Tort czekoladowo-kawowy
Idealny tort dla wielbicieli kawy. Tort, który łączy w sobie mocno czekoladowe ciasto nasączone kawą i puszysty krem kawowy. Pokryty kakaowym kremem maślanym. Pyszny i uzależniający z każdym kawałkiem. Wykwintny i elegancki. W połączeniu z filiżanką mocnej, gorącej kawy rewelacja.
Tort czekoladowo-kawowy - wskazówki
Przygotowanie kremu kawowego wymaga schłodzenia mascarpone i czekolady rozpuszczonej w śmietance przez 12 godzin. Dlatego warto przygotować te składniki wcześniej.
Ciasto – Ciasto jest proste w przygotowaniu. Należy pamiętać, że w trakcie pieczenia wyrośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć. Można ją pokruszyć i ozdobić tort, albo po prostu zjeść. Ponadto:
– Do ciasta najlepiej użyć czekolady gorzkiej 80%, smak będzie intensywnie czekoladowy.
– Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
– Ciasto piec do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po ok. 45 minutach.
Krem kawowy – W przepisie dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, można dać trochę więcej w zależności od tego jakiej firmy kawy używamy. Warto spróbować przed schłodzeniem czy śmietanka z czekoladą i kawą jest intensywnie kawowa.
– Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie, delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.
Krem maślany – Masło i śmietanka na krem kakaowy powinno być w temperaturze pokojowej.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Tort czekoladowo-kawowy - przechowywanie
Tort należy przechowywać w lodówce, w specjalnym pojemniku na tort lub zabezpieczony folią, aby nie przeszedł innymi zapachami. Najlepiej spożyć go w ciągu 2-3 dni od momentu złożenia.
Przed podaniem dobrze jest wyjąć tort z lodówki na ok. 30 minut, aby masa maślana zmiękła. Będzie się lepiej kroił.
Smacznego!
TORT CZEKOLADOWO-KAWOWY
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto czekoladowe
- 150 g czekolady gorzkiej
- 150 g oleju rzepakowego
- 1 szklanka maślanki (temp. pokojowa)
- 3 jajka (temp. pokojowa)
- 1 szklanka cukru brązowego
- 150 g mąki pszennej (tortowej)
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem kawowy
- 300 g mascarpone (schłodzone)
- 500 ml śmietanki 36%
- 100 g czekolady białej
- 50 g czekolady mlecznej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Składniki na maślany krem kakaowy
- 200 g masła (miękkiego w temp. pokojowej)
- 350 g cukru pudru
- 50 g kakao
- 70 ml śmietanki 36% (temp. pokojowa)
- szczypta soli
Dodatkowo
- filiżanka mocnej kawy do nasączenia
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie kremu kawowego
- Do garnuszka wlać śmietankę i podgrzać prawie do wrzenia. Wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści.
- Wsypać kawę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić i schować do lodówki na 12 godzin.
Przygotowanie ciasta czekoladowego
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W kąpieli wodnej (w metalowej miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą) podgrzać olej, wrzucić połamaną czekoladę i zdjąć z garnka. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i odstawić do wystudzenia.
- Mąkę przesiać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Odłożyć.
- W kolejnej misce wymieszać maślankę z jajkami i cukrem. Powoli, energicznie mieszając wlewać ostudzoną czekoladę, gdy składniki się połączą wsypać mieszankę mąki, kakao, proszku i sody. Dobrze wymieszać.
- Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie i wyjąć.
Ubijanie kremu kawowego i składanie tortu
- Przygotować wcześniej filiżankę mocnej kawy żeby ostygła. Z ciasta ściąć górkę. Przekroić ciasto na 4 równe blaty.
- W misce umieścić schłodzone mascarpone i przygotowany kawowy sos. Ubijać 2-3 minuty mikserem aż masa będzie puszysta i stanie się gęsta, sztywniejsza.
- Pierwszy blat położyć na paterze lub talerzu. Nasączyć kawą. Wyłożyć ⅓ kremu kawowego, wyrównać, przykryć kolejnym blatem i powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywanie kremu kakaowego.
Przygotować krem kakaowy
- Masło ucierać (końcówki do ubijania) aż będzie puszyste. Dodawać po trochu cukier, ciągle miksując.
- Wsypać kakao, miksować aż powstanie puszysta, jednolita masa, pod koniec stopniowo dodając śmietankę i szczyptę soli.
- Kremem obłożyć tort, pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i ozdobić tort. Można też posypać na koniec kakao.
- Tort schłodzić w lodówce.
Zobacz także:
TORT CZEKOLADOWO-BANANOWY Z KREMEM ORZECHOWYM
Słodki i pyszny tort czekoladowo-bananowy to połączenie czekoladowego ciasta bananowego i kremu z masła orzechowego i mascarpone. Do tego plasterki banana pomiędzy warstwami. Po prosu rewelacja.
PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTO DELICJA
Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy.
BABECZKI BROWNIE Z KREMEM FISTASZKOWYM
Mocno czekoladowe babeczki brownie z kremem z masła orzechowego. Nie ma co ukrywać, to jest propozycja dla wszystkich, którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego.
17 komentarzy
Witam, jaka jest średnica tortownicy? Oraz czy jajka z cukrem i resztą składników mieszać ręcznie czy można w mikserze? Pozdrawiam ☺️
Tortownica o średnicy 20 cm. Jeżeli chodzi o ciasto, to składniki można mieszać mikserem. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję bardzo Proszę mi jeszcze powiedzieć czy mogę upiec ciasto czekoladowe dzień przed przełożeniem masą?
Tak, nawet będzie się lepiej kroić.
Czy śmietanka do kremu kakaowego ma być wcześniej ubita czy wodnista? ☺️
Wodnista, w temperaturze pokojowej.
Do kremu należy dodać kakao czy kawę?
Do kremu kawowego kawę rozpuszczalną, do maślanego kakao.
Nigdy nie korzystałam z Pani przepisów a wyglądają niesamowicie, zastanawia mnie tylko czy ciasto z tych proporcji wyjdzie na tyle wysokie że da się przeciąć na 4 części ??
Powinno wyjść, dokładnie z tych proporcji jest tort 🙂 Te blaty są cienkie, mają ok. 1 cm, a ciasto na maślance rośnie sporo, no i forma nie jest duża. Nie powinno być z nim problemu. Pozdrawiam serdecznie!
Faktycznie, piekłam w większej tortownicy i spokojnie wykroiłam trzy blaty.
Takiej wersji kremu również nigdy nie robiłam, i byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Piekłam duży, wyskoki tort więc te elementy wykorzystałam w połowie, ale na pewno będę częstym gościem na Pani Czocololo Pozdrawiam.
Torcik wspaniale wyglada! Wiem, ze kremy z mascarpone sa stabilne, ale ja zawsze boje sie i dodaje SmietanFixy lub zelatyne. Moj torcik bede przewozic samochodem, moze warto dodatkowo usztywnic, co Pani sadzi? Serdecznie pozdrawiam.
Dzień dobry! Jeśli to nie jest długa trasa (ok.1 godziny), to tort powinien wytrzymać. Jeśli będzie dłuższa – można użyć żelatyny, chociaż ten krem jeszcze dodatkowo stabilizuje niewielka ilość czekolady. Myślę, że 1,5 łyżeczki powinno wystarczyć na taką ilość składników. Pozdrawiam 🙂
Serdecznie dziekuje za porade 🙂
Tort jest pyszny, ale szczerze mówiąc myślałam, że będzie bardziej czuć kawę. Generalnie czuć czekoladę, później nutkę kawową. Gościom smakował 🙂
Bardzo dobry torcik
Robiłam już raz do siebie na urodziny,wszyscy byli zachwyceni,teraz powtarzam dla syna na urodziny .
Bardzo mi miło! Pozdrawiam serdecznie 🙂