Bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Mielenie orzechów – Upieczone orzechy mielimy z cukrem pudrem, żeby zbyt szybko nie zrobiła się pasta orzechowa, a orzechy były drobno zmielone. Jeżeli macie gotowe, mielone orzechy, wtedy w miejsce cukru pudru można dać cukier brązowy i utrzeć go z żółtkami i resztą cukru.
Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 40-45 minut wystarczy.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Ciasto przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Można też przechowywać je w lodówce. Warto wtedy przed podaniem wyjąć je 20 minut wcześniej. Ociepli się i będzie delikatniejsze.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Rozumiem , ze żółtka utrzeć z cukrem brązowym? Bo chyba to pominęłam ale wyglada pysznie
Tak, z cukrem 🙂