Strona główna PRZEPISYBROWNIE Blondie z rabarbarem

Blondie z rabarbarem

przez Joanna | Chocololo
blondie z rabarbarem

Blondie z rabarbarem

Koniecznie spróbujcie przepisu na blondie z rabarbarem. To przepyszne, słodkie ciasto z dużą ilością białej czekolady i przełamującym tę słodycz rabarbarem. Kwaśny akcent do blondie pasuje idealnie. Ciasto jest proste do przygotowania, mięciutkie i lekko puszyste, nie tak maziste i zakalcowate jak klasyczna, ciemna wersja. Wierzch przed pieczeniem posypujemy białą czekoladą, która zapieka się i jest chrupko-karmelowa. Można też posypać blondie płatkami migdałów lub pistacjami. Rewelacja.
blondie z rabarbarem

Blondie z rabarbarem - wskazówki do przygotowania

Przygotowanie blondie z rabarbarem nie jest trudne, jednak kilka wskazówek i podpowiedzi zawsze się znajdzie.

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Biała czekolada – Bez dodatków.

Czekoladę roztapiamy w ciepłym, rozpuszczonym maśle. Masło powinno być ciepłe, ale nie tak gorące, że aż skwierczy.

Rabarbar – Do blondie potrzeba 200 max 250 g rabarbaru. Przypiekamy go najpierw w piekarniku z cukrem. Rabarbar zmięknie, lekko skarmelizuje i może puścić sok, który trzeba odlać.

Przed pieczeniem posypujemy ciasto kawałkami białej czekolady lub groszkami z białej czekolady. Można posypać je także płatkami migdałów, pistacjami. Zaraz po upieczeniu można położyć na wierzch kilka czekoladowych groszków.

Przepis na formę 20x20cm.

blondie z rabarbarem

Blondie z rabarbarem - przechowywanie

Ciasto można przechowywać w formie zabezpieczonej folią spożywczą lub w pojemniku. Do 2 dni w temperaturze pokojowej, a w lodówce do 3. W lodówce blondie twardnieje.

blondie z rabarbarem

Smacznego!

blondie z rabarbarem

BLONDIE Z RABARBAREM

Joanna | chocololo.pl
Przepysznie słodkie ciasto blondie z białą czekolada i rabarbarem.
Przepis na formę 20x20cm.

SKŁADNIKI
  

  • 180 g białej czekolady
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła
  • 60 g cukru drobnego
  • 120 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 200 g rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
  • odrobina białej czekolady pokrojonej w kostkę lub czekoladowych groszków

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół).
  • Rabarbar pokroić na kawałki po 1,5-2cm, wsypać do ceramicznej formy i wymieszać z łyżką cukru. Piec 10-15 minut aż zmięknie. Wyjąć, zostawić do lekkiego ostudzenia, a sok wylać.
  • Temperaturę zmniejszyć do 170 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Białą czekoladę posiekać i włożyć do miski.
  • W garnuszku roztopić masło. Gdy będzie płynne, zdjąć garnuszek z ognia i po minucie dodać do posiekanej czekolady. Wymieszać i gdy czekolada się rozpuści (powstanie jednolity sos) odłożyć do wystudzenia.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (zajmie to 2 minuty) i powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy składniki się połączą, przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać.
  • Ciasto równomiernie wyłożyć do formy, na wierzchu ułożyć rabarbar i posypać kawałkami czekolady. Blondie piec 30 minut, wyjąć i zostawić w formie do całkowitego wystudzenia.
Słowo kluczowe biała czekolada, blondie, ciasto, rabarbar

Zobacz także:

blondie cytrynowo-migdałowe z białą czekoladą
blondie cytrynowo-migdałowe z białą czekoladą
brownie na jasnym spodzie
brownie na jasnym spodzie
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo