Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym

  • 19 listopada 2020
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym 1
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym 1
Total
1K
Shares
19
0
1K

Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym

Przy okazji robienia tej tarty wyszła na jaw moja niecierpliwość, co widać w warstwie śliwek, która powinna dłużej leżeć w lodówce. Byłaby bardziej równa, ale ja po prostu nie mogłam czekać zbyt długo, musiałam ją szybko zjeść. Nie żałuje, smak tarty i połączenie śliwek z kremem piernikowym to same pyszności. Na pewno nie raz zagości na moim stole. Tarta na kruchym spodzie z dodatkiem śmietanki, to ciasto które wykorzystałam też do ciasteczek z kremem. Do tego śliwkowy mus ze skórką pomarańczową i cynamonem, a na wierzchu krem piernikowy z białą i gorzką czekoladą. Wspaniałe połączenie.
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym aaa

Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym - wskazówki

Ciasto – Masło i śmietanka do ciasta powinny być zimne, prosto z lodówki,

– Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie masa o konsystencji piasku. Następnie, ręcznie szybko zagnieść je i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba najpierw posiekać nożem składniki w misce, następnie szybko zagnieść.

Mus śliwkowy – Do musu można użyć świeżych lub mrożonych śliwek.

Z podanej ilości żelatyny mus zetnie się, jednak nie tak mocno jak np. galaretka. Dla uzyskania gęstszej, bardziej stabilnej konsystencji można dodać całe opakowanie żelatyny do deserów.

Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minut. Zgęstnieje, stanie się puszysty i stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Przepis na tartę o średnicy 24 cm.

tarta ze śliwkami i kremem piernikowym 1a

Tarta ze śliwkami i kremem piernikowym - przechowywanie

Gotową tartę należy przechowywać w lodówce, przykrytą folią spożywczą i spożyć do 3 dni. Upieczony spód to tarty zachowa świeżość nawet przez 5 dni, można więc przygotować go wcześniej i przechowywać szczelnie zamknięty.

Surowe ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni, przed wałkowaniem należy je wyciągnąć na 15-20 minut do lekkiego ocieplenia. Ciasto można mrozić, do 3 miesięcy.

tarta ze śliwkami i kremem piernikowym
Smacznego!
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym 1

TARTA ZE ŚLIWKAMI I KREMEM PIERNIKOWYM

Joanna | chocololo.pl
Tarta na kruchym spodzie z dodatkiem śmietanki. Do tego śliwkowy mus ze skórką pomarańczową i cynamonem, a na wierzchu krem piernikowy z białą i gorzką czekoladą. Wspaniałe połączenie.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 100 ml śmietanki 36% (zimnej)
  • 50 g cukru pudru

Składniki na mus śliwkowy

  • 600 g śliwek
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki żelatyny fix do deserów

Składniki na krem piernikowy

  • 270 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 100 g czekolady białej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Szybko zagnieść/wyrobić ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
  • Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica tarty. Delikatnie, nawijając ciasto na wałek, przenieść je do formy. Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki.
  • Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 1 godzinę w lodówce.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i dociążyć, wysypując na niego kulki ceramiczne lub np. ryż, fasolę.
  • Piec 15 minut w temp. 200 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zdjąć kulki. Piec do zrumienienia spodu, ok 10-15 min. Wyjąć i ostudzić.

Przygotowanie musu śliwkowego

  • Umyte i osuszone śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Wrzucić śliwki na patelnię, wsypać cukier, cynamon, skórkę otartą z całej pomarańczy i sok z połówki pomarańczy.
  • Dusić owoce aż staną się miękkie i puszczą sok. Co jakiś czas mieszać i pilnować żeby się nie przypaliły. Gdy owoce puszczą sok, gotować jeszcze chwilę, aby płyn się zredukował. Całość zajmie ok. 15 minut.
  • Żelatynę wsypać do miseczki, zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i wymieszać. Zostawić na 5 minut.
  • Śliwki zblendować na gładki mus i dodać żelatynę, miksować jeszcze chwilę. Wylać ciepły mus śliwkowy na spód, odstawić do wystudzenia, następnie włożyć do lodówki na 10-12 godzin.

Przygotowanie kremu piernikowego

  • W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, dodać połamane czekolady i przyprawę piernikową.
  • Podgrzewać całość na małym ogniu, ciągle mieszając aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć do lodówki na 12 godzin.
  • Do dużej miski przełożyć schłodzone mascarpone i czekoladę ze śmietanką i przyprawą. Miksować (końcówki do ubijania) 1-2 minuty, do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Krem piernikowy wyłożyć na schłodzony mus śliwkowy. Przed podaniem schłodzić tartę jeszcze przez 2 godziny. Posypać przesianym kakao.

Zobacz także:

torcik brownie z kremem piernikowym 1a

TORCIK BROWNIE Z KREMEM PIERNIKOWYM

Pyszny, świąteczny (i nie tylko) torcik z dużą ilością czekolady i piernikową nutą. Spód to ciasto brownie z orzechami włoskimi, słodkie i mięsiste. Na wierzchu krem czekoladowo-piernikowy, aromatyczny i puszysty. Torcik ozdobiony wiórkami gorzkiej czekolady i piernikami w czekoladzie.

kruchy placek ze śliwkami i czekoladą 1

KRUCHY PLACEK ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ

Kruchy, tradycyjny placek ze śliwkami z dodatkiem gorzkiej czekolady. Pieczony w wielu domach, gdy tylko w sklepach pojawią się te owoce. Ja sezon na śliwki rozpoczęłam piekąc Brownie ze śliwkami i białą czekoladą, dziś łączę je z czekoladą gorzką o zawartości kakao 60%. Do tego kruche, maślane ciasto i powstaje połączenie idealne na jesienne dni.

czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE CIASTO Z KREMEM CYNAMONOWYM

Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu. Pasuje idealnie w jesienne dni, wieczory pod kocem i poranki z gorącą kawą. Ale nie tylko! Wspaniałe na nadchodzącą zimę i Święta.

Obserwuj Chocololo:

Instagram

Pinterest

Total
1K
Shares
Udostępnij 19
Przypnij 1K
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • cynamon
  • mascarpone
  • pomarańcze
  • przyprawa piernikowa
  • śliwki
  • śmietana kremówka
  • żelatyna
Poprzedni artykuł
Maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym

  • 17 listopada 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
Sernik ferrero rocher 1
  • Boże Narodzenie
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Sernik Ferrero Rocher

  • 25 listopada 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.