Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta drożdżowe
  • PRZEPISY

Bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym

  • 12 listopada 2021
bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym 8
bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym
Total
100
Shares
1
0
99

Bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym

Masło orzechowe i czekolada, zawinięte w puszystym, drożdżowym cieście. Kolejna odsłona bułeczek, niby takie same składniki jak w bułeczkach z masłem orzechowym i czekoladą, ale jednak odwrócona nazwa i bułeczki trochę inne. Cieplutkie, mięciutkie i pyszne. Z orzechową, delikatnie słoną polewą. Palce lizać.
bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym

Bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym - wskazówki

Ciasto – Ciasto najlepiej wyrobić mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić ręcznie, ale zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.

Jajko  – Nie jest to konieczne, ale warto żeby jajko było w temperaturze pokojowej. Można włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Masło orzechowe – Masło o zawartości 100 % orzechów ziemnych, bez dodatków. Można użyć masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów.

Nadzienie – Do nadzienia można użyć zwykłego cukru lub cukru pudru. Z podanej ilości składników wychodzi sporo nadzienia. Po jego przygotowaniu trzeba poczekać, kiedy ostygnie będzie trochę gęstsze i łatwiej będzie zwinąć bułeczki. Jeżeli obawiacie się, że bułeczki ciężko będzie zwinąć, można przygotować pół porcji. Pamiętajcie, że po upieczeniu zmienia ono konsystencję i gęstnieje, a fajnie jak w bułeczce jest go dużo.

Polewa – Jeżeli polewa będzie zbyt gęsta by oblać bułeczki, trzeba dodać więcej masła.

Przepis na 12 bułeczek.

bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym

Bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym - przechowywanie

Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale można schować je do pojemnika lub zabezpieczyć w formie folią spożywczą i przechowywać 1-2 dni w temperaturze pokojowej.

Bułeczki można mrozić. Mrozimy bułeczki, które nie są oblane polewą. Należy je schować do pojemnika (można je podzielić i pakować pojedynczo) lub zabezpieczyć folią spożywczą. Mrozić do 2 miesięcy.

Po wyjęciu z zamrażarki najlepiej wyłożyć bułeczkę na blaszkę z papierem do pieczenia. Na wierzch dać odrobinę masła lub skropić mlekiem. Piec w temperaturze 180 stopni C, aż bułeczka się ociepli i zmięknie.

bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym

Smacznego!

bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym 8

BUŁECZKI Z CZEKOLADĄ I MASŁEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Masło orzechowe i czekolada, zawinięte w puszystym, drożdżowym cieście.
Przepis na 12 bułeczek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 290 g mąki pszennej
  • 35 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 7 g drożdży suchych
  • 60 g masła
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)

Składniki na nadzienie

  • 100 g czekolady
  • 150 g masła orzechowego
  • 40 g masła
  • 40 g cukru brązowego

Składniki na polewę orzechową

  • 2 duże łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • garść czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • W garnuszku podgrzać razem mleko i masło, aż masło całkowicie się rozpuści (na małym ogniu, nie zagotowywać), odłożyć do ostudzenia. Ma być letnie, lekko ciepłe.
  • Do miski przesiać mąkę, wsypać cukry i drożdże, wymieszać. Wbić jajko i zacząć wyrabiać ciasto mikserem (końcówki haki), dolewając powoli mleko z masłem. Ciasto wyrabiać 12-15 minut.
  • Z ciasta uformować kulę i włożyć do podsypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość.

Przygotowanie nadzienia

  • Masło orzechowe wymieszać z cukrem w miseczce.
  • Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do metalowej miseczki, dodać masło i roztopić wszystko razem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Jeszcze ciepłą czekoladę wlać do masła orzechowego, wymieszać dokładnie i odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie bułeczek

  • Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować wyrośnięte ciasto. Ma mieć kształt zbliżony do prostokąta i grubość ok 0,5 cm.
  • Na ciasto wyłożyć nadzienie i równo rozsmarować.
  • Ciasto zwinąć w roladkę (od dłuższego boku) i pokroić na 12 równych części. Przygotowane bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykryć bułeczki czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec bułeczki ok. 20 minut, aż wyrosną i lekko zbrązowieją. Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i przygotować polewę.
  • Polewa. W kąpieli wodnej podgrzać masło orzechowe z masłem, wsypać cukier i sól, wymieszać dokładnie. Gdy polewa nabierze płynnej konsystencji (jak gęsty lukier) można polać nią bułeczki, następnie posypać czekoladą.

Zobacz także:

bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą 2
bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą
bułeczki mleczne z kawałkami czekolady
bułeczki mleczne z kawałkami czekolady
ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym
ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym

Zobacz także:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
100
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 99
Tweet 0
Podobne składniki
  • masło orzechowe
Poprzedni artykuł
czekośliwka
  • Boże Narodzenie
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Czekośliwka, czyli powidła śliwkowo-czekoladowe

  • 9 listopada 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
domowe czekoladki snickers
  • CZEKOLADKI
  • PRZEPISY

Domowe czekoladki Snickers

  • 16 listopada 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.