Chrupiąca granola z czekoladą
Idealna propozycja na smaczne rozpoczęcie dnia. Chrupiąca granola z kawałkami czekolady doda Wam energii. Można ją chrupać rano, albo zabrać do pracy czy szkoły. Wspaniała z mlekiem, jogurtem i z dodatkiem owoców. Próbowałam wielu przepisów, ale ten lubię najbardziej. Granolę jem przeważnie z mlekiem ryżowo – kokosowym i pokrojonym w plasterki bananem. Czekolada fajnie rozpuszcza się w ciepłym mleku. Polecam serdecznie.

Chrupiąca granola z czekoladą - wskazówki
Przepis można modyfikować według własnych upodobań. Jeżeli nie macie któregoś, lub zastanawiacie się czy można zastąpić jakiś składnik to:
Płatki jaglane można zastąpić owsianymi.
Migdały można zastąpić np. orzechami laskowymi, albo słonecznikiem.
Sok pomarańczowy można zastąpić sokiem jabłkowym.
Rodzynki można zastąpić morelami czy żurawiną suszoną.
Składniki na duży słoik (1l) granoli.

Chrupiąca granola z czekoladą - przechowywanie
Granolę przesypać do szczelnego słoika, przechowywać w temperaturze pokojowej. Granolę można przechowywać nawet do 2 tygodni.

Smacznego!

Chrupiąca granola z czekoladą
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
- 1,5 szklanki ryżu ekspandowanego
- 1 szklanka migdałów (ze skórką lub blanszowane)
- 1/2 szklanki rodzynek
- 100 g miodu
- 70 g masła
- 60 ml soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 90 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni C, blachę (może być ta na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- W rondelku podgrzać razem masło, miód i sok. Wsypać cynamon i wymieszać. Podgrzewać aż składniki będą płynne i połączą się.
- Do miski wsypać płatki jaglane, kukurydziane i ryż. Migdały posiekać i dodać do płatków. Rodzynki drobno pokroić i również dodać do suchych składników. Wymieszać wszystko.
- Wlać do suchych składników jeszcze ciepłą mieszankę masła i miodu. Dobrze wszystko wymieszać i wysypać równomiernie na przygotowaną blachę.
- Piec 20 minut i przemieszać granolę łyżką. Piec kolejne 10 minut i znów przemieszać. Podkręcić piekarnik do 170 stopni i piec jeszcze 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż granola przeschnie i się zarumieni.
- Po wyjęciu z piekarnia, zostawić granolę do wystudzenia.
- Pokroić czekoladę i dodać do kompletnie wystudzonych płatków. Wymieszać i przesypać do słoika.
Zobacz także:

ZAWIJANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ
Zawijane bułeczki drożdżowe z czekoladą i nutką cynamonu, polane sosem z białej czekolady i posypane wiórkami gorzkiej czekolady. Czego chcieć więcej? No może małą filiżankę kawy do tego. Najlepsze jeszcze ciepłe, na śniadanie albo słodki podwieczorek.

FIT CZEKOLADKI Z DAKTYLAMI I ORZECHAMI
Zdrowe i smaczne fit czekoladki z daktyli i orzechów, w formie małych kosteczek, polane gorzką czekoladą. Można z nich zrobić kulki, będzie to wersja szybsza, ale warto spędzić chwilę dłużej w kuchni i przygotować z nich kosteczki.

KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY
Krem czekoladowo-orzechowy, czyli przepis na domową Nutellę, i to zaledwie z 3 składników. Jest przepyszny, oczywiście nieco inny niż oryginał, ale równie smaczny (dla mnie smaczniejszy). Wspaniały do naleśników, gofrów, czy po prostu do wyjadania łyżką ze słoiczka.