Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Babeczki czekoladowe z kremem krówkowym

Babeczki czekoladowe z kremem krówkowym

przez Joanna | Chocololo
babeczki czekoladowe z kremem krówkowym

Babeczki czekoladowe z kremem krówkowym

Czekoladowe babeczki z orzechowym nadzieniem, czekoladową polewą i dużą ilością kremu krówkowego. Babeczki są mięciutkie, puszyste. Nadzienie jest gęste, fajnie orzechowe i zastyga w lodówce. Wierzch polany jest mleczną czekoladą, która idealnie chrupie po schłodzeniu. A na wierzchu słodki krem przygotowany z kruchych krówek. Krem jest puszysty i karmelowy. Koniecznie dajcie sporą porcję kremu na każdą babeczkę. Ja posypałam je dodatkowo kruchymi, herbatnikowymi kuleczkami w czekoladzie. Pycha.
babeczki czekoladowe z kremem krówkowym

Babeczki czekoladowe z kremem krówkowym - wskazówki

Czekoladowe babeczki.

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mąka – Pszenna mąka tortowa, ale można zamienić na orkiszową typ. 700.

Jogurt – Gęsty jogurt naturalny np. typu greckiego. Jogurt można zastąpić kwaśną śmietaną 18% w kubeczku.

Babeczki są bardzo proste do przygotowania, właściwie wystarczy wymieszać mokre i suche składniki. W zależności od rozmiaru papilotek powinno wyjść 12-14 babeczek. Napełnijcie papilotki do ¾ wysokości, nie więcej ponieważ sporo rosną.

Po ostudzeniu trzeba zrobić miejsce na nadzienie. W tym celu najlepiej użyć dużej tylki i  jej koniec wkręcić w babeczkę, następnie wyciągnąć. W środku tylki powinien zostać kawałek wierzchu. Należy go wyjąć, odłożyć na bok i łyżeczką wydrążyć jeszcze trochę środka babeczki.

babeczki czekoladowe z kremem krówkowym

Nadzienie orzechowe.

Pasta/masło z orzechów laskowych – Bez żadnych dodatków 100% orzechów. Można zastąpić je masłem orzechowym z orzechów ziemnych.

Nadzienie gęstnieje w lodówce, jest kremowe, ale lekko twardnieje.

Zamiast orzechowego nadzienia można wypełnić babeczki:

– kajmakiem

– kremem czekoladowo-orzechowym

– dowolnym dżemem lub konfiturą

– gęstym budyniem

Krem krówkowy.

Trzeba pamiętać, że dzień przed ubijaniem kremu trzeba rozpuścić krówki w śmietance. Masa powinna się porządnie schłodzić, aby ładnie się ubić. Najlepiej więc zaplanować pieczenie babeczek następnego dnia.

Krówki – Do kremu używamy krówek kruchych.

Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone.

Przepis na 12-14 babeczek.

babeczki czekoladowe z kremem krówkowym

Babeczki czekoladowe z kremem krówkowym - przechowywanie

Przechowywać zabezpieczone w pojemniku, w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 2 dni. W lodówce trochę twardnieją, więc przed podaniem warto wyjąć je na 15 minut aby nieco zmiękły i nabrały temperatury pokojowej.

Babeczki bez kremu i nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3 dni.

babeczki czekoladowe z kremem krówkowym

Smacznego!

babeczki czekoladowe z kremem krówkowym

BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM KRÓWKOWYM

Joanna | chocololo.pl
Puszyste babeczki czekoladowe nadzieniem orzechowym, czekoladą i pysznym kremem z krówkami.
Przepis na 12-14 babeczek.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 200 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
  • 80 ml oleju
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na nadzienie

  • 80 g masła z orzechów laskowych
  • 80 g czekolady białej

Składniki na krem krówkowy

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 240 g krówek (kruchych)
  • 240 g mascarpone (dobrze schłodzonego)

Dodatkowo

  • 80 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  • Do większej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać jajka, jogurt, cukier i olej. Do masy przesiać suche składniki, wymieszać i napełnić ciastem papilotki do ¾ wysokości.
  • Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Przygotowanie nadzienia i nadziewanie babeczek

  • Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć odrobinę miąższu ze środka. Powinien postać wąski dołek (średnica ok. 1,5 cm), sięgający do połowy babeczki. Przy wydrążaniu należy pamiętać żeby zostawić wierzch (skórkę z wierzchu) aby przykryć wypełniony dołek.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem orzechowym. Wymieszać, po lekkim ostudzeniu napełnić masą babeczki i przykryć pozostałym ciastem.
  • Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej. Babeczki polać czekoladą (rozsmarować ją dokładnie na całym wierzchu babeczek) i gdy czekolada stygnie (można dać babeczki na 10 minut do lodówki) ubić krem.

Przygotowanie kremu

  • Do garnuszka dokładnie pokruszyć krówki, wlać śmietankę i podgrzewać cały czas mieszając, aż krówki dokładnie się rozpuszczą. Następnie po ostudzeniu, schłodzić masę w lodówce przez noc. (ok. 12 godzin)
  • Mascarpone ubić przez kilka sekund, dodać schłodzony sos krówkowy i ubijać do powstania puszystego, gęstego kremu (ok. 2-3 minuty). Kremem napełnić rękaw cukierniczy z dekoracyjną tylką i ozdobić babeczki.
Słowo kluczowe babeczki, babeczki z kremem, czekolada, czekolada gorzka, krem, krówki, orzechy laskowe

Zobacz także:

babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem
babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem
babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
babeczki Ferrero Rocher
babeczki Ferrero Rocher

You may also like

2 komentarze

Natalia 3 maja 2024 - 19:06

5 gwiazdek
Wyglądają świetnie, będzie testowane! A czy krem nadałby się do przełożenia tortu?

Reply
Joanna | Chocololo 4 maja 2024 - 13:26

Dziękuję! Jest puszysty i delikatny, powinien być ok do klasycznego biszkoptu i właśnie mam zamiar go z nim przetestować w przyszłym tygodniu. Do ciasta czekoladowego był zbyt lekki 😉

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo