Trufle mleczno-orzechowe

Mimo, że trufle są proste do przygotowania mam dla Was kilka wskazówek dotyczących składników.
Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku, o zawartości tłuszczu 26%. Nie instant, nie granulki itp.
Nie pomijajcie przesiewania mleka dwukrotnie. Zmniejsza to ryzyko powstania mlecznych grudek w masie.
Orzechy laskowe – Upieczone i obrane ze skórek. Jeśli decydujecie się upiec i obrać orzechy samodzielnie to:
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Czekolada do polania trufli – Najlepiej gorzka 60-80% w równej proporcji z mleczną. Można użyć samej gorzkiej czekolady jeśli lubicie i także polecam to połączenie. Sama mleczna będzie za słodka, chociaż jeśli lubicie, to nic nie stoi na przeszkodzie, ale masa z orzechami i białą czekoladą jest całkiem słodka. Fajnie przełamać to gorzką czekoladą.
Do ozdoby można zrobić paseczki z białej czekolady. Na tą ilość trufli wystarczy pasek rozpuszczonej czekolady.
Przepis na ok. 16 trufli.
Przechowywać trufle zamknięte w szczelnym pojemniku, w lodówce, do 4-5 dni.
Trufle można mrozić do 3 miesięcy. Wystarczy później wyjąć pralinki z zamrażarki i po kilkunastu minutach można je jeść.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.