Blondie z rabarbarem
Koniecznie spróbujcie przepisu na blondie z rabarbarem. To przepyszne, słodkie ciasto z dużą ilością białej czekolady i przełamującym tę słodycz rabarbarem. Kwaśny akcent do blondie pasuje idealnie. Ciasto jest proste do przygotowania, mięciutkie i lekko puszyste, nie tak maziste i zakalcowate jak klasyczna, ciemna wersja. Wierzch przed pieczeniem posypujemy białą czekoladą, która zapieka się i jest chrupko-karmelowa. Można też posypać blondie płatkami migdałów lub pistacjami. Rewelacja.
Blondie z rabarbarem - wskazówki do przygotowania
Przygotowanie blondie z rabarbarem nie jest trudne, jednak kilka wskazówek i podpowiedzi zawsze się znajdzie.
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Biała czekolada – Bez dodatków.
Czekoladę roztapiamy w ciepłym, rozpuszczonym maśle. Masło powinno być ciepłe, ale nie tak gorące, że aż skwierczy.
Rabarbar – Do blondie potrzeba 200 max 250 g rabarbaru. Przypiekamy go najpierw w piekarniku z cukrem. Rabarbar zmięknie, lekko skarmelizuje i może puścić sok, który trzeba odlać.
Przed pieczeniem posypujemy ciasto kawałkami białej czekolady lub groszkami z białej czekolady. Można posypać je także płatkami migdałów, pistacjami. Zaraz po upieczeniu można położyć na wierzch kilka czekoladowych groszków.
Przepis na formę 20x20cm.
Blondie z rabarbarem - przechowywanie
Ciasto można przechowywać w formie zabezpieczonej folią spożywczą lub w pojemniku. Do 2 dni w temperaturze pokojowej, a w lodówce do 3. W lodówce blondie twardnieje.
Smacznego!
BLONDIE Z RABARBAREM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 180 g białej czekolady
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 100 g masła
- 60 g cukru drobnego
- 120 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 200 g rabarbaru
- 1 łyżka cukru
- odrobina białej czekolady pokrojonej w kostkę lub czekoladowych groszków
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół).
- Rabarbar pokroić na kawałki po 1,5-2cm, wsypać do ceramicznej formy i wymieszać z łyżką cukru. Piec 10-15 minut aż zmięknie. Wyjąć, zostawić do lekkiego ostudzenia, a sok wylać.
- Temperaturę zmniejszyć do 170 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Białą czekoladę posiekać i włożyć do miski.
- W garnuszku roztopić masło. Gdy będzie płynne, zdjąć garnuszek z ognia i po minucie dodać do posiekanej czekolady. Wymieszać i gdy czekolada się rozpuści (powstanie jednolity sos) odłożyć do wystudzenia.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (zajmie to 2 minuty) i powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy składniki się połączą, przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać.
- Ciasto równomiernie wyłożyć do formy, na wierzchu ułożyć rabarbar i posypać kawałkami czekolady. Blondie piec 30 minut, wyjąć i zostawić w formie do całkowitego wystudzenia.