Strona główna PRZEPISYCIASTA Kruchy placek z Nutellą i malinami

Kruchy placek z Nutellą i malinami

przez Joanna | Chocololo
kruchy placek z nutellą i malinami

Kruchy placek z Nutellą i malinami

Prosty i ekspresowy do przygotowania (nie wliczając 40 minut pieczenia) kruchy placek z Nutellą i malinami. Pyszne połączenie słodkiego, czekoladowo-orzechowego kremu z lekko kwaskowymi malinami na kruchym, maślanym spodzie. W dodatku z chrupiącą, złotą kruszonką. Super ciasto do kawy, z garścią malin lub gałką lodów waniliowych. Tak niewiele składników, a efekt jest naprawdę smaczny.
kruchy placek z nutellą i malinami

Kruchy placek z Nutellą i malinami - wskazówki

Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być zimne, prosto z lodówki (masło, jajko i wódka).

Ciasto jest proste do przygotowania, nie schładzamy go dodatkowo w lodówce np. przed wylepieniem spodu. Choć oczywiście można to zrobić.

Można przygotować ciasto w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko je zagnieść.

Owoce – Maliny pasują do tego ciasta idealnie, ale można użyć także truskawek, jagód czy jeżyn.

Wódka – Można zastąpić mocnym alkoholem np. whisky. Jeżeli nie chcecie używać alkoholu użyjcie w to miejsce lodowatej wody. Jednak warto skorzystać, alkohol wyparuje, a ciasto będzie naprawdę kruche.

Nutella – W temperaturze pokojowej, żeby ją łatwo rozsmarować na cieście. Jeżeli jest chłodna można ją delikatnie podgrzać.

Jeżeli chcecie bardzo kruchy placek:

Można wcześniej podpiec sam spód przed nałożeniem kremu, owoców i kruszonki. Podpiekamy go w 200 stopniach C przez 10-12 minut, następnie należy go wyciągnąć i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Na spód nałożyć wszystkie składniki i piec 35-40 minut aż kruszonka będzie złoto-brązowa.

Po upieczeniu i wyjęciu spodu krem orzechowo-czekoladowy wykładać po łyżce w kilku miejscach spodu. Gdy krem się ociepli bardzo delikatnie go rozsmarować. Podpieczony spód jest kruchy i można go połamać.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

kruchy placek z nutellą i malinami

Kruchy placek z Nutellą i malinami - przechowywanie

Przechowywać w pojemniku lub zabezpieczony folią. Ze względu na delikatne owoce ciasto przechowywać w lodówce i przed podaniem wyjąć 20 minut wcześniej aby się ociepliło. Spożyć w ciągu 2-3 dni.

kruchy placek z nutellą i malinami

Smacznego!

kruchy placek z nutellą i malinami

KRUCHY PLACEK Z NUTELLĄ I MALINAMI

Joanna | chocololo.pl
Prosty i ekspresowy do przygotowania (nie wliczając 40 minut pieczenia) kruchy placek z Nutellą i malinami.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła (zimnego, z lodówki)
  • 1 jajko (zimne, z lodówki)
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki wódki (zimnej, z lodówki; ewentualnie wody)

Na wierzch

  • 250 g Nutelli (w temp. pokojowej)
  • 150 g malin

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce (jeżeli wyrabiamy ręcznie, siekamy ciasto nożem, lub szybko zagniatamy rękami). Zmiksować krótko i dolać wódkę.
  • Miksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść i uformować kulę. W cieście mogą pozostać większe oczka masła, ciasto nie może się zbytnio podgrzać, ani być zbyt długo wyrabiane.
  • Oddzielić 2/3 ciasta i wylepić nim równo dno formy (zrobić odrobinę wyższe boki, tak 1 cm). Wyłożyć na ciasto równomiernie nutellę, następnie poukładać maliny (można je wcześniej przekroić na połówki). Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać na wierzchu.
  • Piec 40-45 minut aż wierzch będzie ładnie wypieczony, kruszonka złota. Wyjąć i ostudzić w formie.

Zobacz także:

kruchy placek z nutellą i orzechami laskowymi 4

Kruchy placek z Nutellą i orzechami laskowymi

Mega kruchy i pyszny placek z Nutellą i orzechami laskowymi. Jest naprawdę prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Ciasto jest kruche, maślane, a wcześniej upieczone orzechy chrupkie i aromatycznie. Do tego lubiany krem czekoladowo-orzechowy. Pyszności.

czekoladowe galette z czeresniami

Czekoladowe galette z czereśniami

Rustykalna tarta, która z dużą łyżką bitej śmietany jest po prostu wspaniała. Czekoladowe galette z czereśniami z kruchego, kakaowego ciasta. Nadzienie to nie tylko czereśnie, ale też czekolada i kapka whisky. Brzmi pysznie? Spróbujcie, póki w sklepach pełno jest pięknych, soczystych czereśni. Ale żeby było jeszcze smaczniej, ubijcie śmietankę z mascarpone i posypcie wiórkami czekolady.

kruchy placek ze śliwkami i czekoladą 1

Kruchy placek ze śliwkami i czekoladą

Kruchy, tradycyjny placek ze śliwkami z dodatkiem gorzkiej czekolady. Pieczony w wielu domach, gdy tylko w sklepach pojawią się te owoce. Ja sezon na śliwki rozpoczęłam piekąc Brownie ze śliwkami i białą czekoladą, dziś łączę je z czekoladą gorzką o zawartości kakao 60%. Do tego kruche, maślane ciasto i powstaje połączenie idealne na jesienne dni.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo