Strona główna PRZEPISYCIASTACiasta drożdżowe Zawijane bułeczki drożdżowe z czekoladą

Zawijane bułeczki drożdżowe z czekoladą

przez Joanna | Chocololo
zawijane bułeczki drożdżowe z czekoladą 1

 

Zawijane bułeczki drożdżowe z czekoladą i nutką cynamonu, polane sosem z białej czekolady i posypane wiórkami gorzkiej czekolady. Czego chcieć więcej? No może małą filiżankę kawy do tego. Najlepsze jeszcze ciepłe, na śniadanie albo słodki podwieczorek. Z przepisu wychodzi 12 niewielkich bułeczek, ale można podwoić ilość składników i zrobić trochę większe. Ja uwielbiam te mniejsze, tylko chodzę i podjadam.
Składniki na ciasto (na 12 niewielkich bułeczek):

– 270 g mąki

– 25 g drobnego cukru

– opakowanie cukru waniliowego (16g)

– 5 g drożdży suszonych

– 40 g masła

– 125 ml mleka

– 1 jajko

Składniki na nadzienie:

– 40 g masła miękkiego

– 40 g brązowego cukru

– 1 łyżeczka cynamonu

– 2 łyżeczki kakao

– 50 g czekolady gorzkiej

Do polania:

dwa paski białej czekolady roztopionej  z dwoma łyżkami śmietanki kremówki i wiórki z gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Przygotować ciasto. W niewielkim garnuszku rozpuścić masło i odstawić. Mleko podgrzać, ma być ciepłe nawet letnie, ale nie gorące.

Do miski przesiać mąkę, wsypać cukry i drożdże, wymieszać. Wbić jajko, wlać mleko i zagnieść ciasto. Wszystkie składniki powinny się dobrze połączyć, nie powinno być grudek. Pod koniec wlewać masło. Ciasto ugniatać do momentu, aż masło będzie całkowicie wchłonięte, a całość gładka i elastyczna.

Ciasto włożyć do podsypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Przygotować nadzienie. W miseczce utrzeć (łyżką, niezbyt długo; masa się połączy i powstanie delikatnie puszysty krem) masło, cukier, cynamon i kakao. Czekoladę drobno posiekać.

Przygotować bułeczki. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować wyrośnięte ciasto. Ma mieć kształt zbliżony do prostokąta i grubość ok 0,5 cm. Na ciasto wyłożyć krem kakaowy i rozsmarować go cienko, następnie posypać równomiernie posiekaną czekoladą.

Ciasto zwinąć ściśle w roladkę i pokroić na 12 równych części (ok 2 cm).  Przygotowane bułeczki ułożyć w naczyniu do pieczenia wyłożonym papierem do wypieków. Ja ułożyłam bułeczki w naczyniu na tartę (23cm). Przykryć je ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec bułeczki 20-25 minut, aż wyrosną i lekko zbrązowieją.

Po lekkim ostudzeniu polać bułeczki lukrem lub rozpuścić dwa paseczki białej czekolady  w dwóch łyżkach śmietanki 30% (najlepiej w kąpieli wodnej, najpierw podgrzać śmietankę i wrzucić czekoladę). Polać bułeczki i na wierzch, przy pomocy obieraczki wysypać trochę wiórków z gorzkiej czekolady.

Można, a nawet trzeba jeść ciepłe, choć następnego dnia również są pyszne.

Smacznego!
zawijane bułeczki drożdżowe z czekoladą przed pieczeniem
Bułeczki tuż przed pieczeniem.
zawijane bułeczki drożdżowe z czekoladą 1
zawijane bułeczki drożdżowe z czekoladą 1

Zobacz także:

domowa nutella z 3 składników

Krem czekoladowo-orzechowy

Krem czekoladowo-orzechowy, czyli przepis na domową Nutellę, i to zaledwie z 3 składników. Jest przepyszny, oczywiście nieco inny niż oryginał, ale równie smaczny (dla mnie smaczniejszy). Wspaniały do naleśników, gofrów, czy po prostu do wyjadania łyżką ze słoiczka.

gofry czekoladowe 1

Gofry czekoladowe

Gofry czekoladowe, chrupiące i pełne dodatków to wprost idealne śniadanie. Podałam je z malinami, polane roztopioną, gorzką czekoladą. Pycha. Możecie zjeść je z dowolnymi owocami, masłem orzechowym, kremem czekoladowym.

bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekolada 1

Bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekoladą

Jesienne i aromatyczne, bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekoladą. Są miękkie i puszyste, pachnące cynamonem. No i ten piękny pomarańczowy kolor, który poprawi humor nawet w najpochmurniejszy dzień.

Obserwuj Chocololo na:

You may also like

Zostaw komentarz

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2022 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo