Pomarańczowe ciastka brownie

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, jajka można przez 10-15 minut ocieplić w ciepłej wodzie.
Czekolada – gorzka, powinna być dobrej jakości, najlepiej między 60-70%.
Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Alkohol – można pominąć, ale warto dodać bo dodaje ciastkom charakteru. Whisky można zastąpić rumem albo np. Amaretto.
Pieczenie – Polecam piec ciastka na dwie tury, każdą blachę osobno. Ciastka wyłożone na blaszkę spokojnie mogą poczekać na swoją kolej pieczenia.
Do nakładania ciasta na blachę używałam gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5 cm. Można nakładać ciasto łyżką i delikatnie palcami uformować brzegi, żeby były równe.
Jeżeli zostawicie surowe ciasto na więcej niż 10 minut w lodówce, wyjmijcie je na kilka minut żeby się ociepliło i łatwiej nakładało.
Nie piec ciastek dłużej niż 10-11 minut, będą zbyt suche.
Przepis na ok. 12 ciastek.
Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 1 tygodnia. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka. Mrozić do 3 miesięcy.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.