Pieczone oponki cytrynowe z białą czekoladą
Mięciutkie i pyszne oponki cytrynowe zanurzone w białej czekoladzie. Pieczone oponki robi się ekspresowo, krótko się pieką i szybko stygną, więc jeśli macie mało czasu na przygotowanie deseru, będą idealne. Biała czekolada pasuje do nich wspaniale. Cytrynowe oponki są idealnie słodkie, bardzo aromatyczne i na pewno będziecie piec dodatkową porcję. Ozdobiłam je płatkami róży i odrobiną różowej posypki. Możecie posypać je podprażonymi płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.
Oponki cytrynowe z białą czekoladą - wskazówki do przygotowania
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Jogurt – Powinien być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można kubeczek, miseczkę z jogurtem włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygł. Jogurt można zamienić na maślankę.
Skórka z cytryny – Najlepiej wybrać cytryny z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytryny należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko żółtą skórkę, bez białej.
Mąka – Pszenna tortowa, opcjonalnie orkiszowa typ 700.
Pieczenie i polewanie oponek czekoladą.
Czekolada do polania – Czekolada biała pasuje idealnie. Nie zamieniałabym jej na gorzką lub mleczną.
Napełnijcie ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.
Specjalną blaszkę na donuts trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.
Oponki pieczemy 12-14 minut w temperaturze 180 stopni C. Piekarnik ustawiony na funkcję góra-dół.
Przepis na 12 małych oponek.
Pieczone oponki cytrynowe z białą czekoladą - przechowywanie
W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, zabezpieczone folią spożywczą. Oponki cytrynowe najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2-3 dni.
Smacznego!
PIECZONE OPONKI CYTRYNOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 100 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 ml oleju
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- skórka otarta z dużej cytryny
Dodatkowo
- 120 g czekolady białej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę na oponki wysmarować masłem.
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i odłożyć.
- W osobnej misce wymieszać jajko, jogurt, olej, sok i skórkę z cytryny, cukier i cukier waniliowy. Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać do połączenia składników.
- Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 12-14 minut, do suchego patyczka.
- Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po minucie wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia
- Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać.
- Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.
1 komentarz
Super przepis;) idealnie do ozdabiania tortu.