Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

  • 23 listopada 2021
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
Total
60
Shares
1
0
59

Bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

Dla tych, którzy omijają mąkę, ale chcą zjeść ciasto przepysznie czekoladowe, powstało bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi. Zamiast zwykłej mąki są tu mielone, upieczone wcześniej orzechy laskowe. Ciasto przypomina trochę brownie. Jest mocno czekoladowe i po wyrośnięciu opada tworząc delikatną skorupkę. W środku jest jednak delikatne i rozpływa się w ustach. Smakuje fantastycznie, podane z bitą śmietaną, wiórkami czekolady i posiekanymi orzechami laskowymi.
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

Bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi - wskazówki

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Mielenie orzechów – Upieczone orzechy mielimy z cukrem pudrem, żeby zbyt szybko nie zrobiła się pasta orzechowa, a orzechy były drobno zmielone. Jeżeli macie gotowe, mielone orzechy, wtedy w miejsce cukru pudru można dać cukier brązowy i utrzeć go z żółtkami i resztą cukru.

Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 40-45 minut wystarczy.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

Bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi - przechowywanie

Ciasto przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej do 3 dni.

Można też przechowywać je w lodówce. Warto wtedy przed podaniem wyjąć je 20 minut wcześniej. Ociepli się i będzie delikatniejsze.

bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

Smacznego!

bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

BEZMĄCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI LASKOWYMI

Joanna | chocololo.pl
Delikatne ciasto czekoladowe z mielonymi orzechami laskowymi.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 160 g czekolady gorzkiej
  • 140 g masła
  • 90 g cukru brązowego
  • 50 g cukru pudru*
  • 120 g orzechów laskowych pieczonych i bez skórki ( lub gotowych, mielonych orzechów)
  • szczypta soli
  • kakao do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Białka oddzielić od żółtek i dać do osobnych misek, w których będą ubijane (białka najlepiej do metalowej).
  • Masło roztopić w garnuszku z grubym dnem, czekoladę połamać i włożyć do miski. Zalać czekoladę ciepły masłem i po chwili wymieszać, aż powstanie gładki sos. Odstawić czekoladę do wystudzenia.
  • Orzechy laskowe zmielić z cukrem pudrem i odłożyć.
  • Żółtka utrzeć z brązowym cukrem (mikser,końcówki do ubijania) na puszystą, jasną masę.
  • Do utartej masy wlewać powoli wystudzoną czekoladę, miksować na najniższych obrotach. Gdy składniki się połączą skończyć miksować i delikatnie, szpatułką wmieszać zmielone orzechy.
  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i partiami, szpatułką wmieszać do ciasta. Delikatnie, żeby piana bardzo nie opadła.
  • Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i piec 40-45 minut. Urośnie i popęka delikatnie. Wyjąć i wystudzić. Po ostudzeniu posypać kakao.

WSKAZÓWKI

*Upieczone orzechy mielimy z cukrem pudrem, żeby zbyt szybko nie zrobiła się pasta orzechowa, a orzechy były drobno zmielone. Jeżeli macie gotowe, mielone orzechy, wtedy w miejsce cukru pudru można dać cukier brązowy i utrzeć go z żółtkami i resztą cukru.
 

Zobacz także:

domowa nutella
domowa nutella
brownie chrupiący orzech
brownie chrupiący orzech
blok czekoladowy
blok czekoladowy

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
60
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 59
Tweet 0
Podobne składniki
  • bezglutenowe
  • orzechy laskowe
Poprzedni artykuł
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • Ciasta kruche i tarty
  • PRZEPISY

Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady

  • 18 listopada 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II

  • 25 listopada 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  1. Ola pisze:
    13 marca 2023 o 10:42

    Rozumiem , ze żółtka utrzeć z cukrem brązowym? Bo chyba to pominęłam ale wyglada pysznie

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      13 marca 2023 o 13:47

      Tak, z cukrem 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.