Strona główna PRZEPISY Czekoladowy tort Michałek

Czekoladowy tort Michałek

przez Joanna | Chocololo
czekoladowy tort michałek

Czekoladowy tort Michałek

Tort zdecydowanie dla osób kochających czekoladę i popularne cukierki Michałki, oraz tych, którzy nie boją się słodyczy. Czekoladowy tort Michałek jest po prostu mega czekoladowy! Ciężki, mięsisty, o bogatej strukturze i smaku. Składa się z czekoladowego ciasta, wilgotnego i miękkiego. Do tego gęsty, czekoladowy krem z podpieczonymi orzeszkami ziemnymi, który konsystencją przypomina trufle.  Całość oblana polewą czekoladową z podpieczonymi orzeszkami i udekorowana pokrojonymi cukierkami. Czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada.
czekoladowy tort michałek

Czekoladowy tort Michałek - wskazówki

Ciasto czekoladowe.

Ciasto jest proste do przygotowanie. Należy pamiętać, że w trakcie pieczenia wyrośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć. Można ją zamrozić (np. na bajaderki) albo po prostu zjeść.

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć ją z lodówki.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Ciasto piec do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po ok. 45 minutach. Jeżeli będzie na nim surowe ciasto, to sprawdzić kolejny raz po 4-5 minutach.

Czekoladowe ciasto jest wilgotne, ale jeżeli macie ochotę to podczas składania tortu blaty ciasta można nasączyć alkoholem np. whisky lub rumem, albo kawą.

Krem.

Przygotowana śmietanka z czekoladą i mlekiem w proszku, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Jeżeli mleko w proszku nie będzie się chciało dokładnie rozpuścić i powstaną grudki, można całość zblendować na gładką masę. Następnie dodać czekoladę.

Schłodzona śmietanka z czekoladą i mlekiem w proszku będzie bardzo gęsta. Ubija się ją krótko, 1-2 minuty. Zrobi się lekko jaśniejsza i bardziej puszysta, jednak dalej będzie gęsta.

Mascarpone dodać do ubitej śmietanki delikatnie, przy użyciu miksera lub wmieszać przy pomocy szpatułki.

Nie ubijać całości zbyt długo, krem jest gęsty, ciężki, o truflowej konsystencji. Ubijany zbyt długo może się zwarzyć.

Mleko w proszku – Pełne, o zawartości tłuszczu 26%.

Czekolada – Gorzka 60-80 % i mleczna dobrej jakości.

Orzechy – Niesolone orzechy ziemne. Posiekane należy podprażyć na gorącej patelni, aby się lekko zrumieniły. Trzeba uważać bo małe kawałki orzechów szybko się przypiekają, dlatego trzeba ciągle kontrolować i mieszać orzeszki na patelni.

Nie zostawiać gotowych orzeszków na gorącej patelni (mogą dodatkowo, niepotrzebnie się przypiec) tylko wysypać na talerz lub do miski.

Polewa.

Czekolada – Deserowa, lub gorzka i mleczna w proporcji 1:1.

Polewanie tortu – Najlepiej wylać ok. 1/3 przygotowanej polewy na wierzch tortu i wyrównać szpatułką. Następnie wylewać po części polewy, znów na wierzch, ale bardziej przy brzegu. Delikatnie, szpatułką zgarniać polewę w stronę brzegu, aby zaczęła po nim spływać. Gdy zacznie, wtedy równomiernie rozsmarowywać ją na boku. I tak aż cały tort będzie pokryty.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm. (składający się z trzech blatów ciasta; po złożeniu i oblaniu czekoladą ma wysokość 8 cm.)

czekoladowy tort michałek

Czekoladowy tort Michałek - przechowywanie

Tort należy przechowywać w lodówce, w specjalnym pojemniku na tort lub zabezpieczony folią, aby nie przeszedł innymi zapachami. Najlepiej spożyć go w ciągu 4 dni od momentu złożenia.

