Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Babeczki brownie z kremem fistaszkowym

Babeczki brownie z kremem fistaszkowym

przez Joanna | Chocololo
babeczki brownie z kremem fistaszkowym

Babeczki brownie z kremem fistaszkowym

Mocno czekoladowe babeczki brownie z maślanym kremem fistaszkowym. Nie ma co ukrywać, to jest propozycja dla wszystkich, którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego. Samo brownie jest słodkie, a i w kremie cukru nie oszczędzamy. To wszystko aby uzyskać puszystą, lekką konsystencję kremu fistaszkowego, który stanowi kontrast do cięższego, mocno czekoladowego brownie. Zachęcam jednak wypróbowania, bo to słodka poezja. Całość jest szybka do przygotowania, więc równie szybko można je zacząć jeść.
babeczki brownie z kremem fistaszkowym

Babeczki brownie z kremem fistaszkowym - wskazówki

Składniki potrzebne do przygotowania babeczek.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Sama wykorzystałam czekoladę 74%. Do ciasta również posiekajcie gorzą czekoladą.

Cukier brązowy – Można zastąpić białym cukrem.

Mąka – Pszenna tortowa, ale można zamienić na orkiszową typ 700.

 

Krem z masła orzechowego.

Składniki na krem fistaszkowy powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%, nigdy margaryna. Masło powinno być miękkie, może być jeszcze lekko chłodne.

Masło orzechowe – Gładkie i ze 100% z orzechów ziemnych. Nie powinno mieć dodatków.

Mimo, że śmietanki jest tylko 1 łyżka, to nadaje ona bardziej kremowej konsystencji.

Gotowe babeczki z kremem można posypać posiekanymi orzechami, wiórkami czekolady lub posypką czekoladową.

Wpis zaktualizowany: 21.01.2024

Przepis na 12 babeczek.                  

babeczki brownie z kremem fistaszkowym

Babeczki brownie z kremem fistaszkowym - przechowywanie

Babeczki przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce, do 3 dni. 20 minut przed podaniem wyciągnąć babeczki z lodówki, krem i ciasto ocieplą się i będą mniej twarde.

Bez kremu mogą pozostać w temperaturze pokojowej, również w szczelnym pojemniku.

babeczki brownie z kremem fistaszkowym
babeczki brownie z kremem fistaszkowym

Smacznego!

babeczki brownie z kremem fistaszkowym

BABECZKI BROWNIE Z KREMEM FISTASZKOWYM

Joanna | chocololo.pl
Mocno czekoladowe babeczki brownie z kremem z masła orzechowego. Nie ma co ukrywać,to jest propozycja dla wszystkich którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego.
Przepis na 12 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 140 g masła
  • 160 g cukru brązowego
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 70 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g czekolady gorzkiej posiekanej

Składniki na krem fistaszkowy

  • 100 g masła
  • 150 g masła orzechowego (gładkiego)
  • 120 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 1 łyżka śmietanki 36% (w temp. pokojowej)

Do dekoracji

  • odrobina posypki czekoladowej lub wiórki czekoladowe

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra-dół), formę do babeczek wyłożyć papilotkami.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę (200g). Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubić wszystko mikserem (ok. 2 minuty) na puszystą, jasną masę. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać składniki. Na końcu delikatnie wmiesza posiekaną czekoladę (60g).
  • Napełnić papilotki ciastem do ¾ wysokości. Piec 15-18 minut, wyjąć i wystudzić na kratce.

Przygotowanie kremu

  • Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) 2 minuty, aż masa się dobrze połączy, lekko ubije i będzie trochę jaśniejsza.
  • Wsypać cukier puder i miksować jeszcze 1-2 minuty, aż masa będzie puszysta. Pod koniec dodać łyżkę śmietanki i miksować do połączenia składników.
  • Kremem napełnić rękaw cukierniczy i udekorować babeczki posypką lub wiórkami czekolady.
Słowo kluczowe babeczki, babeczki z kremem, brownie, krem maślany, masło orzechowe

Zobacz także:

babeczki brownie z kremem kajmakowo-orzechowym i popcornem
babeczki brownie z kremem kajmakowo-orzechowym i popcornem
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym
ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym

You may also like

6 komentarzy

Sylwia 8 kwietnia 2023 - 16:25

W przepisie na krem brakuje informacji o dodaniu śmietany, ktota została wymieniona w składnikach.

Reply
Joanna | Chocololo 8 kwietnia 2023 - 20:10

Faktycznie, dziękuję za czujność! Śmietankę dodajemy na sam koniec miksowania, żeby się wmieszała. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
Dominika 20 września 2023 - 12:02

Czy masło do kremu ma być w temp pokojowej
?

Reply
Joanna | Chocololo 20 września 2023 - 12:12

Powinno być miękkie. Temperatura pokojowa jest ok 🙂

Reply
Gabi 12 stycznia 2024 - 18:38

Wyszły bardzo suche a krem zbyt lekki 🙁

Reply
Joanna | Chocololo 13 stycznia 2024 - 11:20

Babeczki mogły wyjść zbyt suche przez dłuższe pieczenie, odrobinę wyższą temperaturę piekarnika lub inny rozmiar foremki na papilotki (np. niższe i szersze). Także użyta czekolada ma wpływ. Te babeczki ostatnio przygotowywałam 2 razy z różną gorzką czekoladą i faktycznie jedne z nich wyszły nieco bardziej suche niż powinny, drugie były dobre. Przepis niedługo znów powtórzę i zaktualizuję go o nowe wskazówki i proporcje. Krem powinien być lekki i puszysty, ale po schłodzeniu jest dość ciężki. Może wydawał się taki przy babeczkach. Pozdrawiam serdecznie!

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo