Strona główna PRZEPISYCIASTECZKA Ciasteczka z pastą pistacjową i białą czekoladą

Ciasteczka z pastą pistacjową i białą czekoladą

przez Joanna | Chocololo
ciasteczka z pastą pistacjową i białą czekoladą

Ciasteczka z pastą pistacjową i białą czekoladą

Kruche, czekoladowe ciasteczka z dołkiem wypełnionym białą czekoladą rozpuszczoną z pyszną pastą pistacjową. Do tego kilka paseczków gorzkiej czekolady i pistacji do dekoracji. Ciasteczka są przepyszne, wyglądają świetnie i podejrzewam, że mogą Wam bardzo zasmakować. Zainspirowałam się przepisem z tego bloga, ciastka od razu wpadły mi w oko i nie mogłam doczekać się przygotowania swojej wersji. Do tego w szufladzie miałam rewelacyjną pastę pistacjową, którą akurat dostałam w prezencie. Przypadek? No nie wiem. Czekoladowe ciasteczka z pastą pistacjową i białą czekoladą wyszły idealnie.
ciasteczka z pastą pistacjową i białą czekoladą

Ciasteczka z pastą pistacjową i białą czekoladą - wskazówki

Masło – Powinno być zimne, prosto z lodówki. Zaraz przed dodaniem go do ciasta, warto pokroić je na drobną kostkę, wtedy szybciej wyrobimy ciasto.

Mąka – Pszenna, ale można wykorzystać także orkiszową typ. 700.

Pasta pistacjowa – To pasta w 100% z pistacji bez dodatków.

.

Dodatkowe informacje:

– Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie masa o konsystencji piasku. Następnie ręcznie szybko zagnieść ją i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba nożem posiekać najpierw składniki w misce, następnie szybko zagnieść.

Wgłębienia w uformowanych kuleczkach można zrobić palcem lub końcem większej, drewnianej łyżki.

Ciastka w piekarniku urosną, jeżeli wgłębienie za bardzo urośnie, można od razu po upieczeniu delikatnie je docisnąć. Musi to być jednak zaraz po upieczeniu, zanim zostaną przeniesione na kratkę. Inaczej ciastka stwardnieją.

– Białą czekoladę z pastą pistacjową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Trzeba uważać, aby składniki roztapiały się wolno i na małym ogniu, inaczej mogą się przypalić lub zwarzyć.

.

Roztapianie czekolady gorzkiej do dekoracji.

W przypadku ciasteczek z pastą pistacjową i białą czekoladą  potrzebujemy roztopić małą ilość czekolady. Ja nie roztapiam czekolady w kąpieli wodnej, żeby ją później przelać do woreczka.

Czekoladę gorzką siekam, wrzucam do przyciętego woreczka cukierniczego (są za duże, więc po prostu je przycinam). Lekko skręcam otwór worka, żeby czekolada się nie wysypywała i zapinam w szczelny klips. Do kubka/miski wlewam gorącą wodę, nie wrzątek, tylko najcieplejszą z kranu i wkładam do niej worek  z czekoladą. Mimo, że klips jest dość szczelny, to pilnuję, żeby koniec z klipsem nie dotykał wody. Po kilku minutach sprawdzam, czy czekolada się roztapia i ewentualnie podgniatam ją trochę.

Gdy czekolada jest rozpuszczona odcinam mały koniec worka i dekoruję ciasteczka.

Przepis na 20 – 22 ciasteczka.

ciasteczka z pastą pistacjową i białą czekoladą

Ciasteczka z pastą pistacjową i białą czekoladą - przechowywanie

Najlepiej schować ciasteczka do szczelnego pojemnika i przechowywać je w lodówce do 4-5 dni. Ciasteczka można także mrozić. Wystarczy spakować je do pojemnika lub owinąć po kilka sztuk folią spożywczą (szczelnie) i można mrozić do 3 miesięcy.

ciasteczka z pastą pistacjową i białą czekoladą

Smacznego!

ciasteczka z pastą pistacjową i białą czekoladą

CIASTECZKA Z PASTĄ PISTACJOWĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Kruche, czekoladowe ciasteczka wypełnione pastą pistacjową z białą czekoladą.
Przepis na ok. 20-22 ciasteczka.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasteczka

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 150 g masła (zimnego)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 60 g pasty pistacjowej
  • 60 g białej czekolady

Dodatkowo

  • 20 g czekolady gorzkiej
  • odrobina posiekanych pistacji

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier puder i szczyptę soli. Wymieszać składniki i dodać żółtko oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieść na gładkie, plastyczne ciasto.
  • Niewielką blaszkę/talerz wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Z ciasta uformować małe kulki (ok. 20 gram każda) i ułożyć zachowując mały odstęp. W każdej kulce zrobić spore wgłębienie. Schować uformowane ciastka do lodówki na 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Większą blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem i ułożyć na niej schłodzone ciastka w większych odstępach.
  • Ciasteczka piec 15 minut. Wyciągnąć je z piekarnika, po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia. Zostawić do wystudzenia.
  • Przygotować nadzienie. W kąpieli wodnej (na małym ogniu) rozpuścić razem pastę pistacjową i białą czekoladę. Delikatnie wymieszać masę i napełnić nią wgłębienia w ciastkach.
  • Ciasteczka schłodzić w lodówce przez 10-15 minut. Gorzką czekoladę rozpuścić, polać nią ciasteczka i posypać posiekanymi pistacjami.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka z czekoladą, kakao, pistacje

Zobacz także:

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
orzechowe ciasteczka z serduszkiem
ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka nadziewane nutellą
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

You may also like

3 komentarze

Ola 26 kwietnia 2024 - 13:04

Przepiekne, a jaki inny krem mogłabym zrobić? Nie mam pistacji a chciałabym zrobić

Reply
Joanna | Chocololo 27 kwietnia 2024 - 18:14

Masło orzechowe z orzechów laskowych będzie pasować i orzechy laskowe do posypania. Z masłem z orzechów ziemnych też powinno być ok 🙂

Reply
Ola 29 kwietnia 2024 - 13:09

Super dziekuje, wiadomo koloru już nie będzie tak pieknie zielonego ale myśle , ze będzie smacznie

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo