Krem czekoladowy z mascarpone
Czekoladowy, gęsty krem z mascarpone, który jest idealny do przełożenia tortu. Jest dość prosty do przygotowania. Najważniejsze, aby dobrze rozpuścić czekoladę w śmietance i dokładnie ją schłodzić. Ostrożnie też ubijamy krem, ma treściwą konsystencję i nie wymaga długiego miksowania. Najważniejsze informacje znajdziecie dalej we wskazówkach. Ten krem jest pysznie czekoladowy, dość ciężki i pasuje idealnie do mocno czekoladowych tortów, także ciast czekoladowych i babeczek.
Czekoladowy krem do tortu (z mascarpone) - wskazówki
Jakich składników użyć do czekoladowego kremu do tortu?
Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%.
Czy można użyć śmietanki 30%?
Ze śmietanką 30% krem będzie mniej gęsty, więc jeśli chcecie wykorzystać ją do przepisu, warto zwiększyć ilość mascarpone o 20-30 gram.
Czekolada – Gorzka o zawartości kakao 60-80%. Jeśli chodzi o czekoladę gorzką, to im większa zawartość kakao, tym krem będzie gęstszy i intensywniej czekoladowy. Ja używałam do tego kremu czekolady 74%.
Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone. Najlepiej, żeby spędziło w lodówce tyle samo czasu co śmietanka z czekoladą, czyli 12 godzin.
Przygotowanie kremu czekoladowego i wskazówki.
- Przygotowując krem zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w śmietance. W tym celu do garnuszka z grubym dnem wlewamy śmietankę.
- Następnie, śmietankę trzeba podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia (można zostawić na najmniejszym gazie, ale bardzo pilnować, żeby nic się nie przypaliło) i dodać połamaną na kostki czekoladę. Można ją wcześniej posiekać, żeby łatwiej rozpuściła się w śmietance.
Co zrobić, jeśli czekolada rozpuściła się, ale są w niej małe drobinki czekolady?
W tym przypadku trzeba krótko zblendować ciepłą masę blenderem ręcznym na gładko. Jeśli pominiecie ten etap i zostawicie te drobinki, krem oczywiście się uda. Będzie odrobinę mniej gęsty i mogą być widoczne małe drobinki.
- Masę odstawiamy do ostudzenia, aby schować ją do lodówki. Tam powinna spędzić ok. 12 godzin. Musi się dobrze schłodzić, inaczej nie ubije się dobrze.
- Do miski dajemy mascarpone i chwilkę je miksujemy, następnie dodajemy schłodzoną śmietankę z czekoladą. Będzie bardzo gęsta. Ubijamy krem dość krótko, 1-2 minuty wystarczy.
Kremu nie można ubijać zbyt długo, żeby się nie zwarzył.
Dodatkowe informacje
– Przygotowany krem czekoladowy wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5cm wysokości. Mogą być też 3 po 1 cm.
– Jeśli do tortu przygotowujecie dwa rodzaje kremów i chcecie tylko jedną warstwę tego czekoladowego, można podzielić składniki na pół i przygotować krem z połowy porcji.
– Krem ubijamy zaraz przed składaniem tortu, nie można przygotować go np. dzień wcześniej i zostawić w misce (w lodówce).
– Do kremu czekoladowego można dodać np. posiekane orzechy laskowe lub arachidowe.
– Konsystencja kremu jest gęsta, dlatego nie polecam go specjalnie do dekorowania tortu lub babeczek przy pomocy worka cukierniczego i dekoracyjnej tylki, szczególnie małych rozmiarów. Po kilku minutach w temp. pokojowej powinien być lepszy do dekoracji, ale wtedy trzeba uważać, aby się nie zwarzył. Można go jednak rozsmarować na cieście, nałożyć gałkownicą na babeczki i zrobić zawijas łyżeczką lub nożem.
Przepis na czekoladowy krem do tortu z mascarpone:
KREM CZEKOLADOWY Z MASCARPONE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 400 ml śmietanki 36%
- 200 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 160 g czekolady gorzkiej
- 40 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
- Śmietankę wlać do garnuszka, wsypać cukier puder wymieszać i podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną na kostki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Masę zblendować na gładko, przelać do miski i odstawić do ostudzenia.
- Gdy śmietanka z czekoladą ostygnie, schłodzić ją w lodówce przez 12 godzin, najlepiej przez noc.
- Do miski dać mascarpone, chwilkę miksować i dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą i ubijać. Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza. Zajmie to ok. 1-2 minuty.
6 komentarzy
Witam, a jak uratować śmietankę połączoną już z czekoladą i schłodzoną jak jest wciąż lejaca, a nie sztywna?
Dzień dobry 🙂 Czy czekolada zwarzyła się ze śmietanką i jest lejąca? Jeśli jest schłodzona i po prostu nie zgęstniała jak na zdjęciu, może to być wina czekolady o mniejszej ilości kakao? Jeśli jest gładka, dobrze schłodzona to powinna ubić się z mascarpone. Pozdrawiam!
Czy mogę do tego kremu, gdy będzie juz gotowy dodać rumu?
Nie dodawałabym rumu, ponieważ krem może się zwarzyć. Jeśli robi Pani tort lub inne ciasto, to można nasączyć je rumem 🙂
Czy mogę dodać kakao, jeśli mam za mało czekolady?
Niestety nie. Opcjonalnie można uzupełnić brak gorzkiej czekolad mleczną i dodać mniej cukru. Pozdrawiam serdecznie 🙂