Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Czekoladowy tort Michałek

  • 10 czerwca 2021
czekoladowy tort michałek
czekoladowy tort michałek
Total
4K
Shares
44
0
4K

Czekoladowy tort Michałek

Tort zdecydowanie dla osób kochających czekoladę i popularne cukierki Michałki, oraz tych, którzy nie boją się słodyczy. Czekoladowy tort Michałek jest po prostu mega czekoladowy! Ciężki, mięsisty, o bogatej strukturze i smaku. Składa się z czekoladowego ciasta, wilgotnego i miękkiego. Do tego gęsty, czekoladowy krem z podpieczonymi orzeszkami ziemnymi, który konsystencją przypomina trufle.  Całość oblana polewą czekoladową z podpieczonymi orzeszkami i udekorowana pokrojonymi cukierkami. Czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada.
czekoladowy tort michałek

Czekoladowy tort Michałek - wskazówki

Ciasto czekoladowe.

Ciasto jest proste do przygotowanie. Należy pamiętać, że w trakcie pieczenia wyrośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć. Można ją zamrozić (np. na bajaderki) albo po prostu zjeść.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć ją z lodówki.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Ciasto piec do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po ok. 45 minutach. Jeżeli będzie na nim surowe ciasto, to sprawdzić kolejny raz po 4-5 minutach.

Czekoladowe ciasto jest wilgotne, ale jeżeli macie ochotę to podczas składania tortu blaty ciasta można nasączyć alkoholem np. whisky lub rumem, albo kawą.

Krem.

Przygotowana śmietanka z czekoladą i mlekiem w proszku, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Jeżeli mleko w proszku nie będzie się chciało dokładnie rozpuścić i powstaną grudki, można całość zblendować na gładką masę. Następnie dodać czekoladę.

Schłodzona śmietanka z czekoladą i mlekiem w proszku będzie bardzo gęsta. Ubija się ją krótko, 1-2 minuty. Zrobi się lekko jaśniejsza i bardziej puszysta, jednak dalej będzie gęsta.

Mascarpone dodać do ubitej śmietanki delikatnie, przy użyciu miksera lub wmieszać przy pomocy szpatułki.

Nie ubijać całości zbyt długo, krem jest gęsty, ciężki, o truflowej konsystencji. Ubijany zbyt długo może się zwarzyć.

Mleko w proszku – Pełne, o zawartości tłuszczu 26%.

Czekolada – Gorzka 60-80 % i mleczna dobrej jakości.

Orzechy – Niesolone orzechy ziemne. Posiekane należy podprażyć na gorącej patelni, aby się lekko zrumieniły. Trzeba uważać bo małe kawałki orzechów szybko się przypiekają, dlatego trzeba ciągle kontrolować i mieszać orzeszki na patelni.

Nie zostawiać gotowych orzeszków na gorącej patelni (mogą dodatkowo, niepotrzebnie się przypiec) tylko wysypać na talerz lub do miski.

Polewa.

Czekolada – Deserowa, lub gorzka i mleczna w proporcji 1:1.

Polewanie tortu – Najlepiej wylać ok. 1/3 przygotowanej polewy na wierzch tortu i wyrównać szpatułką. Następnie wylewać po części polewy, znów na wierzch, ale bardziej przy brzegu. Delikatnie, szpatułką zgarniać polewę w stronę brzegu, aby zaczęła po nim spływać. Gdy zacznie, wtedy równomiernie rozsmarowywać ją na boku. I tak aż cały tort będzie pokryty.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm. (składający się z trzech blatów ciasta; po złożeniu i oblaniu czekoladą ma wysokość 8 cm.)

czekoladowy tort michałek

Czekoladowy tort Michałek - przechowywanie

Tort należy przechowywać w lodówce, w specjalnym pojemniku na tort lub zabezpieczony folią, aby nie przeszedł innymi zapachami. Najlepiej spożyć go w ciągu 4 dni od momentu złożenia.

Przed podaniem i krojeniem dobrze jest wyjąć tort z lodówki na ok. 30 minut, aby krem i polewa zmiękły. Będzie się lepiej kroił.

czekoladowy tort michałek

Smacznego!

czekoladowy tort michałek

CZEKOLADOWY TORT MICHAŁEK

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowy tort Michałek jest po prostu mega czekoladowy! Ciężki, mięsisty, o bogatej strukturze i smaku.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 75 g masła
  • 75 g oleju rzepakowego
  • 250 ml maślanki (temp. pokojowa)
  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 160 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na krem

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 65 g mleka w proszku (pełne, zaw. tłuszczu 26%)
  • 200 g mascarpone (schłodzone)
  • 170 g czekolady gorzkiej
  • 170 g czekolady mlecznej
  • 150 g orzechów ziemnych (niesolonych)

Składniki na polewę

  • 200 g czekolady deserowej
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 50 g masła
  • 50 g orzechów ziemnych (niesolonych)

Dodatkowo

  • 200 g cukierków Michałków

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kremu etap 1

  • Śmietankę wlać do garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia. Wsypać mleko w proszku i wymieszać dokładnie, aż całość będzie jednolita.
  • Do wciąż gorącej masy dodać połamane czekolady, wymieszać do powstania gładkiego sosu. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin.

Przygotowanie ciasta czekoladowego

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać maślankę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
  • Z ostudzonego ciasta ściąć górkę i przekroić na 3 równe blaty.

Przygotowanie kremu etap 2

  • Orzeszki drobno posiekać, podprażyć na złoty (delikatnie) kolor i przełożyć do miski. Zostawić do ostudzenia.
  • Do miski przełożyć schłodzoną śmietankę z czekoladą, zmiksować krótko (mikser, końcówki do ubijania). Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza.
  • Dodać schłodzone mascarpone i wymieszać razem z masą (przy pomocy miksera, ale można też delikatnie szpatułką).
  • Dodać orzeszki i wmieszać je szpatułką.

Składanie tortu

  • Pierwszy blat ciasta położyć na paterze/talerzu lub podkładce. Wyłożyć równomiernie połowę kremu i wyrównać. Przykryć drugim blatem. Położyć drugą część kremu i przykryć ostatnim blatem.
  • Boki wyrównać szpatułką. Tort schłodzić przez ok. 2-3 godziny przed polaniem polewą.

Przygotowanie polewy i polewanie tortu

  • W garnuszku podgrzać prawie do wrzenia śmietankę z masłem. Masło powinno się całkowicie roztopić. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać, aż powstanie gładki sos.
  • Orzeszki drobno posiekać, podprażyć na złoty (delikatnie) kolor i przełożyć do miski.
  • Kiedy polewa delikatnie przestygnie dodać orzeszki (mogą być jeszcze letnie). Polać równomiernie cały tort polewą, szpatułką wyrównywać wierzch i rozprowadzać polewę na bokach tortu.
  • Schłodzić tort w lodówce, najlepiej kilka godzin. Przed podaniem udekorować pokrojonymi cukierkami.

Zobacz także:

tort czekoladowo-kawowy a

TORT CZEKOLADOWO-KAWOWY

Idealny tort dla wielbicieli kawy. Tort, który łączy w sobie mocno czekoladowe ciasto nasączone kawą i puszysty krem kawowy. Pokryty kakaowym kremem maślanym. Pyszny i uzależniający z każdym kawałkiem. Wykwintny i elegancki. W połączeniu z filiżanką mocnej, gorącej kawy rewelacja.

tort czekoladowo bananowy z kremem orzechowym

TORT CZEKOLADOWO-BANANOWY Z KREMEM ORZECHOWYM

Słodki i pyszny tort czekoladowo-bananowy to połączenie czekoladowego ciasta bananowego i kremu z masła orzechowego i mascarpone. Do tego plasterki banana pomiędzy warstwami. Po prosu super pyszny.

tort naleśnikowy z czekoladowym twarożkiem 5

TORT NALEŚNIKOWY Z CZEKOLADOWYM TWAROŻKIEM

Jeżeli szukacie innego pomysłu na naleśniki, może wypróbujecie przepis na naleśnikowy tort? Wygląda pięknie i elegancko na stole. Można przyozdobić go różnymi owocami. Mój tort naleśnikowy przełożony jest twarożkiem z czekoladą, na wierzchu posypany cukrem pudrem i udekorowany truskawkami.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
4K
Shares
Udostępnij 44
Przypnij 4K
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • mascarpone
  • maślanka
  • mleko w proszku
  • orzeszki ziemne
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
trufle herbatnikowo-truskawkowe
  • CZEKOLADKI
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Trufle herbatnikowo-truskawkowe

  • 8 czerwca 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
czekoladowe muffinki z czereśniami
  • BABECZKI I MUFFINKI

Czekoladowe muffinki z czereśniami

  • 15 czerwca 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  1. Diana pisze:
    28 lipca 2022 o 15:49

    Dzień dobry,
    czy mleko w proszku jest konieczne?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      28 lipca 2022 o 16:26

      Dzień dobry, tak w tym przepisie jest niezbędne, dzięki niemu konsystencja kremu przypomina cukierki michałki:)

      Odpowiedz
      1. Celina pisze:
        15 lutego 2023 o 21:51

        Witam chciałbym zapytać czy musi być to mleko 26% czy mogę użyć odtłuszczone?

        Odpowiedz
        1. Joanna | Chocololo pisze:
          16 lutego 2023 o 10:13

          Dzień dobry, powinno być 26%. Nie wiem do końca jaka byłaby konsystencja kremu z odtłuszczonym mlekiem. Pełne zagęszcza go i nadaje charakterystyczny smak. Pozdrawiam serdecznie!

          Odpowiedz
  2. Magda pisze:
    30 października 2022 o 14:10

    Jakiej wielkości tortownica?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      30 października 2022 o 14:27

      Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

      Odpowiedz
      1. Klaudia pisze:
        10 lutego 2023 o 17:05

        Czy tort wyjdzie bardzo płaski, jeśli mam tortownicę o średnicy 24cm?

        Odpowiedz
        1. Joanna | Chocololo pisze:
          10 lutego 2023 o 19:00

          Niestety składników będzie za mało. Na tortownicę 24 cm trzeba zwiększyć ilość jeszcze o połowę. Pozdrawiam serdecznie!

          Odpowiedz
  3. Elaj pisze:
    15 listopada 2022 o 19:02

    a gdzie sie podział 3 blat ciasta

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      16 listopada 2022 o 11:55

      Proszę policzyć jeszcze raz 😉

      Odpowiedz
  4. elaj pisze:
    16 listopada 2022 o 16:20

    Licze i nijak nie moge znaleść Na zdjęciu jest tylko w składaniu tortu gdzies uciekł drugi blat Bo na pierwszy blat idzie druga czesc kremu następnie znowu druga czesc kremu i przykrywamy ostatnim blatem : /

    Odpowiedz
  5. elaj pisze:
    16 listopada 2022 o 16:22

    Licze i nijak nie moge znaleść. Na zdjęciu jest tylko w składaniu tortu gdzies uciekł drugi blat Bo na pierwszy blat idzie druga czesc kremu następnie znowu druga czesc kremu i przykrywamy ostatnim blatem : /

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      16 listopada 2022 o 17:25

      Ach faktycznie, trzeba było od razu zaznaczyć o co dokładnie chodzi, bo komentarz niewiele wyjaśniał 😉 Już poprawiłam, oczywiście druga część kremu idzie na drugi blat 🙂

      Odpowiedz
  6. Nadiia pisze:
    3 marca 2023 o 01:57

    Dzień dobry. Czy biszkopt można upiec dzień wcześniej? Jeżeli tak, to przechowywać go w lodówce? Dziękuję:)

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      3 marca 2023 o 12:53

      Dzień dobry, można upiec ciasto dzień wcześniej. Nie trzeba go przechowywać w lodówce, można je owinąć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej. Pozdrawiam serdecznie:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności