Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy

  • 13 sierpnia 2021
tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy
tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy
Total
2K
Shares
8
0
2K

Tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy

Połączenie wszystkiego co słodkie i przepyszne: czekolada, karmel (a właściwie krówki) i kruche, maślane ciasteczka z kawałkami czekolady. Ten tort to totalna rozpusta. Przygotowałam go na pierwszy rok istnienia bloga i przysięgam, że jest słodko. Tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy składa się z dwóch blatów czekoladowego ciasta, dużego ciastka z kawałkami czekolady i z dwóch rodzajów kremu krówkowego. Pierwszy, którym przełożony jest tort, ma w sobie śmietankę i mascarpone, natomiast cały tort obłożony jest krówkowym kremem maślanym z dodatkiem soli. Tort polany jest czekoladą i udekorowany ciasteczkami. Słodkie szaleństwo, ale jakie cudowne!
tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy

Tort czekoladowo-karmelowo-ciateczkowy - wskazówki

Prace nad tortem najlepiej rozłożyć na 2-3 dni. U mnie wyglądało to tak:

1 dzień – Wieczorem rozpuścić krówki w śmietance do kremu z mascarpone i włożyć masę do lodówki na noc.

2 dzień – Upiec ciasta i ciasteczka, gdy wystygną przygotować krem z mascarpone i złożyć tort. Następnie schłodzić go przez noc w lodówce.

3 dzień –Przygotować krówkową masę maślaną, otynkować tort, ozdobić i po 2 godzinach można go kroić 😉


Ciasto czekoladowe.

Ciasto jest proste do przygotowania. Należy pamiętać, że w trakcie pieczenia może wyrosnąć z górką. Jeżeli zależy Wam na idealnie równym torcie górkę możną ściąć, ale można też zostawić i otynkować masą maślaną.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć ją z lodówki.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Ciasto piec do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po ok. 35 minutach. Jeżeli będzie na nim surowe ciasto, to sprawdzić kolejny raz po 4-5 minutach.

Ciastko z kawałkami czekolady.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i masło trzeba wyjąć z lodówki wcześniej.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Można pomieszać np. mleczną z gorzką w równej proporcji, ale myślę, że sama gorzka będzie idealna. Cały tort jest wystarczająco słodki.

Cukier – Dobrze jest wymieszać dwa rodzaje cukru ze względu na smak. Można użyć cukrów drobnych, będą lepsze do ucierania z masłem. Nie jest to jednak konieczne.

Ciastem wylepiamy tortownicę 20 cm do ok. 1-1,5 cm wysokości. Z pozostałego ciasta lepimy kuleczki o wadze ok. 14 gram i pieczemy z nich  małe ciasteczka do dekoracji. Powinno ich wyjść ok. 16 sztuk.

Krem krówkowy z mascarpone.

Krówki – Użyłam krówek mlecznych, bardziej gumowatych i ciągnących niż kruche, ale kruche też powinny być ok.

Przygotowana śmietanka z krówkami, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Krem krówkowy maślany.

Krówki – W przypadku kremu maślanego użyłam krówek kruchych i takie polecam.

Masło i  śmietanka – Powinny być w temperaturze pokojowej. Masło musi być miękkie.


Przepis na tort o średnicy 20 cm i wysokości 9 cm (z ciastkami 13 cm).

tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy

Tort czekoladowo-karmelowo-krówkowy - przechowywanie

Tort należy przechowywać w lodówce, w specjalnym pojemniku na tort lub zabezpieczony folią, aby nie przeszedł innymi zapachami. Najlepiej spożyć go w ciągu 2-3 dni od momentu złożenia.

Przed krojeniem można wyjąć tort 15-20 minut wcześniej z lodówki. Masa maślana delikatnie zmięknie i będzie się ładniej kroić, nie jest to jednak konieczne.

tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy

Smacznego!

tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy

TORT CZEKOLADOWO-KARMELOWO-CIASTECZKOWY

Joanna | chocololo.pl
Połączenie wszystkiego co słodkie i przepyszne: czekolada, karmel (a właściwie krówki) i kruche, maślane ciasteczka z kawałkami czekolady.
Przepis na tort o średnicy 20 cm i wysokości 9 cm (z ciastkami 13 cm).
5 from 1 vote
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 50 ml oleju
  • 150 g śmietany kwaśnej 18% (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na duże ciastko i ciasteczka

  • 130 g masła (w temp. pokojowej)
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 70 g cukru białego
  • 70 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g czekolady gorzkiej

Składniki na krem krówkowy z mascarpone

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 200 g krówek
  • 250 g mascarpone (zimne, z lodówki)

Składniki na krem krówkowy maślany

  • 200 g masła (w temp. pokojowej, miękkie)
  • 120 g krówek
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki śmietanki 36 % (w temp. pokojowej)
  • ½ łyżeczki soli

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta czekoladowego

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno i boki tortownicy (20 cm) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 35-40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie dużego ciastka i ciasteczek

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni, tortownicę (20 cm) wsmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Przygotować też blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na ciasteczka.
  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem i solą. Odłożyć. Czekoladę pokroić na kawałki (mniejsze i nieco większe). Odłożyć.
  • W misce utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) masło z cukrami (białym, waniliowym i brązowym) aż powstanie jasna, lekko puszysta masa. Zajmie to 4-5 minut. Większy cukier nie rozpuści się całkowicie.
  • Wbić jajko do masła i miksować jeszcze minutę aż składniki dokładnie się połączą.
  • Miksując na wolnych obrotach dodać mąkę i miksować aż powstanie jednolite ciasto. Wsypać kawałki czekolady i wmieszać je delikatnie szpatułką.
  • Częścią ciasta wyłożyć przygotowaną tortownicę. Wylepić dokładnie i równo dno tortownicy, ciasto powinno mieć grubość ok.1,5 cm. Pozostałe ciasto odłożyć.
  • Piec duże ciastko 15-20 minut, aż nabierze złotego koloru. Wyjąć i wystudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę do studzenia.
  • Z pozostałego ciasta uformować małe kuleczki (ok. 13-14 gram sztuka) i ułożyć w odstępach na przygotowanej blaszce. Piec ok 8-9 minut, aż będą rumiane.
  • Ciasteczka wyjąć, zostawić na blaszce i po 5 minutach przenieść na kratkę do studzenia.

Przygotowanie kremu krówkowego z mascarpone

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, wsypać połamane krówki. Podgrzewać i mieszać aż się całkowicie rozpuszczą i powstanie gładka masa. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • Zimne mascarpone miksować przez chwilkę (mikser, końcówki do ubijania) dodać schłodzony sos krówkowy i miksować 2-3 minuty do powstania puszystej, stabilnej masy.

Przygotowanie kremu maślanego krówkowego

  • Do garnuszka z grubym dnem dać 20 gram masła i połamane krówki. Na małym ogniu, ciągle mieszając rozpuścić krówki, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć ją z ognia, dodać śmietankę i sól, energicznie wymieszać. Powinien powstać gładki sos krówkowy. Odstawić go do ostudzenia, powinien mieć temperaturę pokojową, jak masło.
  • Masło ucierać przez 2 minuty (mikser, końcówki do ubijania). Do masła przesiać połowę cukru pudru i miksować 2 minuty, następnie dodać drugą połowę i znów miksować, tym razem ok. 12-15 minut. Masa stanie się puszystsza i jasna.
  • Łyżeczka po łyżeczce dodawać masę krówkową. Ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Każdą kolejną łyżeczkę dodawać gdy poprzednia się dokładnie wmiesza.

Składanie tortu i dekorowanie

  • Ciasto czekoladowe przekroić na dwa blaty. Położyć jeden (spód) na paterze lub talerzu. Wyłożyć na niego połowę kremu krówkowego z mascarpone.
  • Na krem położyć duże ciastko i wyłożyć resztę kremu. Przykryć go drugim blatem czekoladowego ciasta. Boki wyrównać szpatułką. Całość schłodzić przez min. 6 godzin (najlepiej przez całą noc).
  • Schłodzony tort obłożyć krówową masą maślaną, część masy włożyć do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką. Tort schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.
  • W tym czasie przygotować polewę. Do garnuszka z grubym dnem wlać śmietankę, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać aż powstanie gładki sos. Musi się ostudzić, ale wciąż być płynny.
  • Czekoladą ozdobić tort. Można przy pomocy specjalnej butelki, worka cukierniczego lub po prostu łyżeczką zrobić tzw. drip i resztę wylać na wierzch.
  • Tort schłodzić przez 15 minut, kiedy czekolada lekko zastygnie udekorować tort resztką kremu maślanego i ciasteczkami.
  • Tort schłodzić w lodówce jeszcze kilka godzin. Jeżeli spędził całą noc w lodówce (przed nakładaniem masy maślanej i dekoracji, to wystarczą 2 godziny).

WSKAZÓWKI

Prace nad tortem najlepiej rozłożyć na 2-3 dni. Dla przykładu:
1 dzień – Wieczorem rozpuścić krówki w śmietance do kremu z mascarpone i włożyć masę do lodówki na noc.
2 dzień – Upiec ciasta i ciasteczka, gdy wystygną przygotować krem z mascarpone i złożyć tort. Następnie schłodzić go przez noc w lodówce.
3 dzień –Przygotować krówkową masę maślaną, otynkować tort, ozdobić i po 2 godzinach można go kroić 😉

Zobacz także:

tort czekoladowo-kawowy 1a

Tort czekoladowo-kawowy

Idealny tort dla wielbicieli kawy. Tort, który łączy w sobie mocno czekoladowe ciasto nasączone kawą i puszysty krem kawowy. Pokryty kakaowym kremem maślanym. Pyszny i uzależniający z każdym kawałkiem. Wykwintny i elegancki. W połączeniu z filiżanką mocnej, gorącej kawy rewelacja.

czekoladowy tort michałek

Czekoladowy tort Michałek

Tort zdecydowanie dla osób kochających czekoladę i popularne cukierki Michałki, oraz tych, którzy nie boją się słodyczy. Czekoladowy tort Michałek jest po prostu mega czekoladowy! Ciężki, mięsisty, o bogatej strukturze i smaku. Składa się z czekoladowego ciasta, wilgotnego i miękkiego. Do tego gęsty, czekoladowy krem z podpieczonymi orzeszkami ziemnymi, który konsystencją przypomina trufle.

torcik czekoladowo-porzeczkowy

Torcik czekoladowo-porzeczkowy

Wspaniałe połączenie czekolady i słodko-kwaśnej czarnej porzeczki. Torcik czekoladowo-porzeczkowy, podobnie jak poprzedni brzoskwiniowo-kokosowy jest bardzo delikatny. Składa się z czekoladowego ciasta, które zawiera w sobie sporo migdałów. Jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Do tego krem-mus z czarnej porzeczki, o pięknym kolorze i pysznym smaku.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
2K
Shares
Udostępnij 8
Przypnij 2K
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • krówki
  • kwaśna śmietana
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

  • 7 sierpnia 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
brownie tiramisu
  • BROWNIE
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Brownie tiramisu

  • 19 sierpnia 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

  1. Karolina pisze:
    3 stycznia 2022 o 19:57

    Mam pytanie dot. Kremu krowkowego. Chcialabym zrobic go w smaku solonego karmelu, czy w zwiazku z tym mozna by dodac teoszke soli do masy ? Czy moze jakis inny krem moze Pani zaproponowac ?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      3 stycznia 2022 o 21:15

      Tak pewnie, można dodać soli do kremu. Zresztą w kremie maślanym-krówkowym jest już w podanych składnikach sól:)

      Odpowiedz
  2. Domi pisze:
    15 kwietnia 2022 o 20:08

    Czy jeśli nie zachowań tych wszystkich odstępów czasowych, bo brakuje mi doby to coś się stanie?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      16 kwietnia 2022 o 09:56

      Można przygotować ciasta i rozpuścić śmietankę z krówkami (tą, która musi się schłodzić) dzień wcześniej. Następnego dnia rano przygotować krem z mascarpone, złożyć i schłodzić 2-3 godziny, następnie otynkować tort. No i do lodówki, a po kilku godzinach do wieczora możne będzie ok. Tort może się jednak gorzej kroić bo w środku jest kruche ciastko, które z czasem mięknie. Smaki też się mniej “przegryzą”. Stąd też takie odstępy czasu. Pozdrawiam;-)

      Odpowiedz
  3. Magda pisze:
    4 września 2022 o 10:56

    Wygląda obłędnie. Czy można zamiast kremu maślanego zrobić więcej tego z mascarpone i nim otynkować tort?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      4 września 2022 o 15:26

      Można, chociaż ten maślany jest wygodniejszy do tynkowania i cięższy. Ale myślę, że powinno być ok. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  4. Daria pisze:
    4 września 2022 o 12:44

    5 stars
    Wygląda pysznie! Czy do złożenia tortu konieczny jest rant?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      4 września 2022 o 15:23

      Dziękuję:) Nie jest konieczny.

      Odpowiedz
  5. Linudia pisze:
    17 listopada 2022 o 06:31

    Mam pytanie o przygotowanie ciasta czekoladowego. Jajka wymieszać trzepaczką? Czy ubić? Czy masa powinna stać się puszysta? Nie ubijamy tu białek, nie ma też proszku do pieczenia. Zastanawiam się na czym będzie się spulchniać ciasto.

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      17 listopada 2022 o 10:29

      Dzień dobry, wszystko jest w przepisie. W cieście jest proszek do pieczenia i soda, robimy wszystko zgodnie z opisem. Jajka wymieszać trzepaczką, nie ubijać. Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  6. Ania pisze:
    8 kwietnia 2023 o 13:01

    Witam. Czy ciastko nie będzie zbyt twarde do krojenia?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      8 kwietnia 2023 o 20:13

      Dzień dobry, nie powinno jeśli nie będzie zbyt długo pieczone i tort się “przegryzie” odpowiednią ilość czasu. Wtedy mięknie i kroi się dobrze 🙂

      Odpowiedz
  7. Martaa pisze:
    7 czerwca 2023 o 23:35

    Dzień dobry, bardzo ciekawy przepis. Chciałabym zrobić ten tort na chrzest syna ale jestem zupełnie niewprawiona. Mam kilka pytań i będę ogromnie wdzięczna, za odpowiedź. Z jakim maksymalnym wyprzedzeniem mogę wykonać krówki rozpuszczone w śmietance, krem krówkowy z mascarpone oraz krem maślany ? Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      8 czerwca 2023 o 11:20

      Dzień dobry! Krówki w śmietance muszą spędzić 12 godzin w lodówce, można je przetrzymać max 2 dni przed przygotowaniem kremu. Cały krem krówkowy najlepiej przygotować zaraz przed składaniem tortu. Krem maślany można przygotować nawet 3 dni wcześniej przed tynkowaniem pamiętając, żeby go wyciągnąć na 20-30 minut, żeby się ocieplił, można go też chwilkę ubić. We wskazówkach jest plan, dzień po dniu, kiedy najlepiej wykonać poszczególne etapy. Akurat w przypadku tego tortu, lepiej go przygotować wcześniej cały, czyli w te 3 dni (jak we wskazówkach) i zostawić zabezpieczony w lodówce i podać nawet na następny lub 2 dzień. Dobrze się przegryzie i ciastko w środku zmięknie. Pozdrawiam! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności