chcecie aby był bardziej gładki, bez pęcherzyków powietrza, trzeba po ubiciu zamieszać go delikatnie szpatułką.
Przepis na czekoladowy krem maślany z kakao (buttercream):
CZEKOLADOWY KREM MAŚLANY Z KAKAO (BUTTERCREAM)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 150 g masła (w temp. pokojowej, miękkiego)
- 30 g kakao
- 250 g cukru pudru
- 100 ml śmietanki 36% (w temp. pokojowej)
PRZYGOTOWANIE
- Masło utrzeć w misce do powstania jasnej (prawie białej), puszystej masy. Zajmie to ok. 5-8 minut.
- Do masła przesiać kakao i ucierać 1-2 minuty. Następnie do masy przesiać ⅓ cukru pudru, miksować 1-2 minuty, dodać kolejną ⅓ cukru, miksować 1-2 minuty i ostatnią część.
- Krem będzie gęsty, miksując wlać ⅓ śmietanki, gdy składniki się połączą wlać kolejną porcję i tak do powstania puszystego, gładkiego kremu.