Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II

  • 25 listopada 2021
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II
Total
180
Shares
5
0
175

Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II

Druga wersja tego przepisu, ponieważ tarta ze śliwkami i kremem piernikowym już raz pojawiła się na blogu (jest tutaj). Czy to znaczy, że pierwszy przepis jest zły? Absolutnie nie! Nastąpiło tylko kilka zmian np. inne ciasto kruche, bardziej delikatne i jeszcze bardziej maślane. Śliwki przez dodatek zwykłej żelatyny są gęstsze, krem piernikowy także. Jest też bardziej czekoladowy. Spróbujcie koniecznie, jest super pyszna.
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II

Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II - wskazówki

Ciasto.

– Masło i jajko do ciasta powinny być zimne, prosto z lodówki,

– Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie masa o konsystencji piasku. Następnie, ręcznie szybko zagnieść je i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba najpierw posiekać nożem składniki w misce, następnie szybko zagnieść.

Ja od razu szybko rozwałkowałam ciasto, na stolnicy obficie podsypanej mąką. Można jednak schłodzić je przed wałkowaniem przez 30-60 min.

Warto rozwałkować ciasto na stolnicy i przed wyłożeniem do formy nawinąć na wałek, albo rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.

– Jeżeli zostanie trochę ciasta, można je rozwałkować i wyciąć ciasteczka, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić 30 minut przed pieczeniem.

Pieczenie spodu – Spód pieczemy najpierw przykryty papierem do pieczenia, następnie dopiekamy, aż się zarumieni. Jeżeli boczki szybciej się zrumienią, a spód jeszcze będzie jasny, trzeba zabezpieczyć je np. folią aluminiową i dopiec.

Warstwa śliwkowa.

– Do musu można użyć świeżych lub mrożonych śliwek.

– Z podanej ilości żelatyny mus zetnie się, będzie jak mus-galaretka.

Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Krem piernikowy.

– Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

– Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minut. Zgęstnieje, stanie się puszysty i stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Z podanych składników wychodzi gęsty, puszysty krem.

Przepis na tartę o średnicy 24 cm.

tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II

Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II - przechowywanie

Gotową tartę należy przechowywać w lodówce, przykrytą folią spożywczą i spożyć do 3 dni. Upieczony spód to tarty zachowa świeżość nawet przez 5 dni, można więc przygotować go wcześniej i przechowywać szczelnie zamknięty.

Surowe ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni, przed wałkowaniem należy je wyciągnąć na 15-20 minut do lekkiego ocieplenia. Ciasto można mrozić, do 3 miesięcy.

tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II

Smacznego!

tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II

TARTA ZE ŚLIWKAMI I KREMEM PIERNIKOWYM II

Joanna | chocololo.pl
Tarta na kruchym maślanym spodzie ze śliwkami i kremem piernikowym.
Przepis na tartę o średnicy 24 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła (zimnego, prosto z lodówki)
  • 1 jajko (zimne, prosto z lodówki)
  • 50 g cukru pudru

Składniki na warstwę śliwek

  • 600 g śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny (10 gram)
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • sok z połówki pomarańczy

Składniki na krem piernikowy

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Do malaksera wsypać mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder i wbić jajko. Szybko zmiksować, i skończyć kiedy składniki będą jeszcze w formie pokruszonego, mokrego ciasta.
  • Szybko zagnieść/wyrobić ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez 30 minut.
  • Formę do tarty wysmarować masłem.
  • Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica tarty. Delikatnie, nawijając ciasto na wałek, przenieść je do formy. Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki.
  • Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 30 minut w lodówce. W tym czasie piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i dociążyć, wysypując na niego kulki ceramiczne lub np. ryż, fasolę.
  • Piec 15 minut w temp. 200 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zdjąć kulki. Piec do zrumienienia spodu, ok 10-15 min. Wyjąć i ostudzić.

Przygotowanie warstwy śliwek

  • Umyte i osuszone śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Wrzucić śliwki na patelnię, wsypać cukier, cynamon, skórkę otartą z całej pomarańczy i sok z połówki pomarańczy.
  • Dusić owoce, aż staną się miękkie i puszczą sok. Co jakiś czas mieszać i pilnować, żeby się nie przypaliły. Gdy owoce puszczą sok, gotować jeszcze chwilę, aby płyn się nieco zredukował. Całość zajmie ok. 15 minut.
  • Żelatynę wsypać do miseczki, zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i wymieszać. Zostawić na 5 minut.
  • Śliwki zblendować na gładki mus i dodać żelatynę, miksować jeszcze chwilę. Wylać ciepły mus śliwkowy na spód, odstawić do wystudzenia, następnie włożyć do lodówki na kilka godzin, aż śliwki dobrze się zetną.

Przygotowanie kremu piernikowego

  • W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę prawie do wrzenia, dodać połamane czekolady i przyprawę piernikową.
  • Podgrzewać całość na małym ogniu, ciągle mieszając aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć do lodówki na 12 godzin.
  • Do dużej miski przełożyć schłodzone mascarpone i czekoladę ze śmietanką i przyprawą. Miksować (końcówki do ubijania) 1-2 minuty, do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Krem piernikowy wyłożyć na schłodzony mus śliwkowy. Przed podaniem schłodzić tartę jeszcze przez 2 godziny. Posypać przesianym kakao.

Zobacz także:

korzenne brownie z pierniczkami a
korzenne brownie z pierniczkami
torcik brownie z kremem piernikowym1
torcik brownie z kremem piernikowym
śliwki w czekoladzie piernikowe a
śliwki w czekoladzie piernikowe

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
180
Shares
Udostępnij 5
Przypnij 175
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • kwaśna śmietana
  • pomarańcze
  • śliwki
  • śmietana kremówka
  • żelatyna
Poprzedni artykuł
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

  • 23 listopada 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
pomarańczowe ciastka brownie
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Pomarańczowe ciastka brownie

  • 30 listopada 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022
  1. Kinga pisze:
    15 grudnia 2021 o 10:47

    czym można tak efektowanie nałożyć ten piernikowy krem? zwykłym rękawem cukierniczym, czy czymś specjalnym? a może udałoby się bez rękawa?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      15 grudnia 2021 o 16:39

      Używałam tylki Wilton 2A (dużej i bez ząbków) z jednorazowym workiem cukierniczym. Bez tego ciężko udekorować tartę dokładnie jak na zdjęciach, ale można też rozsmarować krem i ozdobić kakao:)

      Odpowiedz
  2. Aleksandra pisze:
    24 stycznia 2022 o 13:05

    Czy można do musu w jakis sposób wykorzystać suszone śliwki?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      24 stycznia 2022 o 17:55

      Do musu niestety nie będą pasować, pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.