Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BROWNIE
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Brownie tiramisu

  • 19 sierpnia 2021
brownie tiramisu
brownie tiramisu
Total
133
Shares
12
0
121

Brownie tiramisu

Pyszne połączenie klasycznego, mocno czekoladowego brownie i delikatnego tiramisu. Ciasto nie jest bardzo skomplikowane do przygotowania, idealnie pasuje na rodzinne imprezy lub do popołudniowej kawy. Warstwa tiramisu jest lekka i puszysta, bez dodatku jajek, co na pewno dla niektórych jest dużym plusem. Pamiętajcie żeby zaparzyć naprawdę mocną kawę!
brownie tiramisu

Brownie tiramisu - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80% i mleczna dobrej jakości.

Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zwarzyć.

Zwykłe biszkopty nie nadadzą się do tego przepisu, najlepsze będą podłużne biszkopty savoiardi / ladyfingers.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

brownie tiramisu

Brownie tiramisu - przechowywanie

Ciasto przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku lub blaszce zabezpieczonej folią spożywczą przez 2-3 dni.

Przed podaniem wyjąć brownie na około 20 minut. Krem i spód ocieplą się i będą bardziej delikatne.

brownie tiramisu

Smacznego!

brownie tiramisu

BROWNIE TIRAMISU

Joanna | chocololo.pl
Pyszne połączenie klasycznego, mocno czekoladowego brownie i delikatnego tiramisu.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm.(wymiary spodu 25×21).
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 180 g masła
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru brązowego
  • 70 g cukru białego
  • 120 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • ½ proszku do pieczenia

Składniki na warstwę tiramisu

  • 500 g mascarpone (zimne)
  • 250 g śmietanki 36% (zimnej)
  • 50 g cukru pudru
  • 120 ml mocnej kawy
  • 30 ml amaretto
  • 150 g biszkoptów podłużnych (ok. 18 sztuk)
  • + kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie brownie

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztopić masło, dodać połamaną gorzką i mleczną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao, wymieszać wszystko dobrze. Wylać na przygotowaną blaszkę i wyrównać łyżką lub szpatułką.
  • Spód piec 25-27 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowanie warstwy tiramisu

  • Zaparzyć mocną kawę, przelać do miseczki i zostawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie wlać Amaretto i wymieszać.
  • Do dużej miski wlać śmietankę, dodać mascarpone i przesiany cukier puder. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) na gęsty, puszysty krem. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Połowę kremu wyłożyć na brownie i równo rozsmarować. Biszkopty namaczać po kolei w kawie z Amaretto i układać jeden przy drugim na warstwie kremu.
  • Na biszkopty wyłożyć resztę kremu i rozsmarować. Ciasto schłodzić w lodówce min. 3-4 godziny, najlepiej przez noc.
  • Przed krojeniem i podaniem posypać wierzch obficie kakao.

Zobacz także:

trufle tiramisu 2

Trufle Tiramisu

Te obficie oblane czekoladą kuleczki kryją w sobie niesamowite nadzienie. I do tego są bardzo proste do przygotowania. Z masą biszkoptową fajnie się pracuje, więc lepienie kulek jest przyjemne. Trufle tiramisu to połączenie okruszków z podłużnych biszkoptów, kremowego serka mascarpone i kawy. No i czekolada oczywiście!

brownie z masłem orzechowym 1

Brownie z masłem orzechowym

Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi. Kiedyś może pojawi się lżejsza wersja tego deseru, tymczasem jeszcze raz ostrzegam. Jest słodko, ale pysznie!

slutty brownies

Slutty Brownies

Slutty Brownie (trzeba przyznać o dość chwytliwej nazwie) to idealne ciasto, gdy potrzebna jest spora dawka słodyczy i czekolady. A czasem jest potrzebna, prawda? Mamy więc ciasteczkowy spód z kawałkami czekolady, warstwę ciasteczek Oreo i warstwę maksymalnie czekoladowego brownie. Wszystko razem bardzo do siebie pasuje. Z dużą gałką lodów waniliowych to już jest totalna rozpusta.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
133
Shares
Udostępnij 12
Przypnij 121
Tweet 0
Podobne składniki
  • amaretto
  • biszkopty
  • kakao
  • kawa
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy

  • 13 sierpnia 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasto kokosowe z polewą czekoladową
  • CIASTA
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Ciasto kokosowe z polewą czekoladową

  • 26 sierpnia 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności