Strona główna PRZEPISYOKAZJE Tort czekoladowo-kawowy

Tort czekoladowo-kawowy

przez Joanna | Chocololo
tort czekoladowo-kawowy 1aa

Tort czekoladowo-kawowy

Idealny tort dla wielbicieli kawy. Tort, który łączy w sobie mocno czekoladowe ciasto nasączone kawą i puszysty krem kawowy. Pokryty kakaowym kremem maślanym. Pyszny i uzależniający z każdym kawałkiem. Wykwintny i elegancki. W połączeniu z filiżanką mocnej, gorącej kawy rewelacja.
tort czekoladowo-kawowy

Tort czekoladowo-kawowy - wskazówki

Przygotowanie kremu kawowego wymaga schłodzenia mascarpone i czekolady rozpuszczonej w śmietance przez 12 godzin. Dlatego warto przygotować te składniki wcześniej.

Ciasto – Ciasto jest proste w przygotowaniu. Należy pamiętać, że w trakcie pieczenia wyrośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć. Można ją pokruszyć i ozdobić tort, albo po prostu zjeść. Ponadto:

Do ciasta najlepiej użyć czekolady gorzkiej 80%, smak będzie intensywnie czekoladowy.

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto piec do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po ok. 45 minutach.

Krem kawowy – W przepisie dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, można dać trochę więcej w zależności od tego jakiej firmy kawy używamy. Warto spróbować przed schłodzeniem czy śmietanka z czekoladą i kawą jest intensywnie kawowa.

Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie, delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Krem maślany – Masło i śmietanka na krem kakaowy powinno być w temperaturze pokojowej.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

tort czekoladowo-kawowy 1

Tort czekoladowo-kawowy - przechowywanie

Tort należy przechowywać w lodówce, w specjalnym pojemniku na tort lub zabezpieczony folią, aby nie przeszedł innymi zapachami. Najlepiej spożyć go w ciągu 2-3 dni od momentu złożenia.

Przed podaniem dobrze jest wyjąć tort z lodówki na ok. 30 minut, aby masa maślana zmiękła. Będzie się lepiej kroił.

tort czekoladowo-kawowy 1a
Smacznego!
tort czekoladowo-kawowy 1aa

TORT CZEKOLADOWO-KAWOWY

Joanna | chocololo.pl
Idealny tort dla wielbicieli kawy. Tort, który łączy w sobie mocno czekoladowe ciasto nasączone kawą i puszysty krem kawowy. Pokryty kakaowym kremem maślanym.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 g oleju rzepakowego
  • 1 szklanka maślanki (temp. pokojowa)
  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 150 g mąki pszennej (tortowej)
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem kawowy

  • 300 g mascarpone (schłodzone)
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady białej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Składniki na maślany krem kakaowy

  • 200 g masła (miękkiego w temp. pokojowej)
  • 350 g cukru pudru
  • 50 g kakao
  • 70 ml śmietanki 36% (temp. pokojowa)
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • filiżanka mocnej kawy do nasączenia

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kremu kawowego

  • Do garnuszka wlać śmietankę i podgrzać prawie do wrzenia. Wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści.
  • Wsypać kawę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić i schować do lodówki na 12 godzin.

Przygotowanie ciasta czekoladowego

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W kąpieli wodnej (w metalowej miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą) podgrzać olej, wrzucić połamaną czekoladę i zdjąć z garnka. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i odstawić do wystudzenia.
  • Mąkę przesiać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Odłożyć.
  • W kolejnej misce wymieszać maślankę z jajkami i cukrem. Powoli, energicznie mieszając wlewać ostudzoną czekoladę, gdy składniki się połączą wsypać mieszankę mąki, kakao, proszku i sody. Dobrze wymieszać.
  • Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie i wyjąć.

Ubijanie kremu kawowego i składanie tortu

  • Przygotować wcześniej filiżankę mocnej kawy żeby ostygła. Z ciasta ściąć górkę. Przekroić ciasto na 4 równe blaty.
  • W misce umieścić schłodzone mascarpone i przygotowany kawowy sos. Ubijać 2-3 minuty mikserem aż masa będzie puszysta i stanie się gęsta, sztywniejsza.
  • Pierwszy blat położyć na paterze lub talerzu. Nasączyć kawą. Wyłożyć ⅓ kremu kawowego, wyrównać, przykryć kolejnym blatem i powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywanie kremu kakaowego.

Przygotować krem kakaowy

  • Masło ucierać (końcówki do ubijania) aż będzie puszyste. Dodawać po trochu cukier, ciągle miksując.
  • Wsypać kakao, miksować aż powstanie puszysta, jednolita masa, pod koniec stopniowo dodając śmietankę i szczyptę soli.
  • Kremem obłożyć tort, pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i ozdobić tort. Można też posypać na koniec kakao.
  • Tort schłodzić w lodówce.

Zobacz także:

tort czekoladowo bananowy z kremem orzechowym 2

TORT CZEKOLADOWO-BANANOWY Z KREMEM ORZECHOWYM

Słodki i pyszny tort czekoladowo-bananowy to połączenie czekoladowego ciasta bananowego i kremu z masła orzechowego i mascarpone. Do tego plasterki banana pomiędzy warstwami. Po prosu rewelacja.

podwójnie czekoladowe ciasto delicja 1

PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTO DELICJA

Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy.

babeczki brownie z kremem fistaszkowym 1a

BABECZKI BROWNIE Z KREMEM FISTASZKOWYM

Mocno czekoladowe babeczki brownie z kremem z masła orzechowego. Nie ma co ukrywać, to jest propozycja dla wszystkich, którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

14 komentarzy

Ewela 29 marca 2021 - 20:55

Witam, jaka jest średnica tortownicy? Oraz czy jajka z cukrem i resztą składników mieszać ręcznie czy można w mikserze? Pozdrawiam ☺️

Reply
admin 30 marca 2021 - 09:46

Tortownica o średnicy 20 cm. Jeżeli chodzi o ciasto, to składniki można mieszać mikserem. Pozdrawiam 🙂

Reply
Ewela 30 marca 2021 - 19:24

Dziękuję bardzo Proszę mi jeszcze powiedzieć czy mogę upiec ciasto czekoladowe dzień przed przełożeniem masą?

Reply
admin 31 marca 2021 - 09:37

Tak, nawet będzie się lepiej kroić.

Reply
Ewela 29 marca 2021 - 22:05

Czy śmietanka do kremu kakaowego ma być wcześniej ubita czy wodnista? ☺️

Reply
admin 30 marca 2021 - 09:47

Wodnista, w temperaturze pokojowej.

Reply
Kinga 29 września 2021 - 16:08

Do kremu należy dodać kakao czy kawę?

Reply
Joanna | Chocololo 29 września 2021 - 17:11

Do kremu kawowego kawę rozpuszczalną, do maślanego kakao.

Reply
JaBala 27 października 2022 - 10:45

Nigdy nie korzystałam z Pani przepisów a wyglądają niesamowicie, zastanawia mnie tylko czy ciasto z tych proporcji wyjdzie na tyle wysokie że da się przeciąć na 4 części ??

Reply
Joanna | Chocololo 27 października 2022 - 12:58

Powinno wyjść, dokładnie z tych proporcji jest tort 🙂 Te blaty są cienkie, mają ok. 1 cm, a ciasto na maślance rośnie sporo, no i forma nie jest duża. Nie powinno być z nim problemu. Pozdrawiam serdecznie!

Reply
JaBala 29 października 2022 - 12:29

Faktycznie, piekłam w większej tortownicy i spokojnie wykroiłam trzy blaty.
Takiej wersji kremu również nigdy nie robiłam, i byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Piekłam duży, wyskoki tort więc te elementy wykorzystałam w połowie, ale na pewno będę częstym gościem na Pani Czocololo Pozdrawiam.

Reply
Katarzyna 17 stycznia 2023 - 11:44

5 gwiazdek
Torcik wspaniale wyglada! Wiem, ze kremy z mascarpone sa stabilne, ale ja zawsze boje sie i dodaje SmietanFixy lub zelatyne. Moj torcik bede przewozic samochodem, moze warto dodatkowo usztywnic, co Pani sadzi? Serdecznie pozdrawiam.

Reply
Joanna | Chocololo 17 stycznia 2023 - 12:07

Dzień dobry! Jeśli to nie jest długa trasa (ok.1 godziny), to tort powinien wytrzymać. Jeśli będzie dłuższa – można użyć żelatyny, chociaż ten krem jeszcze dodatkowo stabilizuje niewielka ilość czekolady. Myślę, że 1,5 łyżeczki powinno wystarczyć na taką ilość składników. Pozdrawiam 🙂

Reply
Katarzyna 17 stycznia 2023 - 14:28

5 gwiazdek
Serdecznie dziekuje za porade 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo