Rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą

Ciasto.
Masło i jajka do ciasta powinny być zimne, prosto z lodówki.
Śmietana – kwaśna śmietana 18%, w kubeczki. Może być w temperaturze pokojowej (nawet lepiej jakby była), chociaż nie jest to konieczne.
Śmietanę z drożdżami i cukrem umieszczamy w miseczce i mieszamy dokładnie. Do większej miski nalewamy ciepłą wodę i wkładamy do niej miseczkę ze śmietaną. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 15 minut i mieszamy od czasu do czasu.
Czekolada – Gorzka, najlepiej 60-80%.
Ciasto można na początku wyrobić w malakserze do połączenia składników, następnie zagnieść ręcznie. Oczywiście można od początku do końca wyrobić ciasto ręcznie.
Przed krojeniem trójkątów i po posmarowaniu nadzieniem rozwałkowałam ciasto na szeroki prostokąt (ok 40x15cm). Jeśli wolicie można rozwałkować ciasto na okrąg i pokroić w trójkąty jak pizzę, posmarowane wcześniej nadzieniem oczywiście. Tak też napisałam w przepisie.
Nadzienie.
Masło do nadzienia powinno być w temperaturze pokojowej. Wtedy ładnie rozetrze się z czekoladą i cukrem.
Jeśli nie macie malaksera (lub takiego specjalnego młynka do blendera ręcznego) żeby zmielić wszystko na pastę, zetrzyjcie czekoladę na drobnych oczkach i po prostu rozetrzyjcie w miseczce z masłem, kakao, cynamonem i cukrem.
Cukier – Polecam brązowy przez jego lekko karmelowy smak, jednak można użyć zwykłego cukru.
Przepis na ok. 20 rogalików.
Zabezpieczone rogaliki, w szczelnym pojemniku, można przechowywać w temperaturze pokojowej. Będą dobre przez ok. 3-4 dni.
Rogaliki można mrozić po upieczeniu.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.