Tort czekoladowo-kawowy

Przygotowanie kremu kawowego wymaga schłodzenia mascarpone i czekolady rozpuszczonej w śmietance przez 12 godzin. Dlatego warto przygotować te składniki wcześniej.
Ciasto – Ciasto jest proste w przygotowaniu. Należy pamiętać, że w trakcie pieczenia wyrośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć. Można ją pokruszyć i ozdobić tort, albo po prostu zjeść. Ponadto:
– Do ciasta najlepiej użyć czekolady gorzkiej 80%, smak będzie intensywnie czekoladowy.
– Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
– Ciasto piec do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po ok. 45 minutach.
Krem kawowy – W przepisie dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, można dać trochę więcej w zależności od tego jakiej firmy kawy używamy. Warto spróbować przed schłodzeniem czy śmietanka z czekoladą i kawą jest intensywnie kawowa.
– Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie, delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.
Krem maślany – Masło i śmietanka na krem kakaowy powinno być w temperaturze pokojowej.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Tort należy przechowywać w lodówce, w specjalnym pojemniku na tort lub zabezpieczony folią, aby nie przeszedł innymi zapachami. Najlepiej spożyć go w ciągu 2-3 dni od momentu złożenia.
Przed podaniem dobrze jest wyjąć tort z lodówki na ok. 30 minut, aby masa maślana zmiękła. Będzie się lepiej kroił.
Słodki i pyszny tort czekoladowo-bananowy to połączenie czekoladowego ciasta bananowego i kremu z masła orzechowego i mascarpone. Do tego plasterki banana pomiędzy warstwami. Po prosu rewelacja.
Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy.
Mocno czekoladowe babeczki brownie z kremem z masła orzechowego. Nie ma co ukrywać, to jest propozycja dla wszystkich, którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Witam, jaka jest średnica tortownicy? Oraz czy jajka z cukrem i resztą składników mieszać ręcznie czy można w mikserze? Pozdrawiam ☺️
Tortownica o średnicy 20 cm. Jeżeli chodzi o ciasto, to składniki można mieszać mikserem. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję bardzo Proszę mi jeszcze powiedzieć czy mogę upiec ciasto czekoladowe dzień przed przełożeniem masą?
Tak, nawet będzie się lepiej kroić.
Czy śmietanka do kremu kakaowego ma być wcześniej ubita czy wodnista? ☺️
Wodnista, w temperaturze pokojowej.
Do kremu należy dodać kakao czy kawę?
Do kremu kawowego kawę rozpuszczalną, do maślanego kakao.
Nigdy nie korzystałam z Pani przepisów a wyglądają niesamowicie, zastanawia mnie tylko czy ciasto z tych proporcji wyjdzie na tyle wysokie że da się przeciąć na 4 części ??
Powinno wyjść, dokładnie z tych proporcji jest tort 🙂 Te blaty są cienkie, mają ok. 1 cm, a ciasto na maślance rośnie sporo, no i forma nie jest duża. Nie powinno być z nim problemu. Pozdrawiam serdecznie!
Faktycznie, piekłam w większej tortownicy i spokojnie wykroiłam trzy blaty.
Takiej wersji kremu również nigdy nie robiłam, i byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Piekłam duży, wyskoki tort więc te elementy wykorzystałam w połowie, ale na pewno będę częstym gościem na Pani Czocololo Pozdrawiam.
Torcik wspaniale wyglada! Wiem, ze kremy z mascarpone sa stabilne, ale ja zawsze boje sie i dodaje SmietanFixy lub zelatyne. Moj torcik bede przewozic samochodem, moze warto dodatkowo usztywnic, co Pani sadzi? Serdecznie pozdrawiam.
Dzień dobry! Jeśli to nie jest długa trasa (ok.1 godziny), to tort powinien wytrzymać. Jeśli będzie dłuższa – można użyć żelatyny, chociaż ten krem jeszcze dodatkowo stabilizuje niewielka ilość czekolady. Myślę, że 1,5 łyżeczki powinno wystarczyć na taką ilość składników. Pozdrawiam 🙂
Serdecznie dziekuje za porade 🙂