Czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Kawa – Instant, 1 łyżeczka lub mała saszetka (2 g).
Mleko – Do tego przepisu na ciasto czekoladowe można wykorzystać zwykłe mleko lub roślinne. Nada się ryżowe lub migdałowe, ale nie np. mleczko kokosowe, które jest cięższe i tłustsze.
Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone.
Masa kajmakowa – Zwykła, klasyczna masa kajmakowa bez dodatków. Powinna być w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Do polewy trzeba użyć czekolady gorzkiej o zawartości kakao 60-80% i mlecznej.
Banany – Do czekoladowego bananowca najlepsze będą mocno żółte banany, które są dojrzałe, ale jeszcze nie mają plamek. Takie mocno dojrzałe banany (których używamy np. do chlebka bananowego) nie będą odpowiednie i szybko zepsują się w cieście.
Potrzeba 2 bananów dużych lub 3 mniejszych. Na tortownicę 20 cm zużyłam 2,5 banana.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Ciasto bananowiec przechowywać w lodówce, w tortownicy zabezpieczone przed dostaniem się zapachów lub w szczelnym pojemniku. Spożyć w ciągu 2 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.