Mrożone banany w czekoladzie
Najłatwiejsze lody bananowe, czyli po prostu mrożone banany w czekoladzie. Dodatkowo posypane ulubionymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub owocami liofilizowanymi. Ja wykorzystałam orzechy włoskie, wiórki kokosowe, pistacje i odrobinę liofilizowanych malin. Takie bananowe lody są banalne do przygotowania, ale trzeba pamiętać, żeby dobrze je schłodzić. 2 godziny to minimum. Następnie zanurzamy je w czekoladzie, choć łatwiej je po prostu polać czekoladą z każdej strony przy pomocy łyżki. We wskazówkach o tym napisałam. Jest tam jeszcze kilka wskazówek i choć przepis jest łatwy, można śmiało do nich zajrzeć. Wspomnę jeszcze, że mrożone banany są przepyszne. Mają świetną konsystencje, no i czekolada. Latem jeden z moich ulubionych deserów.

Mrożone banany w czekoladzie - wskazówki
Choć mrożone banany w czekoladzie to przepis prosty i poza czasem mrożenia robi się je ekspresowo, to mam kilka wskazówek do przygotowania i składników.
Banany – Dojrzałe, żółte banany, ale nie przejrzałe. Czyli bez plam, może minimalnie gdzieś, ale nie takie jak do chlebka i ciast bananowych. Wtedy ich konsystencja po zmrożeniu będzie idealna, nawet kremowa.
Czy muszę mrozić banany min. 2 godziny?
Tak. Po godzinie w zamrażarce banany są jeszcze lekko miękkie. 2 godziny to optymalny czas, są zmrożone na tyle, by nabrać lodowej konsystencji i szybko mrozić czekoladę, którą są polane.
Czekolada – Możne być Wasza ulubiona gorzka lub mleczna, choć z samą mleczną mogą być za słodkie. Polecam gorzką min 60% wymieszać z mleczną w proporcji 100g gorzkiej i 50 mlecznej. To najpyszniejsze połączenie.
Olej – Rzepakowy, może być też kokosowy.
Roztapiamy czekoladę razem z olejem w kąpieli wodnej. Cały wpis o tym jak rozpuścić czekoladę znajdziecie tutaj.
Najłatwiej polewać banany czekoladą przy pomocy łyżki. Od razu po polaniu trzeba posypać czekoladę orzechami. Czekolada szybko zastyga i po chwili orzechy mogą się nie przykleić.
Czym posypać mrożone banany?
– Dowolne orzechy: laskowe, włoskie, pekan, pistacje, ziemne
– Wiórki kokosowe
– Liofilizowane owoce : maliny, truskawki itp.
– Dodatkowe wiórki czekolady
– Pokruszone herbatniki
Do przygotowania tego deseru potrzebne są patyczki do lodów. Można zastąpić je słomkami do napojów (wcześniej przekrojonymi na pół).
Przepis na 6 sztuk.

Banany w czekoladzie (mrożone banany na patyku) - jak przechowywać
Mrożone banany w czekoladzie przechowujemy w zamrażarce w pojemniku spożywczym lub w specjalnych woreczkach foliowych. Same banany można mrozić długo – nawet 2-3 miesiące. Z czekoladą nie wiem, znikają w 2 dni. Przed jedzeniem, warto zostawić je w temp. pokojowej na 10 minut, żeby lekko zmiękły.

Smacznego!
Przepis na pyszne, mrożone banany na patyku w czekoladzie:

MROŻONE BANANY W CZEKOLADZIE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 3 banany
- 150 g czekolady
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki posiekanych orzechów lub wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE
- Przygotować tacę/deskę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Banany obrać ze skórki, przekroić na pół i ponadziewać na patyczki. Ułożyć je równo na tacy z papierem i włożyć do zamrażarki na min. 2 godziny.
- Czekoladę rozpuścić z łyżką oleju w kąpieli wodnej. Wymieszać.
- Wyjąć banany z zamrażarki, szybko zanurzać je w czekoladzie (lub polać z każdej strony) i od razu posypać orzechami. Odłożyć z powrotem na tacę. Tak przygotować wszystkie banany. Gdy czekolada stwardnieje (a twardnieje po chwili, 2 minuty max) banany są gotowe do jedzenia.
- Banany schować do zamrażarki, wyjmować 10 minut przed podaniem, aby się lekko ociepliły i zmiękły.