Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • kontakt
  • kontakt
  • polityka prywatności
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Ciasta bez pieczenia
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Blok czekoladowy

  • 30 września 2021
blok czekoladowy
blok czekoladowy
Total
39
Shares
6
0
33

Blok czekoladowy

Klasyczny deser sprzed lat, czyli blok czekoladowy. Bardzo popularny, także dziś chętnie robiony w domach. Na blok czekoladowy można znaleźć wiele przepisów, różnią się proporcją składników i dodatkami. W moim znajdziecie oczywiście herbatniki, a także podpieczone i obrane ze skórek orzechy laskowe. Zamiast zwykłego cukru dodałam brązowy dla dodatkowego smaku i… wyszło pysznie!
blok czekoladowy

Blok czekoladowy - wskazówki

Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku; użyłam o zawartości tłuszczu 26% (w niebieskim opakowaniu).

Cukier – Użyłam brązowego cukru, ponieważ ma bardziej karmelowy smak. Wcześniej, aby szybciej rozpuścił się w roztopionym maśle z wodą, zmieliłam go na cukier puder. Nie trzeba tego robić (choć polecam), można użyć białego cukru.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Masa się zwarzyła. Co robić?

Czasem tak bywa, że coś się zwarzy. Blok czekoladowy niby prosty, a jednak wydaje się to częstym problemem i szkoda marnować kupione składniki. Jeżeli po dodaniu mleka w proszku cała masa rozwarstwi się i oddzieli tłuszcz, to czym prędzej zagotujcie wodę i wlejcie ok. 30 ml wrzątku do masy. Szybko zmiksujcie i ewentualnie dodajcie jeszcze kapkę. Ważne, żeby szybko dodać wrzątek i dobrze zmiksować. Masa powinna zrobić się gładka.

Przepis na formę keksówkę 22×11 cm. Oczywiście możecie dać większą, wtedy blok będzie niższy.

blok czekoladowy

Blok czekoladowy - przechowywanie

Zabezpieczony folią spożywczą, lub schowany do pojemnika blok czekoladowy, może spędzić w lodówce cały tydzień.

blok czekoladowy

Smacznego!

blok czekoladowy

BLOK CZEKOLADOWY

Joanna | chocololo.pl
Klasyczny deser sprzed lat, czyli blok czekoladowy.
Przepis na formę keksówkę 22x11 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 200 g masła
  • 150 g cukru*
  • 100 ml wody
  • 25 g kakao
  • 340 g mleka w proszku
  • 150 g herbatników
  • 100 g orzechów laskowych**

PRZYGOTOWANIE
 

  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki połamać, orzechy posiekać i wszystko odłożyć.
  • Do garnuszka włożyć pokrojone w kostkę masło i wlać wodę. Podgrzewać aż masło się rozpuści (nie dopuszczać do zagotowania się masy).
  • Dodać cukier i kakao, wymieszać dokładnie i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając dopóki cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, przelać do dużej miski i zostawić do wystudzenia.
  • Do wystudzonej masy wsypywać stopniowo mleko w proszku, miksować na małych obrotach (można też szybko ręcznie np. drewnianą łyżką lub szpatułką). Gdy wszystko się połączy i powstanie gęsta masa dodać połamane herbatniki i posiekane orzechy. Dobrze wymieszać.
  • Przełożyć masę do formy, wierzch wyrównać (uklepać) i włożyć do lodówki. Najlepiej na noc.

WSKAZÓWKI

*Cukier – Użyłam brązowego cukru, ponieważ ma bardziej karmelowy smak. Wcześniej, aby szybciej rozpuścił się w roztopionym maśle z wodą, zmieliłam go na cukier puder. Nie trzeba tego robić (choć polecam), można użyć białego cukru.
**Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Zobacz także:

brownie tiramisu
brownie tiramisu
cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką
cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką
domowa nutella
domowa nutella

Obserwuj Chocololo:

Facebook 1K Polubienia
Instagram 0 Obserwujących
Pinterest 289 Obserwujących
Total
39
Shares
Udostępnij 6
Przypnij 33
Tweet 0
Podobne składniki
  • herbatniki
  • kakao
  • mleko w proszku
  • orzechy laskowe
Poprzedni artykuł
torcik orzechowo-czekoladowy
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Torcik orzechowo-czekoladowy

  • 27 września 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasto dyniowe z czekoladą
  • BABKI
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Ciasto dyniowe z czekoladą

  • 7 października 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
pralinki migdałowe z amaretto
Zobacz przepis
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pralinki migdałowe z Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 19 maja 2022
mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • PRZEPISY
  • SERNIKI

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 17 maja 2022
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
Zobacz przepis
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 12 maja 2022
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 10 maja 2022
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 5 maja 2022
tort czekoladowy z truskawkami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z truskawkami

  • Joanna | Chocololo
  • 3 maja 2022
orkiszowe brownie z batata
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Orkiszowe brownie z batata

  • Joanna | Chocololo
  • 26 kwietnia 2022
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 21 kwietnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
  • pralinki migdałowe z amaretto
    Pralinki migdałowe z Amaretto
    • 19 maja 2022
  • mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    • 17 maja 2022
  • tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    • 12 maja 2022
  • ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    Ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    • 10 maja 2022
  • migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
    Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto
    • 5 maja 2022
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa kokos krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

reklama
reklama megan design
reklama megan design

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • polityka prywatności
Słodkie przepisy na wypieki i desery dla miłośników czekolady.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności