Kruchy placek z Nutellą i malinami

Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być zimne, prosto z lodówki (masło, jajko i wódka).
Ciasto jest proste do przygotowania, nie schładzamy go dodatkowo w lodówce np. przed wylepieniem spodu. Choć oczywiście można to zrobić.
Można przygotować ciasto w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko je zagnieść.
Owoce – Maliny pasują do tego ciasta idealnie, ale można użyć także truskawek, jagód czy jeżyn.
Wódka – Można zastąpić mocnym alkoholem np. whisky. Jeżeli nie chcecie używać alkoholu użyjcie w to miejsce lodowatej wody. Jednak warto skorzystać, alkohol wyparuje, a ciasto będzie naprawdę kruche.
Nutella – W temperaturze pokojowej, żeby ją łatwo rozsmarować na cieście. Jeżeli jest chłodna można ją delikatnie podgrzać.
Jeżeli chcecie bardzo kruchy placek:
Można wcześniej podpiec sam spód przed nałożeniem kremu, owoców i kruszonki. Podpiekamy go w 200 stopniach C przez 10-12 minut, następnie należy go wyciągnąć i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Na spód nałożyć wszystkie składniki i piec 35-40 minut aż kruszonka będzie złoto-brązowa.
Po upieczeniu i wyjęciu spodu krem orzechowo-czekoladowy wykładać po łyżce w kilku miejscach spodu. Gdy krem się ociepli bardzo delikatnie go rozsmarować. Podpieczony spód jest kruchy i można go połamać.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
Przechowywać w pojemniku lub zabezpieczony folią. Ze względu na delikatne owoce ciasto przechowywać w lodówce i przed podaniem wyjąć 20 minut wcześniej aby się ociepliło. Spożyć w ciągu 2-3 dni.
Mega kruchy i pyszny placek z Nutellą i orzechami laskowymi. Jest naprawdę prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Ciasto jest kruche, maślane, a wcześniej upieczone orzechy chrupkie i aromatycznie. Do tego lubiany krem czekoladowo-orzechowy. Pyszności.
Rustykalna tarta, która z dużą łyżką bitej śmietany jest po prostu wspaniała. Czekoladowe galette z czereśniami z kruchego, kakaowego ciasta. Nadzienie to nie tylko czereśnie, ale też czekolada i kapka whisky. Brzmi pysznie? Spróbujcie, póki w sklepach pełno jest pięknych, soczystych czereśni. Ale żeby było jeszcze smaczniej, ubijcie śmietankę z mascarpone i posypcie wiórkami czekolady.
Kruchy, tradycyjny placek ze śliwkami z dodatkiem gorzkiej czekolady. Pieczony w wielu domach, gdy tylko w sklepach pojawią się te owoce. Ja sezon na śliwki rozpoczęłam piekąc Brownie ze śliwkami i białą czekoladą, dziś łączę je z czekoladą gorzką o zawartości kakao 60%. Do tego kruche, maślane ciasto i powstaje połączenie idealne na jesienne dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.