Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Pomarańczowe ciastka brownie

  • 30 listopada 2021
pomarańczowe ciastka brownie
pomarańczowe ciastka brownie
Total
59
Shares
1
0
58

Pomarańczowe ciastka brownie

Najbardziej czekoladowe ciastka jakie mogą być, czyli ciastka brownie. Jeśli kochacie czekoladę i wszystko co czekoladowe, te ciastka będą idealne. W wersji pomarańczowej smakują obłędnie. Są mięciutkie, rozpływają się w ustach. Przez dodatek skórki pomarańczowej pięknie pachną. Z lekką, pomarszczoną i zaraz po upieczeniu chrupką skorupką. Coś pysznego.
pomarańczowe ciastka brownie

Pomarańczowe ciastka brownie - wskazówki

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, jajka można przez 10-15 minut ocieplić w ciepłej wodzie.

Czekolada – gorzka, powinna być dobrej jakości, najlepiej między 60-70%.

Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Alkohol – można pominąć, ale warto dodać bo dodaje ciastkom charakteru. Whisky można zastąpić rumem albo np. Amaretto.

Pieczenie – Polecam piec ciastka na dwie tury, każdą blachę osobno. Ciastka wyłożone na blaszkę spokojnie mogą poczekać na swoją kolej pieczenia.

Do nakładania ciasta na blachę używałam  gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5 cm. Można nakładać ciasto łyżką i delikatnie palcami uformować brzegi, żeby były równe.

Jeżeli zostawicie surowe ciasto na więcej niż 10 minut w lodówce, wyjmijcie je na kilka minut żeby się ociepliło i łatwiej nakładało.

Nie piec ciastek dłużej niż 10-11 minut, będą zbyt suche.

Przepis na ok. 12 ciastek.

pomarańczowe ciastka brownie kolaż

Pomarańczowe ciastka brownie - przechowywanie

Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 1 tygodnia. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka. Mrozić do 3 miesięcy.

pomarańczowe ciastka brownie
pomarańczowe ciastka brownie

Smacznego!

pomarańczowe ciastka brownie

POMARAŃCZOWE CIASTKA BROWNIE

Joanna | chocololo.pl
Najbardziej czekoladowe ciastka jakie mogą być, czyli ciastka brownie. Pachnące pomarańczami.
Przepis na ok. 12 ciastek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 g masła
  • 80 g cukru brązowego
  • 50 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 10 g kakao
  • 110 g mąki pszennej
  • 30 ml whisky
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 70 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztopić razem masło i połamaną czekoladę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Do dużej miski wbić jajka i wsypać cukier, cukier brązowy i waniliowy. Ubić (mikser;końcówki do ubijania) na puszystą, jasną i błyszczącą masę (zajmie to kilka minut).
  • Miksując na najmniejszych obrotach dodawać stopniowo wystudzoną czekoladę. Gdy składniki połączą się skończyć miksować.
  • Do masy wmieszać delikatnie szpatułką skórkę pomarańczową.
  • Partiami (najlepiej w 3 turach) przesiać do masy mąkę z kakao i proszkiem, wmieszać dokładnie i delikatnie szpatułką, wlewając w międzyczasie małą porcję whisky.
  • Wsypać czekoladowe groszki i wmieszać je do masy. Wstawić ciasto na 10 minut do lodówki.
  • W tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wykładać ciasto w odstępach (ciastka rozleją się i urosną). Piec 10-11 minut, wyjąć z piekarnika i poczekać kilka minut, gdy lekko stwardnieją przełożyć je na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

ciasteczka brownie z m&m's a
ciasteczka brownie z m&m's a
korzenne brownie z pierniczkami a
korzenne brownie z pierniczkami
torcik brownie z kremem piernikowym 1a
torcik brownie z kremem piernikowym

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
59
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 58
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • pomarańcze
Poprzedni artykuł
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II

  • 25 listopada 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
  • Boże Narodzenie
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone

Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną

  • 2 grudnia 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.