Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Babeczki brownie z kremem fistaszkowym

Babeczki brownie z kremem fistaszkowym

przez Joanna | Chocololo
babeczki brownie z kremem fistaszkowym 1a

Babeczki brownie z kremem fistaszkowym

Mocno czekoladowe babeczki brownie z kremem z masła orzechowego. Nie ma co ukrywać, to jest propozycja dla wszystkich, którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego. Samo brownie jest słodkie, a i w kremie cukru nie oszczędzamy. To wszystko aby uzyskać puszystą, lekką konsystencję kremu fistaszkowego, który stanowi kontrast do ciężkiego, twardszego brownie. Zachęcam jednak do wypróbowania, bo to słodka poezja.
babeczki brownie z kremem fistaszkowym

Babeczki brownie z kremem fistaszkowym - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Składniki na krem fistaszkowy powinny być w temperaturze pokojowej.

Mimo, że śmietanki jest tylko 1 łyżka, to nadaje ona bardziej kremowej konsystencji.

Gotowe babeczki z kremem można posypać posiekanymi orzechami, wiórkami czekolady lub posypką czekoladową.

Przepis na 12 niewielkich babeczek.                  

babeczki brownie z kremem fistaszkowym a

Babeczki brownie z kremem fistaszkowym - przechowywanie

Babeczki przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce, do 3 dni. 20 minut przed podaniem wyciągnąć babeczki z lodówki, krem i ciasto ocieplą się i będą mniej twarde.

babeczki brownie z kremem fistaszkowym 1
Smacznego!
babeczki brownie z kremem fistaszkowym 1a

BABECZKI BROWNIE Z KREMEM FISTASZKOWYM

Joanna | chocololo.pl
Mocno czekoladowe babeczki brownie z kremem z masła orzechowego. Nie ma co ukrywać,to jest propozycja dla wszystkich którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 140 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 110 g mąki
  • 10 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem fistaszkowy

  • 100 g masła
  • 150 g masła orzechowego (gładkiego)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, formę do babeczek wyłożyć papilotkami.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao i proszek do pieczenia, wymieszać składniki.
  • Napełnić papilotki ciastem do ¾ wysokości. Piec 20 minut, wyjąć i wystudzić na kratce.

Przygotowanie kremu

  • Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) 2 minuty, aż masa się dobrze połączy, lekko ubije i będzie trochę jaśniejsza.
  • Wsypać cukier puder i miksować jeszcze 1-2 minuty, aż masa będzie puszysta. Pod koniec dodać łyżkę śmietanki i miksować do połączenia składników.
  • Kremem napełnić rękaw cukierniczy i udekorować babeczki.

Zobacz także:

czekoladowe muffinki z białą czekoladą 1a

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Prosty przepis na Czekoladowe muffinki z białą czekoladą. Niezwykle smaczne i szybkie w przygotowaniu. Muffinki są miękkie i wilgotne dzięki bananom, a biała czekolada na wierzchu przypieka się, twardnieje i lekko karmelizuje.

korzenne brownie z pierniczkami a

KORZENNE BROWNIE Z PIERNICZKAMI

Ekspresowe i przepyszne korzenne brownie z pierniczkami. Brownie jak to brownie, maziste, lekko zakalcowate i wspaniałe. Z przyprawą do piernika wyborne, a do tego kilka pierniczków na wierzchu i mamy świetny pomysł na świąteczny wypiek dla zabieganych, fanów czekolady i słodkości. Wystarczy jeden kawałek i nie będziecie myśleć o niczym innym.

bezglutenowe babeczki bananowe z nutellą

MUFFINKI BANANOWE Z NUTELLĄ

Bezglutenowe muffinki bananowe z nutellą, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Przygotowanie ich jest proste, a robienie zygzaków z nutelli to czysta przyjemność. Delikatnie wyczuwalne są także wiórki kokosowe, więc połączenie wszystkiego w jednej muffince jest niezwykle smaczne.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

4 komentarze

Sylwia 8 kwietnia 2023 - 16:25

W przepisie na krem brakuje informacji o dodaniu śmietany, ktota została wymieniona w składnikach.

Reply
Joanna | Chocololo 8 kwietnia 2023 - 20:10

Faktycznie, dziękuję za czujność! Śmietankę dodajemy na sam koniec miksowania, żeby się wmieszała. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
Dominika 20 września 2023 - 12:02

Czy masło do kremu ma być w temp pokojowej
?

Reply
Joanna | Chocololo 20 września 2023 - 12:12

Powinno być miękkie. Temperatura pokojowa jest ok 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo