Torcik brownie z kremem piernikowym

Przepis jest naprawdę prosty, jednak przygotowanie torciku zajmuje trochę czasu. To dlatego, że śmietanka z roztopioną czekoladą muszą schłodzić się w lodówce przez 12 godzin.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.
Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minut. Zgęstnieje, stanie się puszysty i stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.
Pieczenie – Spód pieczemy ok. 35 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Sprawdzając ciasto patyczkiem należy pamiętać, że patyczek nie będzie całkowicie suchy, gdyż samo ciasto jest wilgotne. Może więc na nim zostać odrobina wilgotnego, ale upieczonego ciasta. Nie może być na patyczku ciasta surowego.
– Wiórki czekoladowe można zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw.
Przepis na tortownicę 20 cm.
Można go przechowywać w pojemniku, na talerzu albo w tortownicy, zabezpieczony folią przed wyschnięciem lub nabraniem innych zapachów. Należy trzymać go w lodówce i spożyć do 2-3 dni. Samo ciasto brownie – bez kremu, można przechowywać w temperaturze pokojowej do 4 dni.
Słodki i pyszny tort czekoladowo-bananowy to połączenie czekoladowego ciasta bananowego i kremu z masła orzechowego i mascarpone. Do tego plasterki banana pomiędzy warstwami. Po prostu rewelacja.
Kolejny przepis na brownie, dziś w wersji kokosowej. Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady. Warto zapomnieć o kaloriach i zjeść chociaż kawałeczek.
Jeżeli lubicie śliwki w czekoladzie, to musicie wypróbować ten przepis. Zazwyczaj śliwki zostawia się na jakiś czas w alkoholu np. rumie, następnie polewa czekoladą. Przedstawiam Wam przepis zupełnie inny. Śliwki otulone kremem piernikowym z Nutelli, polane gorzką czekoladą. To jest dopiero wypas!
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.