Śliwki w czekoladzie piernikowe

Śliwki – Użyłam kalifornijskich suszonych śliwek i takie polecam, choć z innymi pewnie też będą pyszne.
Herbatniki – Zwykłe herbatniki Petit Beurre, które należy zmielić na drobne okruszki. Najszybciej poradzi sobie z tym malakser, ale można włożyć herbatniki do worka foliowego (wytrzymałego) i porozgniatać je wałkiem lub kulą do ucierania.
Czekolada – Najlepiej gorzka min. 60 % kakao. Krem czekoladowy jest wystarczająco słodki, herbatniki też mają cukier, dlatego najlepiej wybrać gorzką czekoladę.
– Podczas zanurzania w kremie dobrze pomagać sobie widelczykami. Warto też poczekać 5 minut od przygotowania kremu, żeby odrobinę zgęstniał. Łatwiej wtedy oblepić nim śliwki i wychodzi zgrabniejszy kształt.
– Najlepiej wrzucić śliwkę do miski z kremem, lekko wcisnąć, widelczykami nałożyć na nią krem i wyciągnąć. Kremu powinna być gruba warstwa.
– Zamrożone śliwki zanurzać w czekoladzie dość szybko. Również pomagać sobie widelczykami. Podczas wyjmowania śliwki z czekolady, jej nadmiar można strząsnąć i dodatkowo zebrać drugim widelczykiem spod spodu.
Przepis na ok. 18-20 śliwek.
Śliwki przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce do 4 – 5 dni. Można je też zamrozić po kilka sztuk w pudełeczkach lub woreczkach, wystarczy 30 minut na zewnątrz i będą dobre do spożycia. W zamrażarce przechowywać do 3 miesięcy.
Zdrowe i smaczne fit czekoladki z daktyli i orzechów, w formie małych kosteczek, polane gorzką czekoladą. Można z nich zrobić kulki, będzie to wersja szybsza, ale warto spędzić chwilę dłużej w kuchni i przygotować z nich kosteczki.
Trufle czekoladowe z tego przepisu są delikatne i rozpływają się w ustach. Zamiast nalewki można użyć whisky lub rumu jeżeli lubicie. Przepis jest bardzo prosty, potrzeba zaledwie kilku składników by wyczarować te wytworne i eleganckie kuleczki.
Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, słonego i czekoladowego to te okrągłe drobiazgi są idealne. Trufle z nutellą i precelkami, chrupkie i kremowe jednocześnie. Słone precelki fajnie podkreślają smak czekolady. Do polania trufli można użyć zarówno czekolady mlecznej jak i gorzkiej. Ja połączyłam obie w proporcji 1:1 i myślę, że wyszło pysznie.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.