Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • Ciasta drożdżowe
  • Ciasta kruche i tarty
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą

  • 17 lutego 2022
rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą
rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą
Total
84
Shares
1
0
83

Rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą

Maślane, krucho-drożdżowe rogaliki z czekoladowym nadzieniem. Nadzienie trochę inspirowane cinnamon rolls, czyli drożdżowymi, zawijanymi bułeczkami cynamonowymi, które już pojawiły się na blogu. Oczywiście w wersji czekoladowej, tak jak rogaliki. W rogalikach znajdziecie zmiksowane masło z cukrem, cynamonem, kakao i posiekaną czekoladą. Ładnie się zawijają, są mięciutkie w środku, kruche na zewnątrz. To dzięki połączeniu maślanego ciasta z kwaśną śmietaną i drożdżami. Idealne do kawy.
rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą

Rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą - wskazówki

Ciasto.

Masło i jajka do ciasta powinny być zimne, prosto z lodówki.

Śmietana – kwaśna śmietana 18%, w kubeczki. Może być w temperaturze pokojowej (nawet lepiej jakby była), chociaż nie jest to konieczne.

Śmietanę z drożdżami i cukrem umieszczamy w miseczce i mieszamy dokładnie. Do większej miski nalewamy ciepłą wodę i wkładamy do niej miseczkę ze śmietaną. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 15 minut i mieszamy od czasu do czasu.

Czekolada – Gorzka, najlepiej 60-80%.

Ciasto można na początku wyrobić w malakserze do połączenia składników, następnie zagnieść ręcznie. Oczywiście można od początku do końca wyrobić ciasto ręcznie.

Przed krojeniem trójkątów i po posmarowaniu nadzieniem rozwałkowałam ciasto na szeroki prostokąt (ok 40x15cm). Jeśli wolicie można rozwałkować ciasto na okrąg i pokroić w trójkąty jak pizzę, posmarowane wcześniej nadzieniem oczywiście. Tak też napisałam w przepisie.

Nadzienie.

Masło do nadzienia powinno być w temperaturze pokojowej. Wtedy ładnie rozetrze się z czekoladą i cukrem.

Jeśli nie macie malaksera (lub takiego specjalnego młynka do blendera ręcznego) żeby zmielić wszystko na pastę, zetrzyjcie czekoladę na drobnych oczkach i po prostu rozetrzyjcie w  miseczce z masłem, kakao, cynamonem i cukrem.

Cukier – Polecam brązowy przez jego lekko karmelowy smak, jednak można użyć zwykłego cukru.

Przepis na ok. 20 rogalików.

rogaliki krucho drożdżowe zawijanie
rogaliki krucho drożdżowe zawijanie

Rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą - przechowywanie

Zabezpieczone rogaliki, w szczelnym pojemniku, można przechowywać w temperaturze pokojowej. Będą dobre przez ok. 3-4 dni.

Rogaliki można mrozić po upieczeniu.

rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą
rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą

Smacznego!

rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Maślane, krucho-drożdżowe rogaliki z czekoladowym nadzieniem.
Przepis na ok. 20 rogalików.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła (zimnego)
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 jajko (zimne)
  • 20 g cukru
  • 100 g śmietany kwaśnej 18%

Składniki na nadzienie

  • 50 g cukru brązowego
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 1 łyżeczka kakao

Dodatkowo

  • jajko do posmarowania
  • cukier do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Śmietanę dać do miseczki, wsypać drożdże i cukier, wymieszać dokładnie. Miseczkę włożyć do większej, wypełnionej ciepłą wodą. Przykryć całość ściereczką i zostawić na 15 minut.
  • Do malaksera wsypać mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy i przygotowane drożdże. Zmiksować wszystko do powstania jednolitego ciasta. Przenieść je do miski i ręcznie wyrabiać ok. 6-7 minut.
  • Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do miski. Miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Przygotowanie nadzienia

  • Czekoladę posiekać. Wrzucić ją do malaksera z masłem, cukrem, kakao i cynamonem. Ucierać do powstania jednolitej masy (cukier pozostanie bez zmian; nie rozpuści się ani nie utrze).

Przygotowanie rogalików

  • Dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem.
  • Ciasto zagnieść i podzielić na dwie części. Uformować z nich kulki.
  • Na podsypanej mąką stolnicy/blacie rozwałkować ciasto na okrąg o grubości ok. 5 mm. Rozsmarować na nim nadzienie, zostawiając bez nadzienia 1 cm od brzegu.
  • Pokroić okrąg na trójkąty jak pizzę. Powinno wyjść 10-12 trójkątów. Zawinąć je w rogaliki i ułożyć w odstępach na przygotowanej blaszce. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Tak samo przygotować drugą część ciasta.
  • W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni C.
  • Każdą blachę piec osobno. Przed pieczeniem posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 15 minut aż ładnie urosną i zarumienią się na złoto.

Zobacz także:

bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym 8
bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
kruchy placek z nutellą i malinami
kruchy placek z nutellą i malinami

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
84
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 83
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • kakao
  • kwaśna śmietana
Poprzedni artykuł
czekoladowa gruszotka z budyniem
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Czekoladowa gruszotka z budyniem

  • 15 lutego 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką

  • 22 lutego 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności