Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym

  • 9 maja 2023
czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym
czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym
Total
37
Shares
0
0
37

Czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym

Ten czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym jest absolutnie pyszny. Składa się z mięciutkiego ciasta czekoladowego, bananów i kremu z 3 cudownych składników: mascarpone, masy kajmakowej i masła orzechowego. Trio, które wymiata. Poważnie! Na wierzchu oczywiście czekoladowa polewa i posiekane orzechy ziemne ze słonymi precelkami. Ciasto dobrze się kroi, a krem idealnie zastyga i gęstnieje. Ja kroiłam je trochę na wariata, już po 3 godzinach nie było kilku kawałków. Tak to jest, gdy w domu wszyscy tylko czekają na ciasto i pytają, czy można już dostać odrobinę. Ale Wy się nie dajcie, potrzymajcie je trochę dłużej. Polecam gorąco!
czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym

Czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym - wskazówki

Ciasto czekoladowe.

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Kawa – Instant, 1 łyżeczka lub mała saszetka (2 g).

Mleko – Do tego przepisu na ciasto czekoladowe można wykorzystać zwykłe mleko lub roślinne. Nada się ryżowe lub migdałowe, ale nie np. mleczko kokosowe, które jest cięższe i tłustsze.

To ciasto czekoladowe jest miękkie i odrobinę lepkie, prawie nie rośnie i po wyjęciu z piekarnika jest płaskie, nawet trochę porowate.

Krem.

Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone.

Masa kajmakowa – Zwykła, klasyczna masa kajmakowa bez dodatków. Powinna być w temperaturze pokojowej.

Masło orzechowe – 100% orzechów ziemnych, bez dodatków. Można użyć masła gładkiego lub z kawałkami orzechów.

Polewa czekoladowa.

Czekolada – Do polewy trzeba użyć czekolady gorzkiej o zawartości kakao 60-80% i mlecznej.

Jeśli nie macie precelków można użyć np. słonych paluszków. Same posiekane orzeszki też będą dobre.

Banany – Do czekoladowego bananowca najlepsze będą mocno żółte banany, które są dojrzałe, ale jeszcze nie mają plamek. Takie mocno dojrzałe banany (których używamy np. do chlebka bananowego) nie będą odpowiednie i szybko zepsują się w cieście.

Potrzeba 2 bananów dużych lub 3 mniejszych. Na tortownicę 20 cm zużyłam 2,5 banana.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym

Czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym - przechowywanie

Ciasto bananowiec przechowywać w lodówce, w tortownicy zabezpieczone przed dostaniem się zapachów lub w szczelnym pojemniku. Spożyć w ciągu 2 dni.

czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym

Smacznego!

czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym

CZEKOLADOWY BANANOWIEC Z KREMEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Ten czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym jest absolutnie pyszny.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 80 g cukru drobnego
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 60 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone (schłodzone)
  • 120 g masła orzechowego (150)
  • 150 g masy kajmakowej

Polewa

  • 90 g śmietanki 36%
  • 30 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • 2-3 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g orzechów posiekanych
  • 30-40 g precelków solonych połamanych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki)
  • W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i kawę instant. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wyłożyć do tortownicy wyrównać i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.

Przygotowanie kremu

  • Ciasto można zostawić w formie lub przełożyć na talerz/paterę i zapiąć w rant (warto zabezpieczyć go folią rantową). Ostrożnie, ciasto jest delikatne.
  • Banany obrać ze skórki, przekroić na pół wzdłuż i posmarować sokiem z cytryny. Ułożyć je równo na cieście.
  • Do dużej miski dać mascarpone, masę kajmakową i masło orzechowe. Miksować (mikser; końcówki do ubijania) aż składniki się połączą, a masa delikatnie napowietrzy. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Krem wyłożyć na banany i rozsmarować równo. Schłodzić całość w lodówce min. 4 godziny.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia czekolad i odłożyć.
  • Gdy polewa się przestudzi i lekko zgęstnieje, polać nią wierzch ciasta i obsypać posiekanymi orzeszkami i połamanymi precelkami. Schłodzić jeszcze min. 30 minut.

Zobacz także:

ciasto z czekoladą, kremem i truskawkami
ciasto z czekoladą, kremem i truskawkami
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
bananowy tort straciatella
bananowy tort straciatella

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
37
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 37
Tweet 0
Podobne składniki
  • banany
  • kakao
  • masa kajmakowa
  • mascarpone
  • masło orzechowe
Poprzedni artykuł
czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką
  • Desery
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Czekoladowa panna cotta z truskawkową pianką

  • 4 maja 2023
Zobacz przepis
Następny artykuł
babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

  • 11 maja 2023
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.