Przed podaniem i krojeniem dobrze jest wyjąć tort z lodówki na ok. 30 minut, aby krem i polewa zmiękły. Będzie się lepiej kroił.

czekoladowy tort michałek

Smacznego!

czekoladowy tort michałek

CZEKOLADOWY TORT MICHAŁEK

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowy tort Michałek jest po prostu mega czekoladowy! Ciężki, mięsisty, o bogatej strukturze i smaku.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 75 g masła
  • 75 g oleju rzepakowego
  • 250 ml maślanki (temp. pokojowa)
  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 160 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na krem

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 65 g mleka w proszku (pełne, zaw. tłuszczu 26%)
  • 200 g mascarpone (schłodzone)
  • 170 g czekolady gorzkiej
  • 170 g czekolady mlecznej
  • 150 g orzechów ziemnych (niesolonych)

Składniki na polewę

  • 200 g czekolady deserowej
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 50 g masła
  • 50 g orzechów ziemnych (niesolonych)

Dodatkowo

  • 200 g cukierków Michałków

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kremu etap 1

  • Śmietankę wlać do garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia. Wsypać mleko w proszku i wymieszać dokładnie, aż całość będzie jednolita.
  • Do wciąż gorącej masy dodać połamane czekolady, wymieszać do powstania gładkiego sosu. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin.

Przygotowanie ciasta czekoladowego

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać maślankę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
  • Z ostudzonego ciasta ściąć górkę i przekroić na 3 równe blaty.

Przygotowanie kremu etap 2

  • Orzeszki drobno posiekać, podprażyć na złoty (delikatnie) kolor i przełożyć do miski. Zostawić do ostudzenia.
  • Do miski przełożyć schłodzoną śmietankę z czekoladą, zmiksować krótko (mikser, końcówki do ubijania). Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza.
  • Dodać schłodzone mascarpone i wymieszać razem z masą (przy pomocy miksera, ale można też delikatnie szpatułką).
  • Dodać orzeszki i wmieszać je szpatułką.

Składanie tortu

  • Pierwszy blat ciasta położyć na paterze/talerzu lub podkładce. Wyłożyć równomiernie połowę kremu i wyrównać. Przykryć drugim blatem. Położyć drugą część kremu i przykryć ostatnim blatem.
  • Boki wyrównać szpatułką. Tort schłodzić przez ok. 2-3 godziny przed polaniem polewą.

Przygotowanie polewy i polewanie tortu

  • W garnuszku podgrzać prawie do wrzenia śmietankę z masłem. Masło powinno się całkowicie roztopić. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać, aż powstanie gładki sos.
  • Orzeszki drobno posiekać, podprażyć na złoty (delikatnie) kolor i przełożyć do miski.
  • Kiedy polewa delikatnie przestygnie dodać orzeszki (mogą być jeszcze letnie). Polać równomiernie cały tort polewą, szpatułką wyrównywać wierzch i rozprowadzać polewę na bokach tortu.
  • Schłodzić tort w lodówce, najlepiej kilka godzin. Przed podaniem udekorować pokrojonymi cukierkami.

Zobacz także:

tort czekoladowo-kawowy a

TORT CZEKOLADOWO-KAWOWY

Idealny tort dla wielbicieli kawy. Tort, który łączy w sobie mocno czekoladowe ciasto nasączone kawą i puszysty krem kawowy. Pokryty kakaowym kremem maślanym. Pyszny i uzależniający z każdym kawałkiem. Wykwintny i elegancki. W połączeniu z filiżanką mocnej, gorącej kawy rewelacja.

tort czekoladowo bananowy z kremem orzechowym

TORT CZEKOLADOWO-BANANOWY Z KREMEM ORZECHOWYM

Słodki i pyszny tort czekoladowo-bananowy to połączenie czekoladowego ciasta bananowego i kremu z masła orzechowego i mascarpone. Do tego plasterki banana pomiędzy warstwami. Po prosu super pyszny.

tort naleśnikowy z czekoladowym twarożkiem 5

TORT NALEŚNIKOWY Z CZEKOLADOWYM TWAROŻKIEM

Jeżeli szukacie innego pomysłu na naleśniki, może wypróbujecie przepis na naleśnikowy tort? Wygląda pięknie i elegancko na stole. Można przyozdobić go różnymi owocami. Mój tort naleśnikowy przełożony jest twarożkiem z czekoladą, na wierzchu posypany cukrem pudrem i udekorowany truskawkami.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

22 komentarze

Diana 28 lipca 2022 - 15:49

Dzień dobry,
czy mleko w proszku jest konieczne?

Reply
Joanna | Chocololo 28 lipca 2022 - 16:26

Dzień dobry, tak w tym przepisie jest niezbędne, dzięki niemu konsystencja kremu przypomina cukierki michałki:)

Reply
Celina 15 lutego 2023 - 21:51

Witam chciałbym zapytać czy musi być to mleko 26% czy mogę użyć odtłuszczone?

Reply
Joanna | Chocololo 16 lutego 2023 - 10:13

Dzień dobry, powinno być 26%. Nie wiem do końca jaka byłaby konsystencja kremu z odtłuszczonym mlekiem. Pełne zagęszcza go i nadaje charakterystyczny smak. Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Magda 30 października 2022 - 14:10

Jakiej wielkości tortownica?

Reply
Joanna | Chocololo 30 października 2022 - 14:27

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

Reply
Klaudia 10 lutego 2023 - 17:05

Czy tort wyjdzie bardzo płaski, jeśli mam tortownicę o średnicy 24cm?

Reply
Joanna | Chocololo 10 lutego 2023 - 19:00

Niestety składników będzie za mało. Na tortownicę 24 cm trzeba zwiększyć ilość jeszcze o połowę. Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Elaj 15 listopada 2022 - 19:02

a gdzie sie podział 3 blat ciasta

Reply
Joanna | Chocololo 16 listopada 2022 - 11:55

Proszę policzyć jeszcze raz 😉

Reply
elaj 16 listopada 2022 - 16:20

Licze i nijak nie moge znaleść Na zdjęciu jest tylko w składaniu tortu gdzies uciekł drugi blat Bo na pierwszy blat idzie druga czesc kremu następnie znowu druga czesc kremu i przykrywamy ostatnim blatem : /

Reply
elaj 16 listopada 2022 - 16:22

Licze i nijak nie moge znaleść. Na zdjęciu jest tylko w składaniu tortu gdzies uciekł drugi blat Bo na pierwszy blat idzie druga czesc kremu następnie znowu druga czesc kremu i przykrywamy ostatnim blatem : /

Reply
Joanna | Chocololo 16 listopada 2022 - 17:25

Ach faktycznie, trzeba było od razu zaznaczyć o co dokładnie chodzi, bo komentarz niewiele wyjaśniał 😉 Już poprawiłam, oczywiście druga część kremu idzie na drugi blat 🙂

Reply
Nadiia 3 marca 2023 - 01:57

Dzień dobry. Czy biszkopt można upiec dzień wcześniej? Jeżeli tak, to przechowywać go w lodówce? Dziękuję:)

Reply
Joanna | Chocololo 3 marca 2023 - 12:53

Dzień dobry, można upiec ciasto dzień wcześniej. Nie trzeba go przechowywać w lodówce, można je owinąć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej. Pozdrawiam serdecznie:)

Reply
Ula 12 czerwca 2023 - 21:48

Dzień dobry;)
Myśli Pani że blaty byłby jeszcze lepsze jakby je namoczyć czy przy tym cieśnie zupełnie nie ma potrzeby nasączania?

Reply
Joanna | Chocololo 13 czerwca 2023 - 10:06

Ciasto jest wilgotne i nie ma potrzeby go nasączać, ale pewnie, że można odrobinę:) O tym cieście do tortu ostatnio zamieściłam cały wpis https://chocololo.pl/mocno-czekoladowe-ciasto-do-tortu/. Jest też kilka słów o nasączeniu. Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Joanna | Chocololo 28 czerwca 2023 - 14:54

Tak. Mus dać jako tą wyższą warstwę. W rancie można złożyć tort na raz (tzn. cały z kremem i musem jednocześnie) i schłodzić przez noc żeby dobrze stężał. Wtedy jak poleje Pani tort polewą następnego dnia, to wystarczy mu 1 godzina chłodzenia 🙂

Reply
Jani 25 września 2023 - 22:37

Czym mogę zastąpić maślankę? Kefir może być?

Reply
Joanna | Chocololo 26 września 2023 - 11:39

Kefir lub rzadszy jogurt naturalny 🙂

Reply
Anna 20 października 2023 - 14:15

Dzień dobry, czy ten krem nadałby się do zrobienia pralinek?

Reply
Joanna | Chocololo 20 października 2023 - 16:34

Dzień dobry, niestety ten krem jest gesty, ale do pralinek się nie nada. Pozdrawiam serdecznie!

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo