Brownie na jasnym spodzie

Ciasto jasne – Masło i śmietanka do ciasta powinny być zimne, prosto z lodówki.
– Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Następnie, ręcznie szybko zagnieść je i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba najpierw posiekać nożem składniki w misce, następnie zagnieść.
Jajka do brownie – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80% i zwykła mleczna czekolada, dobrej jakości.
Nie należy piec ciasta za długo 25-30 minut powinno wystarczyć, inaczej brownie będzie za suche. Na ostatnie 5 minut pieczenia można przenieść ciasto na niższą półkę w piekarniku, aby spód bardziej się podpiekł.
Składniki na blaszkę 25×21 cm.
Ciasto przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej, do 3 dni.
Smacznego!
Ciężkie, mięsiste i przepyszne brownie. Ciasto, którego wielbicielom czekolady nie trzeba przedstawiać. Według mnie najlepsze z czekoladą o zawartości kakao 70 %, choć można użyć dowolnej gorzkiej czekolady. Z dodatkiem śliwek i białej czekolady smakuje wybornie.
Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady. Warto zapomnieć o kaloriach i zjeść chociaż kawałeczek.
Niezwykle czekoladowe i słodkie ciasto, którego brzegi mają kruchą, ciągnącą się konsystencję. Do tego czekoladowa beza. Ciężkie, mokre i sycące, przełamane lekko kwaskowatymi malinami posypanymi cukrem pudrem.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.