Pomarańczowe ciastka brownie
Najbardziej czekoladowe ciastka jakie mogą być, czyli ciastka brownie. Jeśli kochacie czekoladę i wszystko co czekoladowe, te ciastka będą idealne. W wersji pomarańczowej smakują obłędnie. Są mięciutkie, rozpływają się w ustach. Przez dodatek skórki pomarańczowej pięknie pachną. Z lekką, pomarszczoną i zaraz po upieczeniu chrupką skorupką. Coś pysznego.
Pomarańczowe ciastka brownie - wskazówki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, jajka można przez 10-15 minut ocieplić w ciepłej wodzie.
Czekolada – gorzka, powinna być dobrej jakości, najlepiej między 60-70%.
Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Alkohol – można pominąć, ale warto dodać bo dodaje ciastkom charakteru. Whisky można zastąpić rumem albo np. Amaretto.
Pieczenie – Polecam piec ciastka na dwie tury, każdą blachę osobno. Ciastka wyłożone na blaszkę spokojnie mogą poczekać na swoją kolej pieczenia.
Do nakładania ciasta na blachę używałam gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5 cm. Można nakładać ciasto łyżką i delikatnie palcami uformować brzegi, żeby były równe.
Jeżeli zostawicie surowe ciasto na więcej niż 10 minut w lodówce, wyjmijcie je na kilka minut żeby się ociepliło i łatwiej nakładało.
Nie piec ciastek dłużej niż 10-11 minut, będą zbyt suche.
Przepis na ok. 12 ciastek.
Pomarańczowe ciastka brownie - przechowywanie
Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 1 tygodnia. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka. Mrozić do 3 miesięcy.
Smacznego!
POMARAŃCZOWE CIASTKA BROWNIE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 200 g czekolady gorzkiej
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 60 g masła
- 80 g cukru brązowego
- 50 g cukru białego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- 10 g kakao
- 110 g mąki pszennej
- 30 ml whisky
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- 70 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
- W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztopić razem masło i połamaną czekoladę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
- W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Do dużej miski wbić jajka i wsypać cukier, cukier brązowy i waniliowy. Ubić (mikser;końcówki do ubijania) na puszystą, jasną i błyszczącą masę (zajmie to kilka minut).
- Miksując na najmniejszych obrotach dodawać stopniowo wystudzoną czekoladę. Gdy składniki połączą się skończyć miksować.
- Do masy wmieszać delikatnie szpatułką skórkę pomarańczową.
- Partiami (najlepiej w 3 turach) przesiać do masy mąkę z kakao i proszkiem, wmieszać dokładnie i delikatnie szpatułką, wlewając w międzyczasie małą porcję whisky.
- Wsypać czekoladowe groszki i wmieszać je do masy. Wstawić ciasto na 10 minut do lodówki.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wykładać ciasto w odstępach (ciastka rozleją się i urosną). Piec 10-11 minut, wyjąć z piekarnika i poczekać kilka minut, gdy lekko stwardnieją przełożyć je na kratkę do studzenia.