1op.cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
7gdrożdży suszonych
1jajko(zimne)
20gcukru
100gśmietany kwaśnej 18%
Składniki na nadzienie
50gcukru brązowego
70gczekolady gorzkiej
50gmasła (miękkiego)
1łyżeczkakakao
1łyżeczkacynamonu(płaska)
Dodatkowo
jajko do posmarowania
cukier do posypania
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
Śmietanę dać do miseczki, wsypać drożdże i cukier, wymieszać dokładnie. Miseczkę włożyć do większej, wypełnionej ciepłą wodą. Przykryć całość ściereczką i zostawić na 15 minut.
Do malaksera wsypać mąkę, dodać jajko, pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy i przygotowane drożdże. Zmiksować wszystko do powstania jednolitego ciasta. Przenieść je do miski i ręcznie wyrabiać ok. 6-7 minut.
Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do miski. Miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Przygotowanie nadzienia
Czekoladę posiekać. Wrzucić ją do malaksera z masłem, cukrem, kakao i cynamonem. Ucierać do powstania jednolitej masy (cukier pozostanie bez zmian; nie rozpuści się ani nie utrze).
Przygotowanie rogalików
Dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem.
Ciasto zagnieść i podzielić na dwie części. Uformować z nich kulki.
Na podsypanej mąką stolnicy/blacie rozwałkować ciasto na okrąg o grubości ok. 5 mm. Rozsmarować na nim nadzienie, zostawiając bez nadzienia 1 cm od brzegu.
Pokroić okrąg na trójkąty jak pizzę. Powinno wyjść 10-12 trójkątów. Zawinąć je w rogaliki i ułożyć w odstępach na przygotowanej blaszce. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Tak samo przygotować drugą część ciasta.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni C.
Każdą blachę piec osobno. Przed pieczeniem posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 15 minut aż ładnie urosną i zarumienią się na złoto.
Słowo kluczowe cynamon, czekolada gorzka, kakao, rogaliki