Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Na blogu znajdziecie kilka przepisów na bardzo mocno czekoladowe torty, ale musiał się pojawić jeszcze jeden. Po prostu – tort czekoladowy. Dość ciężki, wilgotny, intensywnie czekoladowy  i absolutnie pyszny. Wielbiciele czekolad powinni być zadowoleni. Tort składa się z ciasta mocno czekoladowego, które pojawiło się na blogu i często wykorzystuję je do torów. Są też dwa rodzaje kremów czekoladowych. Mamy krem z mascarpone, który jest gęsty i wręcz lekko wytrawny. Jest też maślany krem czekoladowy z kakao w amerykańskim stylu, ale z moimi proporcjami składników. Ten kem jest świetny do tynkowania i ozdabiania tortów.  Mam nadzieję, że będzie Wam smakował. Mimo całej słodyczy i czekoladowości tortu, trudno się od niego oderwać.
tort czekoladowy

Jak rozłożyć pracę nad tortem czekoladowym?

Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć na 2-3 dni. Poniżej przedstawiam Wam schemat, który wydaje się wygodny, tort ma czas by się “ułożyć” i nieco przegryźć. Sama też tak rozłożyłam poszczególne etapy przygotowań tortu.

1 DZIEŃUpieczenie ciasta czekoladowego i rozpuszczenie czekolady w śmietance – Nie ma różnicy, czy upieczecie ciasto rano, czy wieczorem. Ważne, żeby dobrze wystygło i poleżał przez noc. Wtedy lepiej się kroi. Śmietanka z czekoladą powinna się chłodzić ok. 12 godzin, żeby ładnie się ubiła.

2 DZIEŃZłożenie tortu w rancie (można też bez rantu) – Tego dnia kroimy ciasto na 3-4 blaty i przygotowujemy krem czekoladowy z mascarpone. Tort składamy i wstawiamy do lodówki. Dobrze, żeby chłodzenie trwało to ok. 12 godzin. Sama składam tort rano i zostawiam do następnego ranka.

3 DZIEŃTynkowanie i dekoracja –  Tort wyjmujemy z rantu i zostawiamy w lodówce na czas przygotowania kremu maślanego i dekoracji (opcjonalnie; w zależności co przygotowujecie). Po obłożeniu kremem maślanym, zostawiamy tort na 1 godzinę w lodówce i dekorujemy.

Udekorowany tort jest już gotowy. W smaku będzie najlepszy na następny dzień. Przed krojeniem można poczekać, aby krem maślany trochę zmiękł lub kroić nożem zanurzonym w ciepłej wodzie i osuszonym. Ukrojony kawałek zostawić na kilka minut, żeby się ocieplił.

tort czekoladowy

Tort czekoladowy - wskazówki do przygotowania i składników

Ciasto czekoladowe.

Ciasto jest proste do przygotowanie. Należy pamiętać, że w trakcie pieczenia wyrośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć. Można ją zamrozić (np. na bajaderki) albo po prostu zjeść.

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć ją z lodówki.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Ciasto piec do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po ok. 45 minutach. Jeżeli będzie na nim surowe ciasto, to sprawdzić kolejny raz po 4-5 minutach.

Nasączenia ciasta – Ciasto jest wilgotne, nie trzeba go nasączać, ale można. Do nasączenia wystarczy mała filiżanka (ok. 100 ml) świeżo parzonej kawy lub kakao (łyżeczka kakao rozmieszana z wodą).

Więcej o tym czekoladowym cieście do tortu przeczytacie w osobnym wpisie: Mocno czekoladowe ciasto do tortu.

 

Krem czekoladowy.

Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Jeżeli czekolada nie będzie się chciała dokładnie rozpuścić i powstaną maleńkie czekoladowe grudki, można całość zblendować na gładką masę.

Schłodzona śmietanka z czekoladą będzie bardzo gęsta. Ubija się ją z mascarpone krótko, 1-2 minuty. Zrobi się lekko jaśniejsza i bardziej puszysta, jednak dalej będzie gęsta.

Nie ubijać całości zbyt długo, krem jest gęsty, ciężki, o truflowej konsystencji. Ubijany zbyt długo może się zwarzyć.

Czekolada – Gorzka 70-80%, sama wykorzystałam czekoladę 74%.

tort czekoladowy

Czekoladowy krem maślany z kakao.

Ten krem jest bardzo słodki, lekko szorstki w strukturze, ale puszysty i smaczny. Ma w sobie dużo cukru pudru, ale zdradzę Wam,  że oryginalnie przepisy na tzw. buttercream mają go jeszcze więcej. Mają też mniej śmietanki, albo nie mają jej wcale. Ja zmieniłam proporcje i myślę, że z mniejszą iością cukru i większą śmietanki krem jest lepszy. Bardziej puszysty, bardziej kremowy i gładszy.

Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Nie zamieniamy na inne, a tym bardziej na margarynę. Powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej.

Kakao – W przypadku kremu sprawdzi się kakao alkalizowane np. Decomorreno lub Wedel, czyli takie ogólnodostępne ciemne kakao o zawartości tłuszczu 10-12%. Ono nadaje głęboki, czekoladowy smak i kolor.

Pierwszym etapem przygotowania kremu jest utarcie masła na puszystą, jasną masę. Zajmie to kilka minut (5-8 w zależności od miksera) i masa będzie prawie biała. Do niej dodajemy przesiane kakao i znów miksujemy.

Po dodaniu całego cukru pudru krem może być bardzo gęsty, wtedy dajemy odrobinę śmietanki. Ucieramy i w małych porcjach dodajemy resztę śmietanki.

Przepis na tort o średnicy ok. 19 cm, wysokość 9 cm (bez dekoracji).

tort czekoladowy

Tort czekoladowy - przechowywanie

Tort należy przechowywać w lodówce, w specjalnym pojemniku na tort lub zabezpieczony folią, aby nie przeszedł innymi zapachami. Najlepiej spożyć go w ciągu 3 dni od momentu złożenia i udekorowania.

Przed podaniem i krojeniem dobrze jest wyjąć tort z lodówki na ok. 15-20 minut, aby krem i polewa zmiękły. Będzie się lepiej kroił.

tort czekoladowy
tort czekoladowy

Smacznego!

tort czekoladowy

TORT CZEKOLADOWY

Joanna | chocololo.pl
Maksymalnie czekoladowy tort z dwoma rodzajami czekoladowego kremu i ciastem czekoladowym.
Przepis na tort o średnicy ok. 19 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 125 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
  • 60 ml oleju
  • 200 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody

Składniki na krem czekoladowy z mascarpone

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 200 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 160 g czekolady gorzkiej
  • 40 g cukru pudru

Składniki na czekoladowy krem maślany

  • 150 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 30 g kakao
  • 250 g cukru pudru
  • 100 ml śmietanki 36% (w temp. pokojowej)

Składniki na polewę czekoladową

  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 60 ml śmietanki 36%

Dodatkowo

  • posypka/wiórki czekoladowe do ozdoby
  • kawa/kakao do nasączenia

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), dno i boki tortownicy (18 cm) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać maślankę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie kremu z mascarpone etap 1

  • Śmietankę wlać do garnuszka i podgrzać prawie do wrzenia, następnie dodać połamaną na kostki czekoladę.
  • Wymieszać całość do rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiego sosu. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc (ok.12 godzin).

Przygotowanie kremu etap 2 i składanie tortu

  • Z ciasta ściąć górkę i przekroić na 4 równe blaty. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze/talerzu lub podkładce. Opcjonalnie nasączyć kawą.
  • Przygotować krem czekoladowy. Do miski dać mascarpone, cukier puder i chwilę zmiksować. Dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą, zmiksować krótko (mikser, końcówki do ubijania). Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza.
  • Na pierwszy blat wyłożyć ⅓ kremu i rozsmarować delikatnie, przykryć drugim blatem, nasączyć kawą, wyłożyć ⅓ i przykryć trzecim. Ponownie nasączyć, wyłożyć ostatnią porcję kremu, rozsmarować i przykryć ostatnim, czwartym blatem. Wyrównać szpatułką boki.
  • Tort dobrze schłodzić w lodówce najlepiej przez kolejną noc (12 godzin).

Przygotowanie kremu maślanego

  • Masło utrzeć w misce do powstania jasnej (prawie białej), puszystej masy. Zajmie to ok. 5-8 minut.
  • Do masła przesiać kakao i ucierać 1-2 minuty. Następnie do masy przesiać ⅓ cukru pudru, miksować 1-2 minuty, dodać kolejną ⅓ cukru, miksować 1-2 minuty i ostatnią część.
  • Krem będzie gęsty, miksując wlać ⅓ śmietanki, gdy składniki się połączą wlać kolejną porcję i tak do powstania puszystego, gładkiego kremu.
  • Kremem maślanym posmarować wierzch i boki tortu. Część przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i zostawić do dekoracji (zostawić w temp. pokojowej).
  • Tort schować do lodówki na czas przygotowywania polewy.

Przygotowanie polewy i dekoracja

  • W rondelku podgrzać śmietankę dodać połamaną czekoladę, po chwili wymieszać, powstanie gładka polewa. Odstawić ją by przestygła (może lekko zgęstnieć), ale pozostała płynna następnie polać nią tort (można użyć łyżeczki lub przelać czekoladę do woreczka cukierniczego).
  • Polany tort schłodzić w lodówce przez ok. 15 minut, gdy polewa stężeje ozdobić wierzch pozostałym kremem maślanym.
Słowo kluczowe ciasto czekoladowe, ciasto do tortu, krem do tortu, tort, tort czekoladowy

Zobacz także:

tort truflowy
tort truflowy
tort czekoladowo-kawowy z Amaretto
tort czekoladowo-kawowy z Amaretto
tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy
tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




32 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
32
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x