Kruchy placek z Nutellą i malinami
Prosty i ekspresowy do przygotowania (nie wliczając 40 minut pieczenia) kruchy placek z Nutellą i malinami. Pyszne połączenie słodkiego, czekoladowo-orzechowego kremu z lekko kwaskowymi malinami na kruchym, maślanym spodzie. W dodatku z chrupiącą, złotą kruszonką. Super ciasto do kawy, z garścią malin lub gałką lodów waniliowych. Tak niewiele składników, a efekt jest naprawdę smaczny.
Kruchy placek z Nutellą i malinami - wskazówki
Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być zimne, prosto z lodówki (masło, jajko i wódka).
Ciasto jest proste do przygotowania, nie schładzamy go dodatkowo w lodówce np. przed wylepieniem spodu. Choć oczywiście można to zrobić.
Można przygotować ciasto w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko je zagnieść.
Owoce – Maliny pasują do tego ciasta idealnie, ale można użyć także truskawek, jagód czy jeżyn.
Wódka – Można zastąpić mocnym alkoholem np. whisky. Jeżeli nie chcecie używać alkoholu użyjcie w to miejsce lodowatej wody. Jednak warto skorzystać, alkohol wyparuje, a ciasto będzie naprawdę kruche.
Nutella – W temperaturze pokojowej, żeby ją łatwo rozsmarować na cieście. Jeżeli jest chłodna można ją delikatnie podgrzać.
Jeżeli chcecie bardzo kruchy placek:
Można wcześniej podpiec sam spód przed nałożeniem kremu, owoców i kruszonki. Podpiekamy go w 200 stopniach C przez 10-12 minut, następnie należy go wyciągnąć i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Na spód nałożyć wszystkie składniki i piec 35-40 minut aż kruszonka będzie złoto-brązowa.
Po upieczeniu i wyjęciu spodu krem orzechowo-czekoladowy wykładać po łyżce w kilku miejscach spodu. Gdy krem się ociepli bardzo delikatnie go rozsmarować. Podpieczony spód jest kruchy i można go połamać.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
Kruchy placek z Nutellą i malinami - przechowywanie
Przechowywać w pojemniku lub zabezpieczony folią. Ze względu na delikatne owoce ciasto przechowywać w lodówce i przed podaniem wyjąć 20 minut wcześniej aby się ociepliło. Spożyć w ciągu 2-3 dni.
Smacznego!
KRUCHY PLACEK Z NUTELLĄ I MALINAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła (zimnego, z lodówki)
- 1 jajko (zimne, z lodówki)
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżki wódki (zimnej, z lodówki; ewentualnie wody)
Na wierzch
- 250 g Nutelli (w temp. pokojowej)
- 150 g malin
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce (jeżeli wyrabiamy ręcznie, siekamy ciasto nożem, lub szybko zagniatamy rękami). Zmiksować krótko i dolać wódkę.
- Miksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść i uformować kulę. W cieście mogą pozostać większe oczka masła, ciasto nie może się zbytnio podgrzać, ani być zbyt długo wyrabiane.
- Oddzielić 2/3 ciasta i wylepić nim równo dno formy (zrobić odrobinę wyższe boki, tak 1 cm). Wyłożyć na ciasto równomiernie nutellę, następnie poukładać maliny (można je wcześniej przekroić na połówki). Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać na wierzchu.
- Piec 40-45 minut aż wierzch będzie ładnie wypieczony, kruszonka złota. Wyjąć i ostudzić w formie.
Zobacz także:
Kruchy placek z Nutellą i orzechami laskowymi
Mega kruchy i pyszny placek z Nutellą i orzechami laskowymi. Jest naprawdę prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Ciasto jest kruche, maślane, a wcześniej upieczone orzechy chrupkie i aromatycznie. Do tego lubiany krem czekoladowo-orzechowy. Pyszności.
Czekoladowe galette z czereśniami
Rustykalna tarta, która z dużą łyżką bitej śmietany jest po prostu wspaniała. Czekoladowe galette z czereśniami z kruchego, kakaowego ciasta. Nadzienie to nie tylko czereśnie, ale też czekolada i kapka whisky. Brzmi pysznie? Spróbujcie, póki w sklepach pełno jest pięknych, soczystych czereśni. Ale żeby było jeszcze smaczniej, ubijcie śmietankę z mascarpone i posypcie wiórkami czekolady.
Kruchy placek ze śliwkami i czekoladą
Kruchy, tradycyjny placek ze śliwkami z dodatkiem gorzkiej czekolady. Pieczony w wielu domach, gdy tylko w sklepach pojawią się te owoce. Ja sezon na śliwki rozpoczęłam piekąc Brownie ze śliwkami i białą czekoladą, dziś łączę je z czekoladą gorzką o zawartości kakao 60%. Do tego kruche, maślane ciasto i powstaje połączenie idealne na jesienne dni.