Czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym
Ten czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym jest absolutnie pyszny. Składa się z mięciutkiego ciasta czekoladowego, bananów i kremu z 3 cudownych składników: mascarpone, masy kajmakowej i masła orzechowego. Trio, które wymiata. Poważnie! Na wierzchu oczywiście czekoladowa polewa i posiekane orzechy ziemne ze słonymi precelkami. Ciasto dobrze się kroi, a krem idealnie zastyga i gęstnieje. Ja kroiłam je trochę na wariata, już po 3 godzinach nie było kilku kawałków. Tak to jest, gdy w domu wszyscy tylko czekają na ciasto i pytają, czy można już dostać odrobinę. Ale Wy się nie dajcie, potrzymajcie je trochę dłużej. Polecam gorąco!
Czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym - wskazówki
Ciasto czekoladowe.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Kawa – Instant, 1 łyżeczka lub mała saszetka (2 g).
Mleko – Do tego przepisu na ciasto czekoladowe można wykorzystać zwykłe mleko lub roślinne. Nada się ryżowe lub migdałowe, ale nie np. mleczko kokosowe, które jest cięższe i tłustsze.
Krem.
Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone.
Masa kajmakowa – Zwykła, klasyczna masa kajmakowa bez dodatków. Powinna być w temperaturze pokojowej.
Polewa czekoladowa.
Czekolada – Do polewy trzeba użyć czekolady gorzkiej o zawartości kakao 60-80% i mlecznej.
Banany – Do czekoladowego bananowca najlepsze będą mocno żółte banany, które są dojrzałe, ale jeszcze nie mają plamek. Takie mocno dojrzałe banany (których używamy np. do chlebka bananowego) nie będą odpowiednie i szybko zepsują się w cieście.
Potrzeba 2 bananów dużych lub 3 mniejszych. Na tortownicę 20 cm zużyłam 2,5 banana.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym - przechowywanie
Ciasto bananowiec przechowywać w lodówce, w tortownicy zabezpieczone przed dostaniem się zapachów lub w szczelnym pojemniku. Spożyć w ciągu 2 dni.
Smacznego!
CZEKOLADOWY BANANOWIEC Z KREMEM ORZECHOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto czekoladowe
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 50 g masła
- 80 g cukru drobnego
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka kawy instant
- 60 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem
- 250 g mascarpone (schłodzone)
- 120 g masła orzechowego
- 150 g masy kajmakowej
Polewa
- 90 g śmietanki 36%
- 30 g czekolady mlecznej
- 40 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo
- 2-3 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 g orzechów posiekanych
- 30-40 g precelków solonych połamanych
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki)
- W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i kawę instant. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
- Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
- W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
- Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy wyrównać i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
Przygotowanie kremu
- Ciasto można zostawić w formie lub przełożyć na talerz/paterę i zapiąć w rant (warto zabezpieczyć go folią rantową). Ostrożnie, ciasto jest delikatne.
- Banany obrać ze skórki, przekroić na pół wzdłuż i posmarować sokiem z cytryny. Ułożyć je równo na cieście.
- Do dużej miski dać mascarpone, masę kajmakową i masło orzechowe. Miksować (mikser; końcówki do ubijania) aż składniki się połączą, a masa delikatnie napowietrzy. Zajmie to 1-2 minuty.
- Krem wyłożyć na banany i rozsmarować równo. Schłodzić całość w lodówce min. 4 godziny.
Przygotowanie polewy
- W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia czekolad i odłożyć.
- Gdy polewa się przestudzi i lekko zgęstnieje, polać nią wierzch ciasta i obsypać posiekanymi orzeszkami i połamanymi precelkami. Schłodzić jeszcze min. 30 minut.