Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • Boże Narodzenie
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Torcik brownie z kremem piernikowym

  • 13 listopada 2020
torcik brownie z kremem piernikowym 1a
torcik brownie z kremem piernikowym
Total
990
Shares
28
0
962

Torcik brownie z kremem piernikowym

Pyszny, świąteczny (i nie tylko) torcik z dużą ilością czekolady i piernikową nutą. Spód to ciasto brownie z orzechami włoskimi, słodkie i mięsiste. Na wierzchu krem czekoladowo-piernikowy, aromatyczny i puszysty. Torcik ozdobiony wiórkami gorzkiej czekolady i piernikami w czekoladzie. Dla świątecznego klimatu posypany cukrowymi śnieżynkami.
torcik brownie z kremem piernikowym1

Torcik brownie z kremem piernikowym - wskazówki

Przepis jest naprawdę prosty, jednak przygotowanie torciku zajmuje trochę czasu. To dlatego, że śmietanka z roztopioną czekoladą muszą schłodzić się w lodówce przez 12 godzin.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minut. Zgęstnieje, stanie się puszysty i stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Pieczenie – Spód pieczemy ok. 35 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Sprawdzając ciasto patyczkiem należy pamiętać, że patyczek nie będzie całkowicie suchy, gdyż samo ciasto jest wilgotne. Może więc na nim zostać odrobina wilgotnego, ale upieczonego ciasta. Nie może być na patyczku ciasta surowego.

– Wiórki czekoladowe można zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw.

Przepis na tortownicę 20 cm.

torcik brownie z kremem piernikowyma

Torcik brownie z kremem piernikowym - przechowywanie

Można go przechowywać w pojemniku, na talerzu albo w tortownicy, zabezpieczony folią przed wyschnięciem lub nabraniem innych zapachów. Należy trzymać go w lodówce i spożyć do 2-3 dni. Samo ciasto brownie – bez kremu, można przechowywać w temperaturze pokojowej do 4 dni.

torcik brownie z kremem piernikowym
Smacznego!
torcik brownie z kremem piernikowym 1a

TORCIK BROWNIE Z KREMEM PIERNIKOWYM

Joanna | chocololo.pl
Pyszny, świąteczny (i nie tylko) torcik z dużą ilością czekolady i z piernikową nutą. Spód to ciasto brownie z orzechami włoskimi, słodkie i mięsiste. Na wierzchu krem czekoladowo-piernikowy, aromatyczny i puszysty.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód brownie

  • 100 g masła
  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • 10 g kakao
  • 70 g mąki pszennej
  • 120 g cukru brązowego (drobnego)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów włoskich

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone
  • 270 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Na wierzch

  • kilka pierniczków w czekoladzie
  • 40 g czekolady gorzkiej (na wiórki)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotować spód brownie

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i dodać na koniec posiekane orzechy włoskie.
  • Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać i piec ok. 35 minut, lub do suchego patyczka. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto zostawić do ostudzenia w formie.

Przygotować krem

  • Śmietankę kremówkę wlać do garnuszka i podgrzać, aż będzie prawie wrząca. Dodać połamaną czekoladę mleczną i gorzką. Wsypać przyprawę do piernika.
  • Mieszać całość na na małym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Następnie włożyć do lodówki na 12 godzin.
  • Do dużej miski przełożyć schłodzone mascarpone i czekoladę ze śmietanką i przyprawą. Miksować (końcówki do ubijania) 1-2 minuty, do powstania, gęstego, puszystego kremu.

Przygotowanie torciku

  • Spód brownie przełożyć np. na talerz, paterę. Wyłożyć na niego przygotowany krem i rozsmarować.
  • Wierzch posypać wiórkami i ozdobić pierniczkami.
  • Przed podaniem schłodzić jeszcze 2 godziny.

Zobacz także:

tort czekoladowo bananowy z kremem orzechowym 2

TORT CZEKOLADOWO-BANANOWY Z KREMEM ORZECHOWYM

Słodki i pyszny tort czekoladowo-bananowy to połączenie czekoladowego ciasta bananowego i kremu z masła orzechowego i mascarpone. Do tego plasterki banana pomiędzy warstwami. Po prostu rewelacja.

brownie bounty brownie z kokosem1aaa

BROWNIE BOUNTY

Kolejny przepis na brownie, dziś w wersji kokosowej. Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady. Warto zapomnieć o kaloriach i zjeść chociaż kawałeczek.

śliwki w czekoladzie piernikowe a

ŚLIWKI W CZEKOLADZIE PIERNIKOWE

Jeżeli lubicie śliwki w czekoladzie, to musicie wypróbować ten przepis. Zazwyczaj śliwki zostawia się na jakiś czas w alkoholu np. rumie, następnie polewa czekoladą. Przedstawiam Wam przepis zupełnie inny. Śliwki otulone kremem piernikowym z Nutelli, polane gorzką czekoladą. To jest dopiero wypas!

Obserwuj Chocololo:

Instagram

Pinterest

Total
990
Shares
Udostępnij 28
Przypnij 962
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • mascarpone
  • orzechy włoskie
  • przyprawa piernikowa
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
śliwki w czekoladzie piernikowe a
  • Boże Narodzenie
  • CZEKOLADKI
  • PRZEPISY

Śliwki w czekoladzie piernikowe

  • 10 listopada 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
Maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Maślane ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym

  • 17 listopada 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności