Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Naleśniki czekoladowe

  • 16 stycznia 2022
naleśniki czekoladowe
naleśniki czekoladowe
Total
28
Shares
0
0
28

Naleśniki czekoladowe

Pyszna propozycja nie tylko na śniadanie, czyli naleśniki czekoladowe. Ciasto na naleśniki jest z dodatkiem alkoholu, ale spokojnie, wyparuje on z naleśników bardzo szybko podczas smażenia. Naleśniki wychodzą cienkie, z chrupiącymi brzegami. Smakują przepysznie z twarożkiem i truskawkami. Ale pasuje do nich wiele dodatków, więc wybierzcie swoje ulubione i połączcie je z tymi czekoladowymi naleśnikami!
naleśniki czekoladowe

Naleśniki czekoladowe - wskazówki

Naleśniki są proste do przygotowania, ale tutaj znajdziecie  kilka wskazówek:

Alkohol – W przepisie jest whisky, ale można dać też np. rum lub inny alkohol.

Mąka – Mąka pszenna jasna, użyłam typ 480.

Nie pomijajcie 30 minut, w których ciasto będzie odpoczywać, dajcie mu zgęstnieć.

Ciasto na naleśniki można na gładko zmiksować blenderem.

Jak smażyć naleśniki?

W cieście jest już masło, więc teoretycznie można smażyć naleśniki bez użycia tłuszczu. Przyznaję jednak, że za każdym razem (a raczej naleśnikiem) smaruję patelnię delikatnie olejem, zwykłym lub kokosowym. Zazwyczaj mam namoczony olejem ręcznik papierowy i szybko smaruję patelnię przed smażeniem kolejnego naleśnika. Można też oczywiście użyć specjalnego pędzelka, który jest odporny na wysokie temperatury. Polecam więc smarować patelnię cienko tłuszczem przed kolejnym naleśnikiem.

Patelnia powinna być dobrze rozgrzana, ale nie szybko na największym możliwym ogniu. Tylko spokojnie i równomiernie na średnim.

Ciasto na patelnie wlewamy na środek, następnie obracamy delikatnie, żeby rozprowadzić ciasto na całej powierzchni patelni. Naleśnik obracamy delikatnie ale energicznie. Kiedy ładnie się zetnie a brzegi zaczną powoli odchodzić od patelni podważamy naleśnik i obracamy.

Z czym podawać naleśniki?

Klasycznie z twarożkiem. Polecam twarożek zblendować  na gładko z odrobiną kremówki, cukru pudru i cukru waniliowego.

Z owocami i owocowymi przetworami. Z truskawkami, borówkami, brzoskwiniami czy bananem.  Idealnie pasować będzie też Czekośliwka i inne dżemy.

Z bitą śmietaną lub kremem z mascarpone.

Z kremem czekoladowo-orzechowym. Można z kupnym, ale warto zrobić pyszną domową wersję – Domowa Nutella.

Przepis na ok. 18 naleśników o średnicy 24 cm.

naleśniki czekoladowe

Naleśniki czekoladowe - przechowywanie

Zabezpieczone folią spożywczą naleśniki (bez nadzienia) mogą pozostać w temperaturze pokojowej 1 dzień, w lodówce do 4 dni.

naleśniki czekoladowe
naleśniki czekoladowe

Smacznego!

naleśniki czekoladowe

NALEŚNIKI CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Pyszna propozycja nie tylko na śniadanie, czyli naleśniki czekoladowe.
Przepis na ok. 18 naleśników.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 600 ml mleka 2%
  • 4 jajka
  • 50 g masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 35 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 4 łyżki Whisky
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
 

  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka, wsypać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i dobrze wymieszać rózgą kuchenną. Wlać mleko i wymieszać.
  • Przesiać do mokrych składników mąkę z kakao i dobrze wymieszać (można zblendować, aby nie było grudek). Na końcu wlać whisky i ostudzone masło, dokładnie wymieszać, ciasto ma być gładkie.
  • Ciasto odstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej odrobiną tłuszczu.

Zobacz także:

tort naleśnikowy z czekoladowym twarożkiem
tort naleśnikowy z czekoladowym twarożkiem
gofry na maślance z kawałkami czekolady
gofry na maślance z kawałkami czekolady
domowa nutella
domowa nutella

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
28
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 28
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
Poprzedni artykuł
ciasto mleczna kanapka
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto Mleczna Kanapka

  • 13 stycznia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
rurki z kremem czekoladowym (ferrero rocher)
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Rurki z kremem czekoladowym (Ferrero Rocher)

  • 20 stycznia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności