Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-kawowy

  • 1 lutego 2021
tort czekoladowo-kawowy 1aa
tort czekoladowo-kawowy 1aa
Total
3K
Shares
55
0
3K

Tort czekoladowo-kawowy

Idealny tort dla wielbicieli kawy. Tort, który łączy w sobie mocno czekoladowe ciasto nasączone kawą i puszysty krem kawowy. Pokryty kakaowym kremem maślanym. Pyszny i uzależniający z każdym kawałkiem. Wykwintny i elegancki. W połączeniu z filiżanką mocnej, gorącej kawy rewelacja.
tort czekoladowo-kawowy

Tort czekoladowo-kawowy - wskazówki

Przygotowanie kremu kawowego wymaga schłodzenia mascarpone i czekolady rozpuszczonej w śmietance przez 12 godzin. Dlatego warto przygotować te składniki wcześniej.

Ciasto – Ciasto jest proste w przygotowaniu. Należy pamiętać, że w trakcie pieczenia wyrośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć. Można ją pokruszyć i ozdobić tort, albo po prostu zjeść. Ponadto:

– Do ciasta najlepiej użyć czekolady gorzkiej 80%, smak będzie intensywnie czekoladowy.

– Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

– Ciasto piec do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po ok. 45 minutach.

Krem kawowy – W przepisie dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, można dać trochę więcej w zależności od tego jakiej firmy kawy używamy. Warto spróbować przed schłodzeniem czy śmietanka z czekoladą i kawą jest intensywnie kawowa.

– Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie, delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Krem maślany – Masło i śmietanka na krem kakaowy powinno być w temperaturze pokojowej.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

tort czekoladowo-kawowy 1

Tort czekoladowo-kawowy - przechowywanie

Tort należy przechowywać w lodówce, w specjalnym pojemniku na tort lub zabezpieczony folią, aby nie przeszedł innymi zapachami. Najlepiej spożyć go w ciągu 2-3 dni od momentu złożenia.

Przed podaniem dobrze jest wyjąć tort z lodówki na ok. 30 minut, aby masa maślana zmiękła. Będzie się lepiej kroił.

tort czekoladowo-kawowy 1a
Smacznego!
tort czekoladowo-kawowy 1aa

TORT CZEKOLADOWO-KAWOWY

Joanna | chocololo.pl
Idealny tort dla wielbicieli kawy. Tort, który łączy w sobie mocno czekoladowe ciasto nasączone kawą i puszysty krem kawowy. Pokryty kakaowym kremem maślanym.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
5 from 2 votes
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 g oleju rzepakowego
  • 1 szklanka maślanki (temp. pokojowa)
  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 150 g mąki pszennej (tortowej)
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem kawowy

  • 300 g mascarpone (schłodzone)
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady białej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Składniki na maślany krem kakaowy

  • 200 g masła (miękkiego w temp. pokojowej)
  • 350 g cukru pudru
  • 50 g kakao
  • 70 ml śmietanki 36% (temp. pokojowa)
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • filiżanka mocnej kawy do nasączenia

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kremu kawowego

  • Do garnuszka wlać śmietankę i podgrzać prawie do wrzenia. Wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści.
  • Wsypać kawę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić i schować do lodówki na 12 godzin.

Przygotowanie ciasta czekoladowego

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W kąpieli wodnej (w metalowej miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą) podgrzać olej, wrzucić połamaną czekoladę i zdjąć z garnka. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i odstawić do wystudzenia.
  • Mąkę przesiać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Odłożyć.
  • W kolejnej misce wymieszać maślankę z jajkami i cukrem. Powoli, energicznie mieszając wlewać ostudzoną czekoladę, gdy składniki się połączą wsypać mieszankę mąki, kakao, proszku i sody. Dobrze wymieszać.
  • Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie i wyjąć.

Ubijanie kremu kawowego i składanie tortu

  • Przygotować wcześniej filiżankę mocnej kawy żeby ostygła. Z ciasta ściąć górkę. Przekroić ciasto na 4 równe blaty.
  • W misce umieścić schłodzone mascarpone i przygotowany kawowy sos. Ubijać 2-3 minuty mikserem aż masa będzie puszysta i stanie się gęsta, sztywniejsza.
  • Pierwszy blat położyć na paterze lub talerzu. Nasączyć kawą. Wyłożyć ⅓ kremu kawowego, wyrównać, przykryć kolejnym blatem i powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywanie kremu kakaowego.

Przygotować krem kakaowy

  • Masło ucierać (końcówki do ubijania) aż będzie puszyste. Dodawać po trochu cukier, ciągle miksując.
  • Wsypać kakao, miksować aż powstanie puszysta, jednolita masa, pod koniec stopniowo dodając śmietankę i szczyptę soli.
  • Kremem obłożyć tort, pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i ozdobić tort. Można też posypać na koniec kakao.
  • Tort schłodzić w lodówce.

