Brownie w kokilkach
Jeśli macie ochotę na intensywnie czekoladowe, rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe, które podane jest na ciepło z gałką lodów śmietankowych, to jesteście w idealnym miejscu. Brownie w kokilkach, deser słodki, bosko czekoladowy i bardzo prosty do przygotowania. Podane na ciepło ma świetną, lekko musową konsystencję. Koniecznie na wierzch połóżcie gałkę swoich ulubionych lodów, bitą śmietanę lub owoce. Sprawdzi się też odrobina orzechów. Cudo.
![brownie w kokilkach](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2024/04/brownie-w-kokilkach-4-1160x1765.jpg)
Brownie w kokilkach - wskazówki do przygotowania
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Sama wykorzystałam czekoladę 74%.
Cukier biały – Można zastąpić brązowym cukrem.
Mąka – Pszenna tortowa, ale można zamienić na orkiszową typ 700.
Ciasto pieczemy w kokilkach o pojemności 150 ml. Wcześniej trzeba cienko wysmarować je masłem.
Czas pieczenia brownie jest krótki, wystarczy 18-20 minut w temperaturze 160 stopni C (piekarnik z ustawioną funkcją góra-dół). Dłuższy czas pieczenia sprawi, że brownie będzie zbyt suche.
Przepis na 2 małe kokilki (o pojemności 150 ml, średnicy 8 cm i wysokości 5 cm).
![brownie w kokilkach](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2024/04/brownie-w-kokilkach-5-1160x928.jpg)
![brownie w kokilkach](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2024/04/brownie-w-kokilkach-3-1160x1765.jpg)
Brownie w kokilkach - przechowywanie
Ten deser jemy zaraz po przygotowaniu. Brownie po wyjęciu z piekarnika trzeba zostawić na ok. 10 minut i gdy dosłownie odrobinę ostygnie kładziemy na wierzch pyszne dodatki i jemy ciepłe.
Surowe ciasto przygotowujemy zaraz przed pieczeniem, nie odstawiamy go na później.
![brownie w kokilkach](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2024/04/brownie-w-kokilkach-2-1160x1765.jpg)
Smacznego!
![brownie w kokilkach](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2024/04/brownie-w-kokilkach-4-500x500.jpg)
BROWNIE W KOKILKACH
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 40 g masła
- 80 g czekolady gorzkiej
- 50 g cukru
- 20 g mąki pszennej
- szczypta soli
Dodatkowo
- ulubione lody, orzechy lub owoce
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (góra-dół). Kokilki wysmarować masłem.
- W garnuszku roztopić masło, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kostki czekoladę. Po chwili zamieszać do rozpuszczenia czekolady. Odłożyć do ostudzenia.
- W misce ubić jajko z cukrem i solą na jasną i puszystą pianę. Powoli, miksując na małych obrotach wlewać czekoladę. Skończyć jak tylko składniki się połączą.
- Do masy przesiać mąkę i wymieszać całość delikatnie. Ciasto nałożyć do kokilek.
- Piec 20 minut, wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ciepłe brownie podawać z lodami i innymi dodatkami.