Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
Mały, słodki i idealny torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką orzechową. Łączy w sobie same pyszności. Czekoladowe ciasto, gęsty mleczny krem z orzechami laskowymi i czekoladowo-orzechową polewę. Nie zapomnijmy o czekoladowo-orzechowej chrupce, która naprawdę chrupie dzięki płatkom kukurydzianym. Torcik ozdobiony kremem kakaowym i kawałkami czekoladowych wafelków. Coś pysznego, kolejny będziecie chcieli zrobić z podwójnej porcji.

Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką - wskazówki
Ciasto.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Najlepiej gorzka min. 60% .
Pieczenie ciasta – Ciasto pieczemy 20 minut, do suchego patyczka. Jeśli po 20 minutach patyczek będzie mokry, sprawdźcie kolejny raz po 1-2 minutach. Nie pieczcie dłużej, może być wtedy zbyt suche i kruszyć się przy krojeniu.
Ciasto nasączamy wodą z kakao i cukrem, ale można nasączyć też świeżo parzoną kawą.
Jeżeli ciasto wyrośnie z górką. Trzeba ciepłe ciasto (nie gorące) wyjąć z formy i położyć górką do dołu na płaskim talerzu. Trzeba je lekko docisnąć np. grubą książką (oczywiście wcześniej położyć papier do pieczenia).
Krem.
Masło do kremu – Miękkie, w temperaturze pokojowej aby pięknie się utarło.
Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku, o zawartości tłuszczu 26%. Nie instant, nie granulki itp.
Nie pomijajcie przesiania mleka przed dodawaniem go do masła. Masa wyjdzie gładka i nie będziecie się denerwować o grudki.
Chrupka.
Do przygotowania pasty orzechowej potrzebny jest mocny młynek. Jeśli nie macie takiego, można użyć masła/pasty z orzechów laskowych (bez dodatków) o gładkiej konsystencji.
Płatki kukurydziane – klasyczne płatki, bez dodatków. Mielimy je na drobne okruchy, ale nie tak drobne jak piasek. Powinny być zbliżone wielkością do posiekanych orzechów.
Orzechy można kupić od razu pieczone i bez skórek, ale można to zrobić samodzielnie.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Do całego torciku potrzeba 140 g upieczonych orzechów laskowych (w tym 30 g na pastę orzechową). Najlepiej upiec nieco więcej orzechów np. 180 g.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.


Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką - przechowywanie
Zabezpieczony przed dostaniem się zapachów torcik przechowywać w lodówce do 3 dni. Najlepiej smakuje ok. 20 minut po wyjęciu z lodówki, kiedy trochę się ociepli i krem zrobi się delikatniejszy.


Smacznego!

TORCIK CZEKOLADOWO-ORZECHOWY Z CHRUPKĄ
SKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 50 g czekolady gorzkiej
- 60 ml oleju
- 55 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem
- 100 ml mleka
- 110 g mleka w proszku
- 110 g masła (miękkiego)
- 40 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 40 g orzechów laskowych (pieczonych, bez skórek)
Składniki na chrupkę
- 40 g czekolady gorzkiej
- 40 g czekolady mlecznej
- 30 g płatków kukurydzianych
- 40 g orzechów laskowych (pieczonych, bez skórek)
- 30 g orzechów laskowych lub pasty orzechowej (pieczonych, bez skórek)
- 1 łyżka oleju
Nasączenie
- 80 ml wody (wrzątek)
- 1 łyżeczka kakao (płaska)
- 1 łyżeczka cukru pudru (płaska)
Składniki na polewę
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietanki 30-36%
- 30 g orzechów laskowych (pieczonych, bez skórek)
Składniki na krem do ozdoby
- 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 1 łyżka cukru pudru (płaska)
- 2 łyżeczki kakao (płaskie)
Dodatkowo do ozdoby
- wafelek w polewie czekoladowej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- Czekoladę posiekać, włożyć do metalowej miseczki, wlać olej i podgrzać całość w kąpieli wodnej. Zamieszać i gdy powstanie gładki sos czekoladowy, odłożyć do wystudzenia.
- W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odłożyć.
- W dużej misce utrzeć jajka z cukrem (mikser; końcówki do ubijania) na puszystą, jasną pianę (zajmie to 5-7 minut). Zmniejszyć obroty na najmniejsze i powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę z olejem. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
- W 3 turach przesiać do masy mieszankę suchych składników i delikatnie wmieszać je szpatułką. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
- Piec 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.
Przygotowanie chrupki
- Na kawałku papieru do pieczenia narysować ołówkiem okrąg trochę mniejszy niż tortownica. Położyć go na płaskim talerzu lub tacy.
- Orzechy (40 g) drobno posiekać i odłożyć. Płatki kukurydziane zmielić w malakserze na okruchy i odłożyć.
- W młynu zmielić orzechy (30 g) na pastę aż puszczą olej, dodać olej i jeszcze chwilę miksować do połączenia.
- Czekoladę połamać na kawałki, dodać pastę orzechową z olejem i rozpuścić wszystko w kąpieli wodnej. Wymieszać i gdy lekko ostygnie dodać posiekane orzechy i okruchy płatków, wymieszać.
- Masę przenieść na przygotowany papier i uformować masę w płaski placek wielkości narysowanego okręgu, włożyć do lodówki do całkowitego wystudzenia (ok. 1-2 godziny).
Przygotowanie kakao do nasączenia
- Kakao i cukier wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem i wymieszać do rozpuszczenia składników. Odłożyć do przestudzenia.
Przygotowanie kremu
- W garnuszku zagotować mleko i wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.
- Mleko w proszku przesiać do miski i odłożyć.
- Orzechy drobno posiekać i odłożyć.
- W misce ubić masło (miser, końcówki do ubijania; ubijać kilka minut, zrobi się jaśniejsze i puszyste) i dodawać na zmianę łyżkę mleka w proszku i łyżkę mleka z cukrem. Ciągle miksując.
- Gdy powstanie gęsty, puszysty krem, dodać posiekane orzechy i delikatnie wmieszać je szpatułką.
Przygotowanie tortu
- Ciasto przekroić na dwa blaty. Pierwszy położyć na talerzu/paterze. Nasączyć go przygotowanym kakao.
- Na nasączonym spodzie rozsmarować połowę kremu, wyrównać.
- Chrupkę wyjąć z lodówki, delikatnie oderwać ją od papieru do pieczenia i położyć równo na warstwie kremu.
- Na chrupce rozsmarować pozostały krem, następnie położyć na nim kolejny blat ciasta (najlepiej równiejszą częścią do góry). Nasączyć blat pozostałym kakao. Boki torciku wyrównać szpatułką.
- Torcik schłodzić w lodówce ok. 1 godziny przed polaniem polewą.
Przygotowanie polewy
- Czekoladę posiekać, włożyć do miseczki. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zalać nią posiekaną czekoladę, wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Orzechy drobno posiekać, dodać do czekolady. Polać równomiernie cały torcik polewą, szpatułką wyrównywać wierzch i rozprowadzać polewę na bokach torciku.
- Torcik schłodzić w lodówce, min. 5-6 godzin, najlepiej przez noc*.
Ozdabianie tortu
- Śmietankę wymieszać z kakao i cukrem pudrem, następnie ubić na puszysty krem. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić tort.
- Wafelek pokroić na kawałki i ozdobić nim tort.