Brownie idealne

przez Joanna | Chocololo
brownie idealne

Brownie idealne

Co sprawia, że brownie jest idealne? Właściwie co to znaczy, że jest idealne? Brownie, nazywane jest zakalcem, choć myślę, że ono zakalcem wcale nie jest. Można je zepsuć. Tak, można z zakalca zrobić jeszcze większy zakalec. Idealne brownie to oczywiście takie, które Wam smakuje najbardziej, ale jednak jest ale! Istnieje kilka ważnych elementów, które tą idealność wydobywają i sprawiają, że brownie wygląda i smakuje wspaniale. Poza tym dzielimy je także według konsystencji. Fudgy, chewy i cakey. To trzy pożądane konsystencje tego ciasta i każdą przygotowuje się inaczej. Wisienką na torcie jest błyszcząca i delikatna skórka. 
Dalej zdradzę Wam kilka wskazówek i podam przepis na przepyszne brownie (które widzicie na zdjęciach) z dodatkiem mlecznej czekolady, ale największą ilość porad i przepisów znajdziecie w e-booku, który w całości poświęcony jest brownie.
brownie idealne

Brownie idealne - fudgy, chewy i cakey

Wiecie, że brownie dzielimy na 3 rodzaje w zależności od konsystencji. Są to:

Brownie Fudgy – wersja najpopularniejsza, ciężka, mazista, odrobinę gliniasta i sprawiająca wrażenie niedopieczonej.

Brownie Chewy – bardzo fajna, lekko gumowa konsystencja, której trzeba spróbować, żeby zrozumieć tą gumowatość.

Brownie Cakey – mniej mazista, mniej wilgotna, ale nie sucha. Wilgotne, intensywne ciasto czekoladowe.

Wszystkie te brownie mimo wszystko łączy ważny element – piękna, błyszcząca skórka na wierzchu. O ile w przypadku fudgy jest całkiem łatwo by się pojawiła, to chewy i cakey wymagają nieco zachodu.

Do uzyskania tych konsystencji potrzebne są odpowiednie składniki, proporcje składników i sposób przygotowania. Dlatego upiekłam sporą ilość brownie, a efekty eksperymentów, w tym oczywiście przepisy na wszystkie konsystencje (każda z piękną skórką) ukryłam w e-booku. Dokładne opisy, proporcje, wszystko tam znajdziecie.

brownie idealne

Jak przygotować idealne brownie?

Kilka wskazówek, które odrobinę pomogą Wam przygotować pyszne brownie mogę tutaj zdradzić.

Czekolada – Zawsze dobrej jakości. O ile w przepisie nie jest inaczej, wybierajcie czekoladę o zawartości kakao min. 60%, najlepiej między 70-80%.

Jajka – Powinny być zawsze w temperaturze pokojowej.

Masło, nie margaryna.

Dobry przepis i cukier.

Trzymajcie się przepisu i przede wszystkim – nie bójcie się cukru. Cukier w brownie to bardzo ważny składnik, a zmniejszanie jego ilości lub używanie zamienników sprawia, że nie smakuje tak jak powinno.

Nie pieczcie brownie za długo, ponieważ będzie suche i może zrobić się sypkie, mniej maziste. Nie bójcie się krótkiego czasu pieczenia, brownie ma sprawiać wrażenie niedopieczonego (przynajmniej fudgy).

Wysoka temperatura? Niekoniecznie będzie dobrym pomysłem w przypadku klasycznego brownie bez dodatków (czyli w typie fudgy, chewy i cakey).

brownie idealne

Jeśli wciąż zastanawiacie się:

– jak przygotować wszystkie 3 konsystencje brownie
– co dokładnie trzeba zrobić, żeby brownie miało śliczną skórkę
– czy brownie może być idealne bez skórki
– czy brownie ze skórką zawsze jest idealne
– czy zawsze ubijamy jajka do brownie
– czy warto sprawdzać patyczkiem, czy brownie jest gotowe
– jak można zepsuć brownie
– dlaczego potrzeba dużo cukru do brownie

Wszystkie odpowiedzi, a nawet więcej znajdziecie w e-booku. A teraz koniec autoreklamy:) Dalej został już tylko sposób przechowywania tego wspaniałego ciasta i przepis.

Brownie Idealne - jak przechowywać?

Przechowujemy je w formie zabezpieczonej folią spożywczą lub w pojemniku. To czy będzie to temperatura pokojowa, czy może lodówka zależy od tego jak lubicie. W temperaturze pokojowej brownie może pozostać ok. 3 dni, jest maziste. W lodówce ok. 5 dni i jest twardsze, można jeść je zimne lub odłożyć na talerzyk i zostawić, aż nabierze temperatury pokojowej.

Trzeba zaznaczyć, że brownie bardzo dobrze się mrozi. Pokrojone na kostki/kawałki można zamrozić w pudełku lub po 2 kostki w foliowych woreczkach/zawinięte w folię spożywczą. Po wyjęciu z zamrażarki czekamy aż nabierze temperatury pokojowej.

brownie idealne

Smacznego!

brownie idealne

BROWNIE IDEALNE

Joanna | chocololo.pl
Przepis na pyszne, słodkie i bardzo czekoladowe brownie z piękną skórką.
Przepis na formę 20x20 cm.
5 from 3 votes

SKŁADNIKI
  

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 120 g cukru białego
  • 85 g mąki pszennej
  • 100 g czekolady gorzkiej pokrojonej na kawałeczki (lub groszki czekoladowe)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kawałki i włożyć do miski. Masło roztopić, gorącym zalać czekoladę i po minucie wymieszać na gładki sos. Odstawić do ostudzenia, czekolada ma pozostać płynna.
  • W misce ubić jajka z cukrem i solą na jasną i puszystą pianę. Powoli, miksując na małych obrotach wlewać czekoladę. Skończyć jak tylko składniki się połączą.
  • Do masy przesiać mąkę. Wmieszać ją delikatnie rózgą kuchenną, na końcu wmieszać kawałki czekolady.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać. Piec 25 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika zostawić do dokładnego wystudzenia i pokroić na kwadraciki.
Słowo kluczowe brownie, ciasto, ciasto czekoladowe, czekolada

Zobacz także:

sernikobrownie z malinami
sernikobrownie z malinami
brownie z masą kajmakową
brownie z masą kajmakową
brownie chrupiący orzech
brownie chrupiący orzech

W e-booku znajdziesz 30 przepisów na pyszne brownie, których nie ma na blogu:

brownie idealne
przepisy z e-booka "Brownie idealne"

Obserwuj Chocololo:

You may also like

13 komentarzy

Ola 19 sierpnia 2023 - 10:08

Wyglada pieknie a ta skórka ♥️tego zawsze oczekuje i przyznam się , ze piekłam brownie wiele razy ale tylko raz miałam taka skórkę, mam nadzieje, ze dzieki Twojemu przepisowi ponownie ja zobaczę. To brownie to która wersja z tych trzech powiem odmian?

Reply
Joanna | Chocololo 19 sierpnia 2023 - 18:26

Z tym przepisem skórka powinna wyjść piękna 🙂 W 80% jest to fudgy 😉

Reply
Kasia 20 października 2023 - 01:42

5 gwiazdek
To jest naprawdę idealny przepis, którego długo szukałam ❤️ a jednocześnie tak prosty! Dziękuję, wyszło przepyszne 🙂

Reply
Joanna | Chocololo 20 października 2023 - 10:35

Bardzo się cieszę 🙂 Dziękuję! ❤️

Reply
Jacek 26 stycznia 2024 - 18:00

A forma na taką ilość to o jakich wymiarach ?

Reply
Joanna | Chocololo 26 stycznia 2024 - 18:29

Przepis na formę 20×20 cm.

Reply
Jacek 27 stycznia 2024 - 11:26

5 gwiazdek
Dzięki! Biorę się do roboty.

Reply
Joanna | Chocololo 27 stycznia 2024 - 14:19

Fajnie! 🙂

Reply
Domi 29 stycznia 2024 - 16:50

czy można do tej wersji dodać mailny i orzechy??

Reply
Joanna | Chocololo 29 stycznia 2024 - 17:06

Tak, tylko malin niezbyt dużo, żeby zbytnio nie rozwodniły ciasta 🙂

Reply
Ania 12 lutego 2024 - 14:39

5 gwiazdek
Moje pierwsze Brownie i wyszło idealne (mimo blaszki 23,5 x 23,5) skórka jak na zdjęciu, smak i konsystencja bez zarzutów. Super przepis

Reply
Joanna | Chocololo 12 lutego 2024 - 20:19

Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Zuzia chekoladowylover 8 marca 2024 - 21:16

Pyszna skórka mniam mniam obgryzłam samą skórkę resztę zostawiłam bo była najlepsza i podwyższyła moje standardy i nie mogłam już reszty

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo