Strona główna PRZEPISY Czekoladowe gofry owsiane (bezglutenowe)

Czekoladowe gofry owsiane (bezglutenowe)

przez Joanna | Chocololo
czekoladowe gofry owsiane (bezglutenowe)

Czekoladowe gofry owsiane (bezglutenowe)

Gofry superchrupkie, bezglutenowe i pysznie kakaowe. Przygotowałam je z bezglutenowych płatków owsianych i mąki kukurydzianej. Takie gofry są idealne na śniadanie. Można je podać z jogurtem, serkiem waniliowym i owocami. Ja zrobiłam do nich krem czekoladowo-orzechowy z daktylami w wegańskiej wersji. Chrupkie gofry, słodki krem i soczyste jabłko to połączenie, które bardzo Wam polecam. Na blogu znajdziecie też gofry czekoladowe i gofry z kawałkami czekolady. Te ostatnie przygotowujemy na maślance. Do kompletu musiały się pojawić w wersji bezglutenowej.
czekoladowe gofry owsiane (bezglutenowe) (

Jak przygotować gofry owsiane - kilka wskazówek

Przygotowanie bezglutenowych gofrów jest całkiem proste i potrzeba do nich zaledwie kilku składników. Warto użyć dobrej gofrownicy, mocno rozgrzana przypieka gofry na chrupko.

Składniki na gofry czekoladowe nie muszą być w temperaturze pokojowej.

Płatki owsiane – Bezglutenowe płatki owsiane, które trzeba zmielić drobno na mąkę. Można wykorzystać bezglutenową mąkę owsianą, a jeśli nie zależy Wam i mogą być z glutenem, wykorzystajcie zwykłe płatki.

Mąka kukurydziana – Drobny dodatek tej mąki sprawia, że gofry są jeszcze bardziej chrupkie. Nie polecam zastępować jej inną mąką np. ryżową, kokosową itp. Ostatecznie przygotujcie gofry z samej owsianej dodając ją w miejsce kukurydzianej.

Cukier brązowy – Jak najbardziej można zamienić na biały.

Mleko – Do gofrów użyłam mleka migdałowego. Zwykłe mleko tez będzie dobre, również inne roślinne np. ryżowe czy sojowe.

 

Pieczenie gofrów.

Ciasto na gofry musi chwilę poleżeć zanim dodamy do niego ubite białka. 30 minut wystarczy. W tym czasie zgęstnieje.

Gofrownica powinna być bardzo dobrze rozgrzana przed pieczeniem gofrów.  Przed pierwszym pieczeniem, mimo że w cieście jest tłuszcz to polecam posmarować ją (odrobinę, np. pędzelkiem) olejem lub masłem klarowanym. Ja smaruję gofrownicę masłem klarowanym przed każdą porcją gofrów.

Piec gofry kilka minut, aż się zarumienią. W zależności od gofrownicy czas może wynosić od 5-10 minut. Ja swoje piekłam 7-8 minut.

Zaraz po upieczeniu gofry trzeba układać na kratce, aby odparowały z każdej strony. Lepiej nie układać ich  na talerzu, ani tym bardziej jeden na drugim. Mogą zrobić się gumowe.

Przepis na 8 gofrów.

czekoladowe gofry owsiane (bezglutenowe)

Czekoladowe gofry owsiane (bezglutenowe) - przechowywanie

Gofry najlepsze są zaraz po upieczeniu, gdy kilka chwil poleżą na ratce. Są wtedy najbardziej chrupiące. Gdy ostygną najlepiej podgrzać je w piekarniku na kratce, ok. 3-4 minuty w 190 stopniach C. Będą znów chrupiące.

Można je przechowywać w lodówce, w pojemniku i odgrzać następnego dnia.

czekoladowe gofry owsiane (bezglutenowe)

Smacznego!

czekoladowe gofry owsiane (bezglutenowe)

CZEKOLADOWE GOFRY OWSIANE (BEZGLUTENOWE)

Joanna | chocololo.pl
Gofry superchrupkie, bezglutenowe i pysznie kakaowe.
Przepis na 8 gofrów.

SKŁADNIKI
  

  • 2 jajka
  • 100 g płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 30 g kakao
  • 50 g cukru brązowego
  • 250 ml mleka (może być roślinne)
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka proszku
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
 

  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do czystej, suchej miski (najlepiej metalowej/szklanej), będą później ubijane. Odłożyć wszystko na bok.
  • Płatki owsiane zmielić, wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.
  • W misce wymieszać żółtka, cukier, mleko i ostudzone masło. Wsypać suche składniki i dobrze wymieszać. Odstawić ciasto na 30 minut (w temp. pokojowej).
  • W tym czasie rozgrzać gofrownicę. Gdy minie 30 minut ubić białka ze szczyptą soli na puszystą pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta.
  • Ciasto nakładać na rozgrzaną, wysmarowaną tłuszczem gofrownicę. Ilość nakładanego ciasta i czas pieczenia dostosować do swojej gofrownicy. Zwykle jest to 6-8 minut.
  • Upieczone gofry wyjąć i przełożyć na kratkę do studzenia. Po chwili staną się chrupiące i idealne do zjedzenia.

Zobacz także:

gofry czekoladowe
gofry czekoladowe
bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą
bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą
czekoladowe ciasto z ciecierzycy
czekoladowe ciasto z ciecierzycy

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo