Strona główna PRZEPISYBROWNIE Brownie tiramisu

Brownie tiramisu

przez Joanna | Chocololo
brownie tiramisu

Brownie tiramisu

Pyszne połączenie klasycznego, mocno czekoladowego brownie i delikatnego tiramisu. Ciasto nie jest bardzo skomplikowane do przygotowania, idealnie pasuje na rodzinne imprezy lub do popołudniowej kawy. Warstwa tiramisu jest lekka i puszysta, bez dodatku jajek, co na pewno dla niektórych jest dużym plusem. Pamiętajcie żeby zaparzyć naprawdę mocną kawę!
brownie tiramisu

Brownie tiramisu - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80% i mleczna dobrej jakości.

Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zwarzyć.

Zwykłe biszkopty nie nadadzą się do tego przepisu, najlepsze będą podłużne biszkopty savoiardi / ladyfingers.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

brownie tiramisu

Brownie tiramisu - przechowywanie

Ciasto przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku lub blaszce zabezpieczonej folią spożywczą przez 2-3 dni.

Przed podaniem wyjąć brownie na około 20 minut. Krem i spód ocieplą się i będą bardziej delikatne.

brownie tiramisu

Smacznego!

brownie tiramisu

BROWNIE TIRAMISU

Joanna | chocololo.pl
Pyszne połączenie klasycznego, mocno czekoladowego brownie i delikatnego tiramisu.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm.(wymiary spodu 25×21).

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 180 g masła
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru brązowego
  • 70 g cukru białego
  • 120 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • ½ proszku do pieczenia

Składniki na warstwę tiramisu

  • 500 g mascarpone (zimne)
  • 250 g śmietanki 36% (zimnej)
  • 50 g cukru pudru
  • 120 ml mocnej kawy
  • 30 ml amaretto
  • 150 g biszkoptów podłużnych (ok. 18 sztuk)
  • + kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie brownie

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztopić masło, dodać połamaną gorzką i mleczną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao, wymieszać wszystko dobrze. Wylać na przygotowaną blaszkę i wyrównać łyżką lub szpatułką.
  • Spód piec 25-27 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowanie warstwy tiramisu

  • Zaparzyć mocną kawę, przelać do miseczki i zostawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie wlać Amaretto i wymieszać.
  • Do dużej miski wlać śmietankę, dodać mascarpone i przesiany cukier puder. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) na gęsty, puszysty krem. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Połowę kremu wyłożyć na brownie i równo rozsmarować. Biszkopty namaczać po kolei w kawie z Amaretto i układać jeden przy drugim na warstwie kremu.
  • Na biszkopty wyłożyć resztę kremu i rozsmarować. Ciasto schłodzić w lodówce min. 3-4 godziny, najlepiej przez noc.
  • Przed krojeniem i podaniem posypać wierzch obficie kakao.

Zobacz także:

trufle tiramisu 2

Trufle Tiramisu

Te obficie oblane czekoladą kuleczki kryją w sobie niesamowite nadzienie. I do tego są bardzo proste do przygotowania. Z masą biszkoptową fajnie się pracuje, więc lepienie kulek jest przyjemne. Trufle tiramisu to połączenie okruszków z podłużnych biszkoptów, kremowego serka mascarpone i kawy. No i czekolada oczywiście!

brownie z masłem orzechowym 1

Brownie z masłem orzechowym

Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi. Kiedyś może pojawi się lżejsza wersja tego deseru, tymczasem jeszcze raz ostrzegam. Jest słodko, ale pysznie!

slutty brownies

Slutty Brownies

Slutty Brownie (trzeba przyznać o dość chwytliwej nazwie) to idealne ciasto, gdy potrzebna jest spora dawka słodyczy i czekolady. A czasem jest potrzebna, prawda? Mamy więc ciasteczkowy spód z kawałkami czekolady, warstwę ciasteczek Oreo i warstwę maksymalnie czekoladowego brownie. Wszystko razem bardzo do siebie pasuje. Z dużą gałką lodów waniliowych to już jest totalna rozpusta.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo