Pieczona owsianka brownie
Owsianka brownie idealna na śniadanie, drugie śniadanie lub po prostu na deser. Pyszna na gorąco i na zimno. Czekoladowa owsianka pieczona jest w piekarniku w kokilkach, wcześniej zblendowana na gładko z pozostałymi składnikami. Robi się ją szybko i można przygotować dodatkową porcję na następny dzień. Jest smaczna na zimno, ale można ją krótko podgrzać w piekarniku. Smakuje wspaniale z dodatkową łyżką masła orzechowego na wierzchu i pokrojonymi w plasterki bananami. Jak najbardziej możecie zajadać ją ze swoimi ulubionymi owocami.
Pieczona owsianka brownie - wskazówki do przygotowania
To super prosty przepis na owsiankę brownie, ale zajrzyjcie do wskazówek jeśli chcecie podmienić jakiś składnik.
Płatki owsiane – Mogą być dowolne płatki owsiane, ja użyłam bezglutenowych.
Banan – Koniecznie dojrzały banan z brązowymi plamkami. Im bardziej dojrzały, tym słodsza owsianka. Może być taki jak na chlebek bananowy. Jeśli jest bardzo słodki, to można pominąć dodatek miodu.
Mleko – Zwykłe mleko lub roślinne np. ryżowe, migdałowe lub sojowe.
Miód – Jak najbardziej można zastąpić miód np. syropem klonowym, syropem z daktyli lub agawy. Jeśli dodajecie mocno dojrzały banan, to można pominąć dodatkowy słodzik.
Masło orzechowe – Dowolnie gładkie lub z kawałkami orzechów. Można zastąpić je także masłem z innych orzechów np. z laskowych, włoskich, nerkowca. Nada się też masło migdałowe.
Czekolada – Polecam gorzką 80%, ale może być nawet mleczna jeśli chcecie jeszcze słodszą owsiankę.
Jak przygotować pieczoną owsiankę brownie?
Wystarczy zblendować razem płatki owsiane, mleko, jajko, masło orzechowe, banana, miód, kakao i proszek do pieczenia. Przelać do kokilek wysmarowanych masłem, posypać posiekaną czekoladą i piec w 180 stopniach C przez 18-20 minut. Gotowe!
Przepis na 2 porcje (kokilki po ok. 180-200 ml)
Czekoladowa owsianka brownie - przechowywanie
Owsiankę brownie można jeść zaraz po przygotowaniu lub po ostudzeniu. Jeśli chcecie, to można po ostudzeniu zabezpieczyć kokilkę folią spożywczą i schować do lodówki. Owsianka będzie dobra następnego dnia. Można ją odgrzać w piekarniku przez 5 minut.
Smacznego!
Przepis na pieczoną, czekoladową owsiankę brownie:
PIECZONA OWSIANKA BROWNIE
SKŁADNIKI
- 70 g płatków owsianych
- 1 banan (dojrzały)
- 1 jajko
- ¾ szklanki mleka
- 15 g kakao (czubata łyżka)
- 1 łyżka miodu
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki masła orzechowego (ok. 40 g)
- 30 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra i dół). Kokilki (ok. 180 ml) nasmarować masłem.
- Czekoladę pokroić na kostki i odłożyć.
- Zblendować na gładko resztę składników (płatki owsiane z mlekiem, bananem, masłem orzechowym, miodem, proszkiem i jajkiem)
- Wlać masę po równo do kokilek i posypać czekoladą. Piec 18-20 minut.
2 komentarze
Super uwielbiam takie „ciastko”do kawki, zdrowe bez białego cukru , dziękuję, że podajesz też takie przepisy, dodatek gorzkiej czekolady 80 procent super ❤️
Bardzo mi miło 🙂 Na pewno co jakiś czas, coś zdrowszego się pojawi ;)❤️