Cofnij
brownie w kokilkach

BROWNIE W KOKILKACH

Joanna | chocololo.pl
Pysznie czekoladowe i słodkie brownie w kokilkach.
Przepis na 2 małe kokilki (o pojemności 150 ml, średnicy 8 cm i wysokości 5 cm).

SKŁADNIKI
  

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 40 g masła
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 50 g cukru
  • 20 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • ulubione lody, orzechy lub owoce

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (góra-dół). Kokilki wysmarować masłem.
  • W garnuszku roztopić masło, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kostki czekoladę. Po chwili zamieszać do rozpuszczenia czekolady. Odłożyć do ostudzenia.
  • W misce ubić jajko z cukrem i solą na jasną i puszystą pianę. Powoli, miksując na małych obrotach wlewać czekoladę. Skończyć jak tylko składniki się połączą.
  • Do masy przesiać mąkę i wymieszać całość delikatnie. Ciasto nałożyć do kokilek.
  • Piec 20 minut, wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ciepłe brownie podawać z lodami i innymi dodatkami.
Słowo kluczowe brownie, ciasto czekoladowe, czekolada, czekolada gorzka