Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka z Amaretto, migdałami i czekoladą

  • 15 września 2021
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
Total
196
Shares
6
0
190

Ciasteczka z Amaretto, migdałami i czekoladą

Fantastyczny zapach unosi się w domu, kiedy w piekarniku rumienią się wspaniałe Ciasteczka z Amaretto, migdałami i czekoladą. Chrupkie na zewnątrz, w środku delikatnie wilgotne i niesamowicie aromatyczne. A to dzięki dodaniu całkiem sporej (jak na ciasteczka) ilości likieru Amaretto. W przepisie nie ma jajek, ani nawet samego żółtka. To specjalnie. Jest za to trochę migdałów, mielonych i w płatkach, oraz niemała ilość czekolady. Nie powinno się robić ciastek bez czekolady.
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą

Ciasteczka z Amaretto, migdałami i czekoladą - wskazówki

Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.

Czekolada – Dodałam 150 gram czekolady Mlecznej Deserowej, dostępnej w niektórych sklepach. Można dodać czekoladę gorzką, albo gorzką i mleczną (pół na pół).

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciastek) mąki pszennej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.

Cukier – Dobrze jest wymieszać dwa rodzaje cukru ze względu na smak. Można użyć cukrów drobnych, będą lepsze do ucierania z masłem. Nie jest to jednak konieczne.

Pieczenie – Polecam piec ciastka na dwie tury, każdą blachę osobno. Ciastka wyłożone na blaszkę spokojnie mogą poczekać na swoją kolej pieczenia. Ciastka piec aż się zarumienią.

Do nakładania ciasta na blachę używałam  gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Można nakładać ciasto łyżką.

Przepis na 12 dużych ciastek o średnicy ok. 9 cm. Można zrobić więcej mniejszych ciastek, piec nieco krócej, ok. 10 minut.

ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą

Ciasteczka z Amaretto, migdałami i czekoladą - przechowywanie

Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 1 tygodnia. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka. Mrozić do 3 miesięcy.

ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą

Smacznego!

ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą

CIASTECZKA Z AMARETTO, MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Fantastyczny zapach unosi się w domu, kiedy w piekarniku rumienią się wspaniałe Ciasteczka z Amaretto, migdałami i czekoladą.
Przepis na 12 dużych ciastek o średnicy ok. 9 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 120 g masła (w temp. pokojowej, miękkie)
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 60 g cukru brązowego
  • 60 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 ml Amaretto
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 150 g czekolady*
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • Czekoladę pokroić na kawałki i odłożyć.
  • W misce utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) masło z cukrami (białym, waniliowym i brązowym) aż powstanie jasna, lekko puszysta masa.
  • Dodać szczyptę soli i ⅓ mieszanki mąki, miksując na mniejszych obrotach do połączenia składników. Dodać kolejną ⅓ mąki i połączyć.
  • Do masy wlać Amaretto i wsypać resztę mąki. Ponownie zmiksować, ale krótko, tylko do połączenia składników.
  • Wsypać do ciasta płatki migdałów i czekoladę. Wymieszać delikatnie szpatułką.
  • Na przygotowane blachy wyłożyć spore, równe porcje ciasta (po 6 sztuk na blachę) w odstępach. Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Można ulepić kulki w dłoniach, wielkości małej limonki.
  • Ciasteczka piec ok.15 minut (w zależności od piekarnika), aż ciastka urosną i zarumienią się. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach (kiedy staną się twardsze) przenieść je na kratkę do studzenia.

WSKAZÓWKI

Czekolada – Dodałam 150 gram czekolady Mlecznej Deserowej dostępnej w niektórych sklepach. Można dodać czekoladę gorzką, albo gorzką i mleczną (pół na pół).

Zobacz także:

ciasteczka z kawałkami czekolady

Ciasteczka z kawałkami czekolady

Nie ma to jak dobre ciasteczko, najlepiej z kawałkami czekolady. Te ciasteczka mają jej w sobie pełno i są wyśmienite. Chrupiące na zewnątrz, miękkie i lekko ciągnące w środku. Po prostu pyszne. Zawsze kiedy piekę te ciastka zamrażam kilka. Owijam po dwie sztuki w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki, żeby zawsze mieć pod ręką coś słodkiego do kawy.

ciasteczka nadziewane nutellą

Ciasteczka nadziewane Nutellą

Pyszne ciastka z kawałkami czekolady i czekoladowo-orzechowym wnętrzem. Wbrew pozorom, wcale nie takie trudne do przygotowania. Ciasteczka nadziewane Nutellą są naprawdę smaczne. Po upieczeniu lekko chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i po brzegi wypełnione kremem.

ciasteczka mocno czekoladowe

Ciasteczka mocno czekoladowe

Wyjątkowo czekoladowe, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Są słodkie, ale takie mają być. Jedno ciastko do kawy i jesteście w niebie, choć przyznam, że zjadam ze trzy. Ciasteczka mocno czekoladowe z dodatkiem ciemnego cukru Muscovado, który w tym przepisie jest istotny. To on podkreśla czekoladowy smak, nadaje bardziej ciągutkowej konsystencji i głębi.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
196
Shares
Udostępnij 6
Przypnij 190
Tweet 0
Podobne składniki
  • amaretto
  • migdały
Poprzedni artykuł
sernik czekoladowy z malinami
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Sernik czekoladowy z malinami (bez pieczenia)

  • 11 września 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
brownie z oreo
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Brownie z Oreo

  • 20 września 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  1. Ola pisze:
    23 stycznia 2023 o 16:37

    Piekne i pewno smaczne , czy kulki mocno spłaszczać czy tylko delikatnie i same się rozejdą?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      23 stycznia 2023 o 17:25

      Delikatnie, ja wykładałam ciasto gałkownicą, więc wychodziły półkule, które się rozchodziły. Uformowane kulki ciasta lepiej lekko spłaszczyć. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  2. Ola pisze:
    27 lutego 2023 o 16:27

    Co można dać zamiast amaretto , czy olejek migdałowy jeśli tak to ile

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      27 lutego 2023 o 18:59

      Można dać rum, whisky…a jak olejek to 3-4 krople w 60 ml wody (lub w 60 ml wspomnianego alkoholu).

      Odpowiedz
  3. Ola pisze:
    28 lutego 2023 o 09:18

    Bardzo dziekuje bo amaretto mi się skończyło i na razie nie planuje zakupu a whisky i rum posiadam w nadmiarze wiec wykorzystam do ciasteczek. Dziekuje za szybka odpowiedz♥️

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.