Śliwki w czekoladzie piernikowe
Jeżeli lubicie śliwki w czekoladzie, to musicie wypróbować ten przepis. Zazwyczaj śliwki zostawia się na jakiś czas w alkoholu np. rumie, następnie polewa czekoladą. Przedstawiam Wam przepis zupełnie inny. Śliwki otulone kremem piernikowym z Nutelli, polane gorzką czekoladą. To jest dopiero wypas! Idealne na Święta, no i będą po nie mogły sięgać dzieci. Najwięcej pracy zajmuje pokrycie ich kremem, ale po chwili nabiera się wprawy i idzie całkiem szybko. Można je zaliczyć do ekspresowych, słodkich propozycji na świąteczny stół, przygotowanie zajmuje może 2 godziny. Oczywiście nie musicie czekać do grudnia, spróbujcie ich już teraz.
Śliwki w czekoladzie piernikowe - wskazówki
Śliwki – Użyłam kalifornijskich suszonych śliwek i takie polecam, choć z innymi pewnie też będą pyszne.
Herbatniki – Zwykłe herbatniki Petit Beurre, które należy zmielić na drobne okruszki. Najszybciej poradzi sobie z tym malakser, ale można włożyć herbatniki do worka foliowego (wytrzymałego) i porozgniatać je wałkiem lub kulą do ucierania.
Czekolada – Najlepiej gorzka min. 60 % kakao. Krem czekoladowy jest wystarczająco słodki, herbatniki też mają cukier, dlatego najlepiej wybrać gorzką czekoladę.
– Podczas zanurzania w kremie dobrze pomagać sobie widelczykami. Warto też poczekać 5 minut od przygotowania kremu, żeby odrobinę zgęstniał. Łatwiej wtedy oblepić nim śliwki i wychodzi zgrabniejszy kształt.
– Najlepiej wrzucić śliwkę do miski z kremem, lekko wcisnąć, widelczykami nałożyć na nią krem i wyciągnąć. Kremu powinna być gruba warstwa.
– Zamrożone śliwki zanurzać w czekoladzie dość szybko. Również pomagać sobie widelczykami. Podczas wyjmowania śliwki z czekolady, jej nadmiar można strząsnąć i dodatkowo zebrać drugim widelczykiem spod spodu.
Przepis na ok. 18-20 śliwek.
Śliwki w czekoladzie piernikowe - przechowywanie
Śliwki przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce do 4 – 5 dni. Można je też zamrozić po kilka sztuk w pudełeczkach lub woreczkach, wystarczy 30 minut na zewnątrz i będą dobre do spożycia. W zamrażarce przechowywać do 3 miesięcy.
Smacznego!
ŚLIWKI W CZEKOLADZIE PIERNIKOWE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 200 g śliwek suszonych
- 350 g Nutelli
- 100 g herbatników
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 20 g masła (miękkiego)
- 250 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
- Herbatniki zmielić w na drobne okruszki.
- Do miski dać Nutellę, wsypać pokruszone herbatniki, przyprawę do piernika i miękkie masło. Wymieszać wszystko dobrze.
- Przygotować tackę lub talerz, wyłożyć go papierem do pieczenia.
- Śliwki zanurzać w kremie i odkładać na papier. Następnie włożyć je do zamrażarki na 1 godzinę.
- Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zdjąć z ognia. Zanurzać w płynnej czekoladzie zamrożone śliwki i odkładać z powrotem na wyłożoną papierem tackę lub talerz.
- Śliwki włożyć do lodówki, będą gotowe gdy tylko czekolada stwardnieje.
Zobacz także:
FIT CZEKOLADKI Z DAKTYLAMI I ORZECHAMI
Zdrowe i smaczne fit czekoladki z daktyli i orzechów, w formie małych kosteczek, polane gorzką czekoladą. Można z nich zrobić kulki, będzie to wersja szybsza, ale warto spędzić chwilę dłużej w kuchni i przygotować z nich kosteczki.
TRUFLE CZEKOLADOWE Z NALEWKĄ MALINOWĄ
Trufle czekoladowe z tego przepisu są delikatne i rozpływają się w ustach. Zamiast nalewki można użyć whisky lub rumu jeżeli lubicie. Przepis jest bardzo prosty, potrzeba zaledwie kilku składników by wyczarować te wytworne i eleganckie kuleczki.
TRUFLE Z NUTELLĄ I PRECELKAMI
Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, słonego i czekoladowego to te okrągłe drobiazgi są idealne. Trufle z nutellą i precelkami, chrupkie i kremowe jednocześnie. Słone precelki fajnie podkreślają smak czekolady. Do polania trufli można użyć zarówno czekolady mlecznej jak i gorzkiej. Ja połączyłam obie w proporcji 1:1 i myślę, że wyszło pysznie.