Zobacz także:

tort czekoladowo bananowy z kremem orzechowym 2

TORT CZEKOLADOWO-BANANOWY Z KREMEM ORZECHOWYM

Słodki i pyszny tort czekoladowo-bananowy to połączenie czekoladowego ciasta bananowego i kremu z masła orzechowego i mascarpone. Do tego plasterki banana pomiędzy warstwami. Po prosu rewelacja.

podwójnie czekoladowe ciasto delicja 1

PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTO DELICJA

Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy.

babeczki brownie z kremem fistaszkowym 1a

BABECZKI BROWNIE Z KREMEM FISTASZKOWYM

Mocno czekoladowe babeczki brownie z kremem z masła orzechowego. Nie ma co ukrywać, to jest propozycja dla wszystkich, którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
3K
Shares
Udostępnij 55
Przypnij 3K
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • kakao
  • kawa
  • mascarpone
  • maślanka
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
ciasteczka brownie z m&m's a
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka brownie z m&m’s

  • 30 stycznia 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
bezmączne ciasto czekoladowe z kremem i bananami 1
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Bezmączne ciasto czekoladowe z kremem i bananami

  • 3 lutego 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

  1. Ewela pisze:
    29 marca 2021 o 20:55

    Witam, jaka jest średnica tortownicy? Oraz czy jajka z cukrem i resztą składników mieszać ręcznie czy można w mikserze? Pozdrawiam ☺️

    Odpowiedz
    1. admin pisze:
      30 marca 2021 o 09:46

      Tortownica o średnicy 20 cm. Jeżeli chodzi o ciasto, to składniki można mieszać mikserem. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
      1. Ewela pisze:
        30 marca 2021 o 19:24

        Dziękuję bardzo Proszę mi jeszcze powiedzieć czy mogę upiec ciasto czekoladowe dzień przed przełożeniem masą?

        Odpowiedz
        1. admin pisze:
          31 marca 2021 o 09:37

          Tak, nawet będzie się lepiej kroić.

          Odpowiedz
  2. Ewela pisze:
    29 marca 2021 o 22:05

    Czy śmietanka do kremu kakaowego ma być wcześniej ubita czy wodnista? ☺️

    Odpowiedz
    1. admin pisze:
      30 marca 2021 o 09:47

      Wodnista, w temperaturze pokojowej.

      Odpowiedz
  3. Kinga pisze:
    29 września 2021 o 16:08

    Do kremu należy dodać kakao czy kawę?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      29 września 2021 o 17:11

      Do kremu kawowego kawę rozpuszczalną, do maślanego kakao.

      Odpowiedz
  4. JaBala pisze:
    27 października 2022 o 10:45

    Nigdy nie korzystałam z Pani przepisów a wyglądają niesamowicie, zastanawia mnie tylko czy ciasto z tych proporcji wyjdzie na tyle wysokie że da się przeciąć na 4 części ??

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      27 października 2022 o 12:58

      Powinno wyjść, dokładnie z tych proporcji jest tort 🙂 Te blaty są cienkie, mają ok. 1 cm, a ciasto na maślance rośnie sporo, no i forma nie jest duża. Nie powinno być z nim problemu. Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
      1. JaBala pisze:
        29 października 2022 o 12:29

        Faktycznie, piekłam w większej tortownicy i spokojnie wykroiłam trzy blaty.
        Takiej wersji kremu również nigdy nie robiłam, i byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Piekłam duży, wyskoki tort więc te elementy wykorzystałam w połowie, ale na pewno będę częstym gościem na Pani Czocololo Pozdrawiam.

        Odpowiedz
  5. Katarzyna pisze:
    17 stycznia 2023 o 11:44

    5 stars
    Torcik wspaniale wyglada! Wiem, ze kremy z mascarpone sa stabilne, ale ja zawsze boje sie i dodaje SmietanFixy lub zelatyne. Moj torcik bede przewozic samochodem, moze warto dodatkowo usztywnic, co Pani sadzi? Serdecznie pozdrawiam.

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      17 stycznia 2023 o 12:07

      Dzień dobry! Jeśli to nie jest długa trasa (ok.1 godziny), to tort powinien wytrzymać. Jeśli będzie dłuższa – można użyć żelatyny, chociaż ten krem jeszcze dodatkowo stabilizuje niewielka ilość czekolady. Myślę, że 1,5 łyżeczki powinno wystarczyć na taką ilość składników. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
      1. Katarzyna pisze:
        17 stycznia 2023 o 14:28

        5 stars
        Serdecznie dziekuje za porade 🙂

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności