Korzenne brownie z pierniczkami

Ekspresowe i przepyszne korzenne brownie z pierniczkami. Brownie jak to brownie, maziste, lekko zakalcowate i wspaniałe. Z przyprawą do piernika wyborne, a do tego kilka pierniczków na wierzchu i mamy świetny pomysł na świąteczny wypiek dla zabieganych, fanów czekolady i słodkości. Wystarczy jeden kawałek i nie będziecie myśleć o niczym innym.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80% i zwykła mleczna czekolada, dobrej jakości.
Pierniczki – Można użyć pierniczków w czekoladzie (pamiętajcie, że się rozpuści i troszkę wsiąknie w pierniczek – jak na zdjęciach) albo bez czekolady.
Nie należy trzymać brownie zbyt długo w piekarniku, będzie za suche.
Przepis na formę 18×18 cm.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, zamknięte w pojemniku, do 3 dni.
Pyszny, świąteczny (i nie tylko) torcik z dużą ilością czekolady i piernikową nutą. Spód to ciasto brownie z orzechami włoskimi, słodkie i mięsiste. Na wierzchu krem czekoladowo-piernikowy, aromatyczny i puszysty.
Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu.
Pyszny sernik na świąteczny stół. Kremowa masa serowa z dodatkiem skórki pomarańczowej, a na spodzie mięsiste i lekko gliniaste brownie. Wierzch polany delikatnie kwaśną polewą z soku pomarańczowego i białej czekolady.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.