Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • kontakt
  • kontakt
  • polityka prywatności
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką

  • 22 lutego 2022
torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
Total
152
Shares
10
0
142

Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką

Mały, słodki i idealny torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką orzechową. Łączy w sobie same pyszności. Czekoladowe ciasto, gęsty mleczny krem z orzechami laskowymi i czekoladowo-orzechową polewę. Nie zapomnijmy o czekoladowo-orzechowej chrupce, która naprawdę chrupie dzięki płatkom kukurydzianym. Torcik ozdobiony kremem kakaowym i kawałkami czekoladowych wafelków. Coś pysznego, kolejny będziecie chcieli zrobić z podwójnej porcji.
torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką

Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką - wskazówki

Ciasto.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Najlepiej gorzka min. 60% .

Pieczenie ciasta – Ciasto pieczemy 20 minut, do suchego patyczka. Jeśli po 20 minutach patyczek będzie mokry, sprawdźcie kolejny raz po 1-2 minutach. Nie pieczcie dłużej, może być wtedy zbyt suche i kruszyć się przy krojeniu.

Ciasto nasączamy wodą z kakao i cukrem, ale można nasączyć też świeżo parzoną kawą.

Jeżeli ciasto wyrośnie z górką. Trzeba ciepłe ciasto (nie gorące) wyjąć z formy i położyć górką do dołu na płaskim talerzu. Trzeba je lekko docisnąć np. grubą książką (oczywiście wcześniej położyć papier do pieczenia).

Krem.

Masło do kremu – Miękkie, w temperaturze pokojowej aby pięknie się utarło.

Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku, o zawartości tłuszczu 26%. Nie instant, nie granulki itp.

Nie pomijajcie przesiania mleka przed dodawaniem go do masła. Masa wyjdzie gładka i nie będziecie się denerwować o grudki.

Chrupka.

Do przygotowania pasty orzechowej potrzebny jest mocny młynek. Jeśli nie macie takiego, można użyć masła/pasty z orzechów laskowych (bez dodatków) o gładkiej konsystencji.

Płatki kukurydziane – klasyczne płatki, bez dodatków. Mielimy je na drobne okruchy, ale nie tak drobne jak piasek. Powinny być zbliżone wielkością do posiekanych orzechów.

Orzechy można kupić od razu pieczone i bez skórek, ale można to zrobić samodzielnie.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Do całego torciku potrzeba 140 g upieczonych orzechów laskowych (w tym 30 g na pastę orzechową).  Najlepiej upiec nieco więcej orzechów np. 180 g.

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.

torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką

Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką - przechowywanie

Zabezpieczony przed dostaniem się zapachów torcik przechowywać w lodówce do 3 dni. Najlepiej smakuje ok. 20 minut po wyjęciu z lodówki, kiedy trochę się ociepli i krem zrobi się delikatniejszy.

torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką

Smacznego!

torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką

TORCIK CZEKOLADOWO-ORZECHOWY Z CHRUPKĄ

Mały,słodki i idealny torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką orzechową. Łączy w sobie same pyszności.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm
5 from 1 vote
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 60 ml oleju
  • 55 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 100 ml mleka
  • 110 g mleka w proszku
  • 110 g masła (miękkiego)
  • 40 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 40 g orzechów laskowych (pieczonych, bez skórek)

Składniki na chrupkę

  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 40 g czekolady mlecznej
  • 30 g płatków kukurydzianych
  • 40 g orzechów laskowych (pieczonych, bez skórek)
  • 30 g orzechów laskowych lub pasty orzechowej (pieczonych, bez skórek)
  • 1 łyżka oleju

Nasączenie

  • 80 ml wody (wrzątek)
  • 1 łyżeczka kakao (płaska)
  • 1 łyżeczka cukru pudru (płaska)

Składniki na polewę

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki 30-36%
  • 30 g orzechów laskowych (pieczonych, bez skórek)

Składniki na krem do ozdoby

  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżka cukru pudru (płaska)
  • 2 łyżeczki kakao (płaskie)

Dodatkowo do ozdoby

  • wafelek w polewie czekoladowej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Czekoladę posiekać, włożyć do metalowej miseczki, wlać olej i podgrzać całość w kąpieli wodnej. Zamieszać i gdy powstanie gładki sos czekoladowy, odłożyć do wystudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • W dużej misce utrzeć jajka z cukrem (mikser; końcówki do ubijania) na puszystą, jasną pianę (zajmie to 5-7 minut). Zmniejszyć obroty na najmniejsze i powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę z olejem. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
  • W 3 turach przesiać do masy mieszankę suchych składników i delikatnie wmieszać je szpatułką. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  • Piec 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.

Przygotowanie chrupki

  • Na kawałku papieru do pieczenia narysować ołówkiem okrąg trochę mniejszy niż tortownica. Położyć go na płaskim talerzu lub tacy.
  • Orzechy (40 g) drobno posiekać i odłożyć. Płatki kukurydziane zmielić w malakserze na okruchy i odłożyć.
  • W młynu zmielić orzechy (30 g) na pastę aż puszczą olej, dodać olej i jeszcze chwilę miksować do połączenia.
  • Czekoladę połamać na kawałki, dodać pastę orzechową z olejem i rozpuścić wszystko w kąpieli wodnej. Wymieszać i gdy lekko ostygnie dodać posiekane orzechy i okruchy płatków, wymieszać.
  • Masę przenieść na przygotowany papier i uformować masę w płaski placek wielkości narysowanego okręgu, włożyć do lodówki do całkowitego wystudzenia (ok. 1-2 godziny).

Przygotowanie kakao do nasączenia

  • Kakao i cukier wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem i wymieszać do rozpuszczenia składników. Odłożyć do przestudzenia.

Przygotowanie kremu

  • W garnuszku zagotować mleko i wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.
  • Mleko w proszku przesiać do miski i odłożyć.
  • Orzechy drobno posiekać i odłożyć.
  • W misce ubić masło (miser, końcówki do ubijania; ubijać kilka minut, zrobi się jaśniejsze i puszyste) i dodawać na zmianę łyżkę mleka w proszku i łyżkę mleka z cukrem. Ciągle miksując.
  • Gdy powstanie gęsty, puszysty krem, dodać posiekane orzechy i delikatnie wmieszać je szpatułką.

Przygotowanie tortu

  • Ciasto przekroić na dwa blaty. Pierwszy położyć na talerzu/paterze. Nasączyć go przygotowanym kakao.
  • Na nasączonym spodzie rozsmarować połowę kremu, wyrównać.
  • Chrupkę wyjąć z lodówki, delikatnie oderwać ją od papieru do pieczenia i położyć równo na warstwie kremu.
  • Na chrupce rozsmarować pozostały krem, następnie położyć na nim kolejny blat ciasta (najlepiej równiejszą częścią do góry). Nasączyć blat pozostałym kakao. Boki torciku wyrównać szpatułką.
  • Torcik schłodzić w lodówce ok. 1 godziny przed polaniem polewą.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę posiekać, włożyć do miseczki. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zalać nią posiekaną czekoladę, wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.
  • Orzechy drobno posiekać, dodać do czekolady. Polać równomiernie cały torcik polewą, szpatułką wyrównywać wierzch i rozprowadzać polewę na bokach torciku.
  • Torcik schłodzić w lodówce, min. 5-6 godzin, najlepiej przez noc*.

Ozdabianie tortu

  • Śmietankę wymieszać z kakao i cukrem pudrem, następnie ubić na puszysty krem. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić tort.
  • Wafelek pokroić na kawałki i ozdobić nim tort.

WSKAZÓWKI

* Torcik można też przełożyć kremem i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia polać polewą i gdy ta zgęstnieje (ok.30 minut) ozdobić. Będzie gotowy.

Zobacz także:

czekoladowy tort michałek
czekoladowy tort michałek
czekoladowy torcik z kawą i kardamonem
czekoladowy torcik z kawą i kardamonem
ciasto mleczna kanapka
ciasto mleczna kanapka

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
152
Shares
Udostępnij 10
Przypnij 142
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • mleko w proszku
  • orzechy laskowe
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą
  • Ciasta drożdżowe
  • Ciasta kruche i tarty
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą

  • 17 lutego 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą

  • 1 marca 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
pralinki migdałowe z amaretto
Zobacz przepis
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pralinki migdałowe z Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 19 maja 2022
mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • PRZEPISY
  • SERNIKI

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 17 maja 2022
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
Zobacz przepis
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 12 maja 2022
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 10 maja 2022
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 5 maja 2022
tort czekoladowy z truskawkami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z truskawkami

  • Joanna | Chocololo
  • 3 maja 2022
orkiszowe brownie z batata
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Orkiszowe brownie z batata

  • Joanna | Chocololo
  • 26 kwietnia 2022
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 21 kwietnia 2022
  1. Patrycja Reszko pisze:
    28 kwietnia 2022 o 22:34

    Cudowny tort! Również w przekroju wygląda fantastycznie!

    Odpowiedz
  2. Madzia pisze:
    12 maja 2022 o 07:34

    5 stars
    Przepięknie wygląda.. Chcę go zrobić, ale na dużą tortownicę o średnicy 28 cm. Czy można prosić o podanie ilości składników na taką tortownicę?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      12 maja 2022 o 11:15

      Dziękuję:) Na taką tortownicę ilość składników trzeba pomnożyć x 2,5.

      Odpowiedz
      1. Madzia pisze:
        12 maja 2022 o 12:06

        Dziękuję bardzo za odpowiedź.

        Odpowiedz
  3. Madzia pisze:
    12 maja 2022 o 07:38

    Czy orzechy laskowe można zastąpić włoskimi? Czy smak bardzo będzie się różnił ?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      12 maja 2022 o 11:18

      Można. Smak będzie się nieco różnił bo będzie czuć orzechy włoskie, a nie laskowe. Ale będą one pasować to tortu.

      Odpowiedz
  4. Madzia pisze:
    13 maja 2022 o 07:30

    A czy tort można zrobić 2 dni wcześniej ?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      13 maja 2022 o 11:08

      Można, ale krem kakaowy do ozdoby zrobiłabym dzień wcześniej przed podaniem.

      Odpowiedz
  5. Madzia pisze:
    13 maja 2022 o 14:45

    Proszę jeszcze o informację czy tą chrupke się dobrze kroi? Czy nie jest za twarda? Czy tort się nie “rozjeżdża” przy krojeniu ?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      14 maja 2022 o 18:07

      Chrupka jest trochę twarda, ale dobrze się kroi. Tym bardziej, że jest między gęstym kremem i cały torcik jest stabilny, nic nie powinno się rozjeżdżać:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
  • pralinki migdałowe z amaretto
    Pralinki migdałowe z Amaretto
    • 19 maja 2022
  • mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    • 17 maja 2022
  • tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    • 12 maja 2022
  • ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    Ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    • 10 maja 2022
  • migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
    Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto
    • 5 maja 2022
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa kokos krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

reklama
reklama megan design
reklama megan design

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • polityka prywatności
Słodkie przepisy na wypieki i desery dla miłośników czekolady.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności