Korzenne brownie z pierniczkami

Korzenne brownie z pierniczkami

Ekspresowe i przepyszne korzenne brownie z pierniczkami. Brownie jak to brownie, maziste, lekko zakalcowate i wspaniałe. Z przyprawą do piernika wyborne, a do tego kilka pierniczków na wierzchu i mamy świetny pomysł na świąteczny wypiek dla zabieganych, fanów czekolady i słodkości. Wystarczy jeden kawałek i nie będziecie myśleć o  niczym innym.

korzenne brownie z pierniczkami 1

Korzenne brownie z pierniczkami - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80% i zwykła mleczna czekolada, dobrej jakości.

Pierniczki – Można użyć pierniczków w czekoladzie (pamiętajcie, że się rozpuści i troszkę wsiąknie w pierniczek – jak na zdjęciach) albo bez czekolady.

Nie należy trzymać brownie zbyt długo w piekarniku, będzie za suche.

Przepis na formę 18×18 cm.

korzenne brownie z pierniczkami 1a

Korzenne brownie z pierniczkami - przechowywanie

Przechowywać w temperaturze pokojowej, zamknięte w pojemniku, do 3 dni.

korzenne brownie z pierniczkami
Smacznego!
korzenne brownie z pierniczkami a

KORZENNE BROWNIE Z PIERNICZKAMI

Joanna | chocololo.pl
Ekspresowe i przepyszne korzenne brownie z pierniczkami. Brownie jak to brownie, maziste, lekko zakalcowate i wspaniałe. Z przyprawą do piernika wyborne.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 130 g masła
  • 150 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Na wierzch

  • 12 pierniczków

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao, proszek do pieczenia i przyprawę, wymieszać składniki.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać wierzch i ułożyć równo pierniczki.
  • Piec 30-32 minuty, po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostudzenia w formie.

Zobacz także:

torcik brownie z kremem piernikowym

TORCIK BROWNIE Z KREMEM PIERNIKOWYM

Pyszny, świąteczny (i nie tylko) torcik z dużą ilością czekolady i piernikową nutą. Spód to ciasto brownie z orzechami włoskimi, słodkie i mięsiste. Na wierzchu krem czekoladowo-piernikowy, aromatyczny i puszysty.

czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE CIASTO Z KREMEM CYNAMONOWYM

Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu.

sernik pomarańczowy na spodzie brownie 1a

SERNIK POMARAŃCZOWY NA SPODZIE BROWNIE

Pyszny sernik na świąteczny stół. Kremowa masa serowa z dodatkiem skórki pomarańczowej, a na spodzie mięsiste i lekko gliniaste brownie. Wierzch polany delikatnie kwaśną polewą z soku pomarańczowego i białej czekolady.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

1 komentarz

Agata 4 lutego 2024 - 22:40

5 gwiazdek
Wyszlo naprawdę smaczne. Dobry przepis, browni nie wyszło za suche. Świeżo po upieczeniu pierniczki były trochę twarde, ale na drugi dzień już zmiękły.

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo