Czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym

Czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym

Ten czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym jest absolutnie pyszny. Składa się z mięciutkiego ciasta czekoladowego, bananów i kremu z 3 cudownych składników: mascarpone, masy kajmakowej i masła orzechowego. Trio, które wymiata. Poważnie! Na wierzchu oczywiście czekoladowa polewa i posiekane orzechy ziemne ze słonymi precelkami. Ciasto dobrze się kroi, a krem idealnie zastyga i gęstnieje. Ja kroiłam je trochę na wariata, już po 3 godzinach nie było kilku kawałków. Tak to jest, gdy w domu wszyscy tylko czekają na ciasto i pytają, czy można już dostać odrobinę. Ale Wy się nie dajcie, potrzymajcie je trochę dłużej. Polecam gorąco!
czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym

Czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym - wskazówki

Ciasto czekoladowe.

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Kawa – Instant, 1 łyżeczka lub mała saszetka (2 g).

Mleko – Do tego przepisu na ciasto czekoladowe można wykorzystać zwykłe mleko lub roślinne. Nada się ryżowe lub migdałowe, ale nie np. mleczko kokosowe, które jest cięższe i tłustsze.

To ciasto czekoladowe jest miękkie i odrobinę lepkie, prawie nie rośnie i po wyjęciu z piekarnika jest płaskie, nawet trochę porowate.

Krem.

Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone.

Masa kajmakowa – Zwykła, klasyczna masa kajmakowa bez dodatków. Powinna być w temperaturze pokojowej.

Masło orzechowe – 100% orzechów ziemnych, bez dodatków. Można użyć masła gładkiego lub z kawałkami orzechów.

Polewa czekoladowa.

Czekolada – Do polewy trzeba użyć czekolady gorzkiej o zawartości kakao 60-80% i mlecznej.

Jeśli nie macie precelków można użyć np. słonych paluszków. Same posiekane orzeszki też będą dobre.

Banany – Do czekoladowego bananowca najlepsze będą mocno żółte banany, które są dojrzałe, ale jeszcze nie mają plamek. Takie mocno dojrzałe banany (których używamy np. do chlebka bananowego) nie będą odpowiednie i szybko zepsują się w cieście.

Potrzeba 2 bananów dużych lub 3 mniejszych. Na tortownicę 20 cm zużyłam 2,5 banana.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym

Czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym - przechowywanie

Ciasto bananowiec przechowywać w lodówce, w tortownicy zabezpieczone przed dostaniem się zapachów lub w szczelnym pojemniku. Spożyć w ciągu 2 dni.

czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym

Smacznego!

czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym

CZEKOLADOWY BANANOWIEC Z KREMEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Ten czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym jest absolutnie pyszny.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 80 g cukru drobnego
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 60 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone (schłodzone)
  • 120 g masła orzechowego
  • 150 g masy kajmakowej

Polewa

  • 90 g śmietanki 36%
  • 30 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • 2-3 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g orzechów posiekanych
  • 30-40 g precelków solonych połamanych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki)
  • W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i kawę instant. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wyłożyć do tortownicy wyrównać i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.

Przygotowanie kremu

  • Ciasto można zostawić w formie lub przełożyć na talerz/paterę i zapiąć w rant (warto zabezpieczyć go folią rantową). Ostrożnie, ciasto jest delikatne.
  • Banany obrać ze skórki, przekroić na pół wzdłuż i posmarować sokiem z cytryny. Ułożyć je równo na cieście.
  • Do dużej miski dać mascarpone, masę kajmakową i masło orzechowe. Miksować (mikser; końcówki do ubijania) aż składniki się połączą, a masa delikatnie napowietrzy. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Krem wyłożyć na banany i rozsmarować równo. Schłodzić całość w lodówce min. 4 godziny.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia czekolad i odłożyć.
  • Gdy polewa się przestudzi i lekko zgęstnieje, polać nią wierzch ciasta i obsypać posiekanymi orzeszkami i połamanymi precelkami. Schłodzić jeszcze min. 30 minut.

Zobacz także:

ciasto z czekoladą, kremem i truskawkami
ciasto z czekoladą, kremem i truskawkami
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
bananowy tort straciatella
bananowy tort straciatella

Obserwuj Chocololo:

1 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo