Ciasto z rabarbarem, jabłkami i czekoladą
Mięciutkie ciasto z rabarbarem, jabłkami i czekoladą. Właściwie z jednym jabłkiem! Ciasto jest pyszne, wilgotne i pełne dodatków. Czekolady nie ma zbyt dużo, dzięki czemu nie dominuje w cieście. Czuć kwaśny rabarbar, soczyste jabłko i kawałki gorzkiej czekolady. To ciasto ucierane z dodatkiem kwaśnej śmietany. Wydaje się gęste, a po dodaniu owoców trzeba je dokładnie wymieszać szpatułką, jednak piecze się wspaniale, ładnie rośnie i się rumieni. Można kroić letnie, można też polać je czekoladą, podać z lodami lub bitą śmietaną.
Ciasto z rabarbarem, jabłkami i czekoladą - wskazówki
Jakich składników użyć do przygotowania ciasta z rabarbarem, jabłkami i czekoladą?
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Można pokroić je w kostkę i zostawić na talerzu, żeby szybciej nabrało temperatury pokojowej.
Cukier waniliowy – Można zastąpić kilkoma kroplami ekstraktu, wtedy dodajemy go razem ze śmietaną.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Można ją zastąpić gęstym jogurtem naturalnym np. typu greckiego. Śmietana powinna być w temp. pokojowej. Dodanie zbyt zimnej/ciepłej może sprawić, że masło się rozwarstwi.
Jabłko – Najlepiej twardsza odmiana, która nie puszcza zbyt dużo soku. Do ciasta potrzebne jest jedno małe jabłko o wadze nie więcej niż 200 gram (przed obraniem).
Rabarbar – Potrzeba 200 g rabarbaru pokrojonego na niewielkie kawałki 1,5-2 cm.
Czekolada – Gorzka o zawartości kakao 60-80%. Ja wykorzystałam czekoladę 70%. Do tego przepisu polecam gorzką, mleczna może być zbyt słodka.
Przygotowanie ciasta z rabarbarem – kilka dodatkowych wskazówek
– Masło ucieramy z cukrem pudrem do powstania puszystej, jasnej masy, ale nie trwa to długo. 1-2 minuty ucierania wystarczy.
– Podana ilość jabłek i rabarbaru powinien zupełnie wystarczyć. Ciasto samo w sobie jest wilgotne, większa ilość może spowodować zakalec lub zbyt mokre ciasto.
– Surowe ciasto powinno być gęste i gładkie. Jabłka, rabarbar i czekoladę trzeba wmieszać twardszą szpatułką, aby składniki równomiernie się wymieszały. Ciasto przekładamy do formy i rozsmarowujemy.
– Ciasto pieczemy do suchego patyczka, choć może on być wilgotny od owoców. Nie może być na nim jednak surowego ciasta.
Przepis na tortownicę 20 cm.
Ciasto z rabarbarem, jabłkami i czekoladą - przechowywanie
Ucierane ciasto z rabarbarem przechowujemy w temperaturze pokojowej do 2-3 dni. Można zawinąć je na talerzu/paterze w folię spożywczą, może pozostać w tortownicy przykryte ściereczką.
Smacznego!
CIASTO Z RABARBAREM, JABŁKAMI I CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 120 g masła (miękkiego)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 260 g mąki pszennej
- 80 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 120 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 małe jabłko (ok. 190-200g)
- 200 g rabarbaru
- 100 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jabłko obrać ze skórki, pokroić w niewielką kostkę. Rabarbar pokroić na kawałki 1,5-2 cm. Czekoladę pokroić w kostkę. Wszystko odłożyć.
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, odłożyć.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę (zajmie to ok. 2 minuty). Miksując dodawać jajko i kolejne, gdy poprzednie się wmiesza. Gdy składniki połączą się dodać śmietanę. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników.
- Do masy przesiać mąkę z proszkiem i sodą, zmiksować składniki do powstania gładkiego, gęstego ciasta. Wmieszać do niego szpatułką jabłka, rabarbar i czekoladę.
- Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać. Piec ok. 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić w formie do ostudzenia.