Pieczone oponki cytrynowe z białą czekoladą

Pieczone oponki cytrynowe z białą czekoladą

Mięciutkie i pyszne oponki cytrynowe zanurzone w białej czekoladzie. Pieczone oponki robi się ekspresowo, krótko się pieką i szybko stygną, więc jeśli macie mało czasu na przygotowanie deseru, będą idealne. Biała czekolada pasuje do nich wspaniale. Cytrynowe oponki są idealnie słodkie, bardzo aromatyczne i na pewno będziecie piec dodatkową porcję. Ozdobiłam je płatkami róży i odrobiną różowej posypki. Możecie posypać je podprażonymi płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.
pieczone oponki cytrynowe z białą czekoladą

Oponki cytrynowe z białą czekoladą - wskazówki do przygotowania

Jajko Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Jogurt – Powinien być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można kubeczek, miseczkę z jogurtem włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygł. Jogurt można zamienić na maślankę.

Skórka z cytryny – Najlepiej wybrać cytryny z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytryny należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko żółtą skórkę, bez białej.

Mąka – Pszenna tortowa, opcjonalnie orkiszowa typ 700.

 

Pieczenie i polewanie oponek czekoladą.

Czekolada do polania – Czekolada biała pasuje idealnie. Nie zamieniałabym jej na gorzką lub mleczną.

Napełnijcie ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.

Specjalną blaszkę na donuts trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.

Oponki pieczemy 12-14 minut w temperaturze 180 stopni C. Piekarnik ustawiony na funkcję góra-dół.

Przepis na 12 małych oponek.

pieczone oponki cytrynowe z białą czekoladą
pieczone oponki cytrynowe z białą czekoladą

Pieczone oponki cytrynowe z białą czekoladą - przechowywanie

W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, zabezpieczone folią spożywczą. Oponki cytrynowe najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2-3 dni.

pieczone oponki cytrynowe z białą czekoladą

Smacznego!

pieczone oponki cytrynowe z białą czekoladą

PIECZONE OPONKI CYTRYNOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Pyszne, mięciutkie oponki cytrynowe polane białą czekoladą.
Przepis na 12 małych oponek.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 100 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml oleju
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • skórka otarta z dużej cytryny

Dodatkowo

  • 120 g czekolady białej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę na oponki wysmarować masłem.
  • Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i odłożyć.
  • W osobnej misce wymieszać jajko, jogurt, olej, sok i skórkę z cytryny, cukier i cukier waniliowy. Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać do połączenia składników.
  • Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 12-14 minut, do suchego patyczka.
  • Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po minucie wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia
  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.
Słowo kluczowe biała czekolada, cytryny, oponki, pieczone oponki

Zobacz także:

czekoladowe oponki donuts (pieczone)
czekoladowe oponki donuts (pieczone)
pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
bananowe oponki w czekoladzie (pieczone)
bananowe oponki w czekoladzie (pieczone)
0 FacebookPinterestEmail

1 komentarz

Anna 29 marca 2024 - 13:32

5 gwiazdek
Super przepis;) idealnie do ozdabiania tortu.

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo