Ciasteczka bananowo-czekoladowe (bezglutenowe)

Ciasteczka bananowo-czekoladowe (bezglutenowe)

Ciasteczka bananowo-czekoladowe są bardzo miękkie, wilgotne, a co najlepsze syte i pożywne. Nadadzą się na śniadanie, ale można też zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły.  W tym przepisie użyłam mąki ryżowej pełnoziarnistej i mielonych migdałów, będą więc idealne dla osób unikających glutenu. Nie są to też bardzo słodkie ciasteczka, dlatego jeżeli ktoś ma ochotę można czekoladę gorzką zastąpić mleczną, lub dodać trochę więcej cukru. Ważne, aby banan był bardzo dojrzały, więc owoc z brązowymi plankami, taki jak do chlebka bananowego nada się idealnie.
ciasteczka bananowo-czekoladowe przed i po pieczeniu

Ciasteczka bananowo-czekoladowe - wskazówki

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania bezglutenowych ciasteczek czekoladowo-bananowych?

Banan – Dojrzały banan, taki z brązowymi plamami na skórce. Jest bardziej słodki i mniej mączny.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Można też użyć czekoladowych groszków.

Opcjonalnie, warto na wierzch ciastek (przed pieczeniem) powciskać dodatkową porcję czekoladowych kawałków (ok. 20-30 g).

Cukier – Kokosowy, ale można wykorzystać także cukier brązowy trzcinowy, także Muscovado. Brązowy warto zmielić na cukier puder, aby lepiej się rozpuścił.

Masło – Prawdziwe masło o wysokiej zawartości tłuszczu. Może być zimne, prosto z lodówki.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki ryżowej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Najlepiej użyć migdałów ze skórką.

Przepis na 12 ciasteczek.

Wpis został zaktualizowany w dniu: 9.01.2025. Przepis nie został zmieniony.
ciasteczka bananowo-czekoladowe

Ciasteczka bananowo-czekoladowe (bezglutenowe) - przechowywanie

Ciastka można do 2 dni przechowywać w temperaturze pokojowej, najlepiej zapakowane do szczelnego pojemnika lub na talerzu zabezpieczonym folią spożywczą.

W lodówce ciasteczka będą dobre do 3 dni. Warto wyjąć je wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.

bezglutenowe ciasteczka bananowo-czekoladowe

Smacznego!

Przepis na ciasteczka bananowo-czekoladowe (bezlgutenowe):

ciasteczka bananowo-czekoladowe bezglutenowe

CIASTECZKA BANANOWO-CZEKOLADOWE (BEZGLUTENOWE)

Joanna | Chocololo
Mięciutkie, wilgotne ciasteczka z bananem i gorzką czekoladą.
Przepis na 12 ciastek.

SKŁADNIKI
  

  • 1 banan dojrzały (140 g po obraniu ze skórki)
  • 50 g masła
  • 90 g migdałów mielonych
  • 90 g mąki ryżowej (pełnoziarnistej)
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru kokosowego (⅓ szklanki)
  • 15 g kakao (2 łyżki)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W małej misce rozgnieść banana. Do większej miski wsypać mąkę, mielone migdały, kakao, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto i dodać do niego rozgniecionego banana i żółtko jaja, wymieszać z ciastem ( można szpatułką).
  • Czekoladę pokroić na kawałeczki i wmieszać delikatnie do ciasta.
  • Na przygotowaną blachę wykładać w odstępach po sporej łyżce ciasta. Piec ok. 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika poczekać kilka minut (ciasteczka będą miękkie) i przenieść na kratkę do studzenia.
Słowo kluczowe banany, bez glutenu, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, czekolada gorzka, migdały

Zobacz także:

placuszki bananowo-migdałowe z czekoladą (bezglutenowe)
placuszki bananowo-migdałowe z czekoladą (bezglutenowe)
pieczona owsianka brownie
pieczona owsianka brownie
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
2
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x