Babeczki brownie z kremem fistaszkowym
Mocno czekoladowe babeczki brownie z maślanym kremem fistaszkowym. Nie ma co ukrywać, to jest propozycja dla wszystkich, którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego. Samo brownie jest słodkie, a i w kremie cukru nie oszczędzamy. To wszystko aby uzyskać puszystą, lekką konsystencję kremu fistaszkowego, który stanowi kontrast do cięższego, mocno czekoladowego brownie. Zachęcam jednak wypróbowania, bo to słodka poezja. Całość jest szybka do przygotowania, więc równie szybko można je zacząć jeść.

Babeczki brownie z kremem fistaszkowym - wskazówki
Składniki potrzebne do przygotowania babeczek.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Sama wykorzystałam czekoladę 74%. Do ciasta również posiekajcie gorzą czekoladą.
Cukier brązowy – Można zastąpić białym cukrem.
Mąka – Pszenna tortowa, ale można zamienić na orkiszową typ 700.
Krem z masła orzechowego.
Składniki na krem fistaszkowy powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%, nigdy margaryna. Masło powinno być miękkie, może być jeszcze lekko chłodne.
Masło orzechowe – Gładkie i ze 100% z orzechów ziemnych. Nie powinno mieć dodatków.
Mimo, że śmietanki jest tylko 1 łyżka, to nadaje ona bardziej kremowej konsystencji.
Gotowe babeczki z kremem można posypać posiekanymi orzechami, wiórkami czekolady lub posypką czekoladową.
Wpis zaktualizowany: 21.01.2024
Przepis na 12 babeczek.

Babeczki brownie z kremem fistaszkowym - przechowywanie
Babeczki przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce, do 3 dni. 20 minut przed podaniem wyciągnąć babeczki z lodówki, krem i ciasto ocieplą się i będą mniej twarde.
Bez kremu mogą pozostać w temperaturze pokojowej, również w szczelnym pojemniku.


Smacznego!

BABECZKI BROWNIE Z KREMEM FISTASZKOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na babeczki
- 200 g czekolady gorzkiej
- 140 g masła
- 160 g cukru brązowego
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 70 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g czekolady gorzkiej posiekanej
Składniki na krem fistaszkowy
- 100 g masła
- 150 g masła orzechowego (gładkiego)
- 120 g cukru pudru (1 szklanka)
- 1 łyżka śmietanki 36% (w temp. pokojowej)
Do dekoracji
- odrobina posypki czekoladowej lub wiórki czekoladowe
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie babeczek
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra-dół), formę do babeczek wyłożyć papilotkami.
- W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę (200g). Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
- Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubić wszystko mikserem (ok. 2 minuty) na puszystą, jasną masę. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
- Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać składniki. Na końcu delikatnie wmiesza posiekaną czekoladę (60g).
- Napełnić papilotki ciastem do ¾ wysokości. Piec 15-18 minut, wyjąć i wystudzić na kratce.
Przygotowanie kremu
- Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) 2 minuty, aż masa się dobrze połączy, lekko ubije i będzie trochę jaśniejsza.
- Wsypać cukier puder i miksować jeszcze 1-2 minuty, aż masa będzie puszysta. Pod koniec dodać łyżkę śmietanki i miksować do połączenia składników.
- Kremem napełnić rękaw cukierniczy i udekorować babeczki posypką lub wiórkami czekolady.