Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CZEKOLADKI
  • PRZEPISY

Trufle mleczno-orzechowe

  • 9 lutego 2023
trufle mleczno-orzechowe
trufle mleczno-orzechowe
Total
29
Shares
0
0
29

Trufle mleczno-orzechowe

Te mleczno-orzechowe kuleczki przypominają w smaku popularne Schoko-Bons. Pod warstwą czekolady kryje się pyszne i słodkie nadzienie z orzechami laskowymi. Trufle mleczno-orzechowe składają się z zaledwie kilku składników i są wyjątkowo proste do przygotowania.  Wspaniałe na prezent i do podjadania z lodówki. Ostrzegam, trufle znikają ekspresowo, po prostu ciężko się powstrzymać i nie skubnąć następnego.
trufle mleczno-orzechowe

Trufle mleczno-orzechowe - wskazówki

Mimo, że trufle są proste do przygotowania mam dla Was kilka wskazówek dotyczących składników.

Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku, o zawartości tłuszczu 26%. Nie instant, nie granulki itp.

Nie pomijajcie przesiewania mleka dwukrotnie. Zmniejsza to ryzyko powstania mlecznych grudek w masie.

Orzechy laskowe – Upieczone i obrane ze skórek. Jeśli decydujecie się upiec i obrać orzechy samodzielnie to:

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Czekolada do polania trufli – Najlepiej gorzka 60-80% w równej proporcji z mleczną. Można użyć samej gorzkiej czekolady jeśli lubicie i także polecam to połączenie. Sama mleczna będzie za słodka, chociaż jeśli lubicie, to nic nie stoi na przeszkodzie, ale masa z orzechami i białą czekoladą jest całkiem słodka. Fajnie przełamać to gorzką czekoladą.

Do ozdoby można zrobić paseczki z białej czekolady. Na tą ilość trufli wystarczy pasek rozpuszczonej czekolady.

Przepis na ok. 16 trufli.

trufle mleczno-orzechowe

Trufle mleczno-orzechowe - przechowywanie

Przechowywać trufle zamknięte w szczelnym pojemniku, w lodówce, do 4-5 dni.

Trufle można mrozić do 3 miesięcy. Wystarczy później wyjąć pralinki z zamrażarki i po kilkunastu minutach można je jeść.

trufle mleczno-orzechowe

Smacznego!

trufle mleczno-orzechowe

TRUFLE MLECZNO-ORZECHOWE

Joanna | chocololo.pl
Pod warstwą czekolady kryje się pyszne i słodkie nadzienie z orzechami laskowymi.
Przepis na ok. 16 trufli.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na nadzienie

  • 150 g czekolady białej
  • 50 g mleka w proszku
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 50 g orzechów laskowych (podpieczonych, bez skórek)

Do polania trufli

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Mleko w proszku przesiać do miseczki. Do garnuszka wlać śmietankę, ponownie przesiać (do śmietanki) mleko w proszku i dokładnie, energicznie wymieszać. Podgrzewać całość na małym ogniu ciągle mieszając.
  • Gdy śmietanka będzie gorąca i prawie wrząca, zdjąć ją z ognia, dodać do niej połamaną biała czekoladę i mieszać delikatnie do roztopienia czekolady.
  • Orzechy posiekać i dodać do masy, wymieszać dokładnie i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masa powinna stać się plastyczna i błyszcząca.
  • Przygotować tacę/duży talerz i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Z masy formować kuleczki i odkładać na tacę. Jeśli masa będzie zbyt luźna do formowania, trzeba ją włożyć na 5 minut do lodówki.
  • Przygotowane kuleczki włożyć do lodówki i schłodzić przez 1-1½ godziny, aż będą twardsze.
  • Czekoladę mleczną i gorzką połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Zanurzać schłodzone kuleczki w czekoladzie i odkładać z powrotem na tacę. Schłodzić trufle w lodówce jeszcze 15 minut. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.

Zobacz także:

domowe czekoladki snickers
domowe czekoladki snickers
domowe pralinki ferrero rocher
domowe pralinki ferrero rocher
pralinki migdałowe z amaretto
pralinki migdałowe z amaretto

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
29
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 29
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • mleko w proszku
  • orzechy laskowe
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • 31 stycznia 2023
Zobacz przepis
Następny artykuł
orzechowe ciasteczka z serduszkiem
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

  • 13 lutego 2023
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności