Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

  • 7 sierpnia 2021
cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką
cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką
Total
717
Shares
17
0
700

Cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

Zainspirowana amerykańskim cynamonowym „coffee cake”, postanowiłam zrobić własną wersję z czekoladą.  Jest to mięciutkie i aromatyczne ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany, przełożone cukrowo-cynamonową posypką, do której jeszcze dodałam kakao. Oprócz tego, na wierzchu znajdziecie chrupiącą, cynamonową kruszonkę i kawałki czekolady. Faktycznie jest to ciasto idealne do kawy. Można kroić jeszcze lekko ciepłe, kiedy jest najbardziej miękkie i puszyste. Pycha.
cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

Cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką - wskazówki

Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18% w kubeczku. Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wyciągnąć ją wcześniej z lodówki.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło do ciasta – W temperaturze pokojowej, miękkie.

Masło do kruszonki – Zimne, z lodówki.

Czekolada – Gorzka min. 64 % i mleczna dobrej jakości. Ja użyłam 100g gorzkiej i 50g mlecznej. Można dać też samą gorzką ale myślę, że to dobre proporcje. Więcej mlecznej czekolady dałoby zbyt wiele słodyczy. W sklepach dostępna jest w także czekolada deserowa-mleczna, będzie w tym przepisie pasować idealnie.

Ważne, aby podczas ucierania ciasta wszystkie składniki miały temperaturę pokojową (wszystkie taką samą), inaczej ciasto może się zwarzyć.

Surowe ciasto jest dość gęste i lepkie. Wykładając je do formy, najlepiej łyżką wyłożyć kilka niewielkich porcji ciasta w wielu miejscach (równomiernie), aby tylko wyrównać je później szpatułką. Jest to szczególnie ważne  podczas wykładania ciasta na warstwę cukrowo-cynamonowej posypki, która lubi się przyklejać.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

Cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką - przechowywanie

Ciasto przechowywać w szczelnym pojemniku lub zawinięte w folię spożywczą, w temperaturze pokojowej. Będzie dobre przez 2 dni.

Kolejnego dnia po upieczeniu, dla ponownego dodania chrupkości kruszonce, można podgrzać przez kilka minut kawałek ciasta w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Poporcjowane i zawinięte szczelnie w folię spożywczą kawałki ciasta, można mrozić do 2 miesięcy.

cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

Smacznego!

cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

CYNAMONOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Jest to mięciutkie i aromatyczne ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany, przełożone cukrowo-cynamonową posypką. Z czekoladą i kruszonką.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 250 ml kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 290 g mąki pszennej
  • 150 g masła (w temp. pokojowej; miękkie)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na cynamonową posypkę

  • 80 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao

Składniki na kruszonkę

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 40 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie posypki i czekolady

  • Do miseczki przesiać kakao, wsypać cukier i cynamon. Wymieszać dokładnie i odłożyć.
  • Czekoladę pokroić na drobne kawałki i odłożyć.

Przygotowanie kruszonki

  • W misce wymieszać mąkę, cukry i cynamon. Dodać pokrojone w kostkę, zimne masło. Rękami zagnieść sypką kruszonkę, rozcierając ciasto palcami. Przygotowaną kruszonkę odłożyć.

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blaszkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek i sodę. Odłożyć.
  • Do większej miski dać masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy (zajmie to kilka minut; mikser, kocówki do ubijania).
  • Ciągle miksując (na małych obrotach) dodawać kolejno po jednym jajku. Miksować do połączenia składników.
  • Przy pomocy szpatułki wmieszać do maślanej masy kwaśną śmietanę. Następnie delikatnie, w dwóch turach wmieszać mieszankę mąki.
  • Połowę ciasta równomiernie wyłożyć na spód przygotowanej formy. Rozsmarować ciasto.
  • Wysypać na ciasto przygotowaną cynamonową posypkę i równomiernie wyłożyć pozostałą część masła. Wyrównać dokładnie szpatułką. Posypać czekoladą, następnie kruszonką.
  • Ciasto piec 50-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić w formie, można kroić jeszcze lekko ciepłe.

Zobacz także:

muffinki z czekoladą i kruszonką

Muffinki z czekoladą i kruszonką

Pieczenie muffinek to bardzo przyjemne zajęcie. Są proste do przygotowania i pieczenie nie wymaga wiele czasu, w dodatku można je jeść jeszcze lekko ciepłe. Muffinki z czekoladą i kruszonką są bardzo smaczne. Przyprawy dodane do ciasta sprawiają, że jest ono aromatyczne i niezwykłe w smaku. No i ta maślana, delikatna kruszonka…

muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Aromatyczne i mięciutkie muffinki z truskawkami i białą czekoladą. Ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany jest wilgotne i sprężyste. W środku soczyste truskawki i kawałki białej czekolady, które pasują do siebie idealnie. Na wierzchu chrupiąca kruszonka z wiórkami kokosowymi. Pyszne połączenie.

ciasto potrójnie czekoladowe

Ciasto potrójnie czekoladowe

Proste do przygotowania Ciasto potrójnie czekoladowe zachwyci fanów czekolady i czekoladowych wypieków. To puszyste, mięciutkie i wilgotne ciasto czekoladowe, na którym rozsmarowujemy krem czekoladowy. Do tego trzeci czekoladowy akcent – wiórki czekolady, którymi posypujemy wierzch. Idealne i pyszne, a w dodatku łatwe do wykonania dla każdego.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
717
Shares
Udostępnij 17
Przypnij 700
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • kakao
  • kwaśna śmietana
Poprzedni artykuł
obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe

  • 5 sierpnia 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy

  • 13 sierpnia 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym
Zobacz przepis

Czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym

czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką
Zobacz przepis

Czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką

ciasto z czekoladą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Ciasto z czekoladą, kremem i truskawkami

sernikobrownie z kokosem i wiśniami
Zobacz przepis

Sernikobrownie z kokosem i wiśniami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.