Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Czekoladowa gruszotka z budyniem

  • 15 lutego 2022
czekoladowa gruszotka z budyniem
czekoladowa gruszotka z budyniem
Total
448
Shares
8
0
440

Czekoladowa gruszotka z budyniem

Dużo kruchego, kakaowego ciasta z kawałeczkami czekolady, soczyste gruszki z nutą cynamonu i goździków, a na wierzchu budyń waniliowy i kolejna porcja kruchego ciasta. Czekoladowa gruszotka z budyniem to zdecydowanie smaczne ciasto, które warto przygotować. Idealnie słodka, z pysznymi duszonymi wcześniej kawałkami gruszek. Do budyniu dodałam nieco śmietanki kremówki, jest przez to bardziej kremowy i pyszny. Polecam gorąco.
czekoladowa gruszotka z budyniem

Czekoladowa gruszotka z budyniem - wskazówki

Ciasto.

Masło i jajko do ciasta powinny być zimne, prosto z lodówki.

Czekolada – Gorzka między 60-80%. Nie dodawajcie mlecznej, ciasto będzie zbyt słodkie i straci swój czekoladowy charakter. Poza tym czekolada mleczna szybciej się topi, będzie więc trudniej wylepić tortownicę ciastem.

W przypadku tego ciasta warto wyrobić je ręcznie (bo można je też oczywiście zmiksować w malakserze) żeby je „wyczuć”. Czyli wyłapać granicę, gdy zaczyna się ładnie formować, a jednocześnie robić coraz bardziej miękkie. Zaznaczę, że kawałeczki masła dalej mogą być widoczne, podczas gdy Wy już będziecie mieć wrażenie, że ciasto jest ok. I dobrze, bo kawałki masła po prostu będą widoczne. Nie można wyrabiać go zbyt długo, tylko do momentu gdy  można je zacząć formować Długie wyrabianie sprawi, że ciasto nie będzie tak kruche jak powinno.

Jeśli nie lubicie gdy ciasta jest dużo, lub wolicie cieńszą warstwę można zmniejszyć ilość składników na ciasto o ¼. Choć przyznajcie, kruche kakaowe ciasto z kawałkami czekolady… czy ktoś chciałby go mniej?

Gruszki.

Użyłam gruszek odmiany Konferencja.

Na ok. 1 kg wychodzą 3 duże, soczyste gruszki. Nie bardzo miękkie, ale też nie twarde.

Obrane gruszki smażymy 10-15 minut i odparowujemy, puszczają one sporo soku. Do gruszek dodajemy cynamon i całe goździki, których później nie zapomnijcie wyciągnąć.

Podczas smażenia starajcie się jak najmniej nimi ruszać i mieszać, powinny  zrobić się miękkie i mogą się lekko rozpadać, ale mimo to większość powinna zachować swój kształt.

Budyń – Można użyć budyniu waniliowego bez cukru, dodajcie wtedy 1-2 łyżki cukru więcej (wg. gustu).

Przepis na tortownicę 20-22 cm.

czekoladowa gruszotka z budyniem

Czekoladowa gruszotka z budyniem - przechowywanie

Po upieczeniu można przechowywać je zabezpieczone w tortownicy przez 24 godziny w temp. pokojowej. Jeśli po tym czasie ciasto nie zostanie zjedzone trzeba schować je do lodówki, będzie dobre jeszcze do 2 dni.

Jeśli chcecie je schować do lodówki, polecam pokroić już zawczasu całe ciasto na równe kawałki. Kruche ciasto twardnieje w lodówce i później trzeba wyciągnąć całe i poczekać aż się nieco ociepli i będzie lepiej kroić, a tak jest już gotowe.

czekoladowa gruszotka z budyniem
czekoladowa gruszotka z budyniem

Smacznego!

czekoladowa gruszotka z budyniem

CZEKOLADOWA GRUSZOTKA Z BUDYNIEM

Joanna | chocololo.pl
Dużo kruchego kakaowego ciasta z kawałeczkami czekolady, soczyste gruszki z nutą cynamonu i goździków, a na wierzchu budyń waniliowy i kolejna porcja kruchego ciasta.
Przepis na tortownicę 20-22 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 280 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 jajko (zimne, z lodówki)
  • 200 g masła (zimne, z lodówki)
  • 70 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 80 g czekolady gorzkiej

Składniki na warstwę gruszek

  • 1 kg gruszek
  • 1 łyżka masła
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 goździki
  • 1 łyżka cukru (można pominąć jeśli gruszki są bardzo słodkie)

Składniki na warstwę budyniu

  • 250 ml mleka
  • 150 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 1 op. budyniu waniliowego (z cukrem)
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo

  • 1 łyżka bułki tartej
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Czekoladę pokroić na drobne kawałki, odłożyć. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, cukry i wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i jajko. Wymieszać i ręcznie zacząć wyrabiać ciasto, rozcierając masło w palcach.
  • Gdy ciasto zacznie się formować i robić dość plastyczne, podzielić je i 1/3 uformować w kulę, schować do lodówki.
  • Do pozostałych 2/3 dodać czekoladę i szybko zagnieść do połączenia. Ciastem wylepić dno i boki formy do wysokości 3-4 cm. Formę schować do lodówki na minimum 1 godzinę.

Przygotowanie gruszek

  • Gruszki obrać, przekroić na połówki i wydrążyć pestki. Następnie pokroić na plastry o grubości ok. 4-5mm.
  • Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać gruszki, cynamon, goździki, cukier i sok z cytryny. Wymieszać. Gruszki puszczą sok, dusić je 10-15 minut aż sok się zredukuje. Nie mieszać często aby gruszki nie rozpadły się na patelni, ale pilnować aby się nie przypaliły.
  • Gdy soku będzie niewiele i gruszki będą gotowe, wyjąć goździki.

Przygotowanie budyniu

  • Do miseczki wlać śmietankę, wsypać budyń i cukier. Wymieszać dokładnie.
  • W garnuszku zagotować mleko. Do gorącego mleka wlewać śmietankę z budyniem, ciągle energicznie mieszając. Budyń gotować jeszcze chwilkę (ciągle mieszając, na najmniejszym ogniu) aż zgęstnieje.

Pieczenie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Na schłodzony spód wysypać równomiernie bułkę tartą, wyłożyć gruszki (mogą być ciepłe), następnie budyń (również ciepły).
  • Na wierzch zetrzeć na tarce resztę schłodzonego ciasta.
  • Ciasto piec 45-50 minut, wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie. Kroić po ostudzeniu.

Zobacz także:

karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
czekoladowe galette z czeresniami
czekoladowe galette z czeresniami
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
448
Shares
Udostępnij 8
Przypnij 440
Tweet 0
Podobne składniki
  • budyń
  • cynamon
  • gruszki
  • kakao
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
domowe pralinki ferrero rocher
  • CZEKOLADKI
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Domowe pralinki Ferrero Rocher

  • 10 lutego 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą
  • Ciasta drożdżowe
  • Ciasta kruche i tarty
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą

  • 17 lutego 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności