Strona główna PRZEPISYCIASTA Bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

Bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

przez Joanna | Chocololo
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

Bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

Dla tych, którzy omijają mąkę, ale chcą zjeść ciasto przepysznie czekoladowe, powstało bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi. Zamiast zwykłej mąki są tu mielone, upieczone wcześniej orzechy laskowe. Ciasto przypomina trochę brownie. Jest mocno czekoladowe i po wyrośnięciu opada tworząc delikatną skorupkę. W środku jest jednak delikatne i rozpływa się w ustach. Smakuje fantastycznie, podane z bitą śmietaną, wiórkami czekolady i posiekanymi orzechami laskowymi.
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

Bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi - wskazówki

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Mielenie orzechów – Upieczone orzechy mielimy z cukrem pudrem, żeby zbyt szybko nie zrobiła się pasta orzechowa, a orzechy były drobno zmielone. Jeżeli macie gotowe, mielone orzechy, wtedy w miejsce cukru pudru można dać cukier brązowy i utrzeć go z żółtkami i resztą cukru.

Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 40-45 minut wystarczy.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

Bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi - przechowywanie

Ciasto przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej do 3 dni.

Można też przechowywać je w lodówce. Warto wtedy przed podaniem wyjąć je 20 minut wcześniej. Ociepli się i będzie delikatniejsze.

bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

Smacznego!

bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

BEZMĄCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI LASKOWYMI

Joanna | chocololo.pl
Delikatne ciasto czekoladowe z mielonymi orzechami laskowymi.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 160 g czekolady gorzkiej
  • 140 g masła
  • 90 g cukru brązowego
  • 50 g cukru pudru*
  • 120 g orzechów laskowych pieczonych i bez skórki ( lub gotowych, mielonych orzechów)
  • szczypta soli
  • kakao do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Białka oddzielić od żółtek i dać do osobnych misek, w których będą ubijane (białka najlepiej do metalowej).
  • Masło roztopić w garnuszku z grubym dnem, czekoladę połamać i włożyć do miski. Zalać czekoladę ciepły masłem i po chwili wymieszać, aż powstanie gładki sos. Odstawić czekoladę do wystudzenia.
  • Orzechy laskowe zmielić z cukrem pudrem i odłożyć.
  • Żółtka utrzeć z brązowym cukrem (mikser,końcówki do ubijania) na puszystą, jasną masę.
  • Do utartej masy wlewać powoli wystudzoną czekoladę, miksować na najniższych obrotach. Gdy składniki się połączą skończyć miksować i delikatnie, szpatułką wmieszać zmielone orzechy.
  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i partiami, szpatułką wmieszać do ciasta. Delikatnie, żeby piana bardzo nie opadła.
  • Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i piec 40-45 minut. Urośnie i popęka delikatnie. Wyjąć i wystudzić. Po ostudzeniu posypać kakao.

WSKAZÓWKI

*Upieczone orzechy mielimy z cukrem pudrem, żeby zbyt szybko nie zrobiła się pasta orzechowa, a orzechy były drobno zmielone. Jeżeli macie gotowe, mielone orzechy, wtedy w miejsce cukru pudru można dać cukier brązowy i utrzeć go z żółtkami i resztą cukru.
 

Zobacz także:

domowa nutella
domowa nutella
brownie chrupiący orzech
brownie chrupiący orzech
blok czekoladowy
blok czekoladowy

Obserwuj Chocololo:

You may also like

2 komentarze

Ola 13 marca 2023 - 10:42

Rozumiem , ze żółtka utrzeć z cukrem brązowym? Bo chyba to pominęłam ale wyglada pysznie

Reply
Joanna | Chocololo 13 marca 2023 - 13:47

Tak, z cukrem 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2022 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo