Babeczki brownie z kremem fistaszkowym
Mocno czekoladowe babeczki brownie z kremem z masła orzechowego. Nie ma co ukrywać, to jest propozycja dla wszystkich, którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego. Samo brownie jest słodkie, a i w kremie cukru nie oszczędzamy. To wszystko aby uzyskać puszystą, lekką konsystencję kremu fistaszkowego, który stanowi kontrast do ciężkiego, twardszego brownie. Zachęcam jednak do wypróbowania, bo to słodka poezja.

Babeczki brownie z kremem fistaszkowym - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Składniki na krem fistaszkowy powinny być w temperaturze pokojowej.
Mimo, że śmietanki jest tylko 1 łyżka, to nadaje ona bardziej kremowej konsystencji.
Gotowe babeczki z kremem można posypać posiekanymi orzechami, wiórkami czekolady lub posypką czekoladową.
Przepis na 12 niewielkich babeczek.

Babeczki brownie z kremem fistaszkowym - przechowywanie
Babeczki przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce, do 3 dni. 20 minut przed podaniem wyciągnąć babeczki z lodówki, krem i ciasto ocieplą się i będą mniej twarde.

Smacznego!

BABECZKI BROWNIE Z KREMEM FISTASZKOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na babeczki
- 200 g czekolady gorzkiej
- 140 g masła
- 100 g cukru brązowego
- 2 jajka
- 110 g mąki
- 10 g kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem fistaszkowy
- 100 g masła
- 150 g masła orzechowego (gładkiego)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka śmietanki 36%
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie babeczek
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, formę do babeczek wyłożyć papilotkami.
- W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
- Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
- Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao i proszek do pieczenia, wymieszać składniki.
- Napełnić papilotki ciastem do ¾ wysokości. Piec 20 minut, wyjąć i wystudzić na kratce.
Przygotowanie kremu
- Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) 2 minuty, aż masa się dobrze połączy, lekko ubije i będzie trochę jaśniejsza.
- Wsypać cukier puder i miksować jeszcze 1-2 minuty, aż masa będzie puszysta. Pod koniec dodać łyżkę śmietanki i miksować do połączenia składników.
- Kremem napełnić rękaw cukierniczy i udekorować babeczki.
Zobacz także:

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Prosty przepis na Czekoladowe muffinki z białą czekoladą. Niezwykle smaczne i szybkie w przygotowaniu. Muffinki są miękkie i wilgotne dzięki bananom, a biała czekolada na wierzchu przypieka się, twardnieje i lekko karmelizuje.

KORZENNE BROWNIE Z PIERNICZKAMI
Ekspresowe i przepyszne korzenne brownie z pierniczkami. Brownie jak to brownie, maziste, lekko zakalcowate i wspaniałe. Z przyprawą do piernika wyborne, a do tego kilka pierniczków na wierzchu i mamy świetny pomysł na świąteczny wypiek dla zabieganych, fanów czekolady i słodkości. Wystarczy jeden kawałek i nie będziecie myśleć o niczym innym.

MUFFINKI BANANOWE Z NUTELLĄ
Bezglutenowe muffinki bananowe z nutellą, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Przygotowanie ich jest proste, a robienie zygzaków z nutelli to czysta przyjemność. Delikatnie wyczuwalne są także wiórki kokosowe, więc połączenie wszystkiego w jednej muffince jest niezwykle smaczne.
4 komentarze
W przepisie na krem brakuje informacji o dodaniu śmietany, ktota została wymieniona w składnikach.
Faktycznie, dziękuję za czujność! Śmietankę dodajemy na sam koniec miksowania, żeby się wmieszała. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Czy masło do kremu ma być w temp pokojowej
?
Powinno być miękkie. Temperatura pokojowa jest ok 🙂