Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Bananowy tort straciatella

  • 28 grudnia 2021
bananowy tort straciatella
bananowy tort straciatella
Total
570
Shares
30
0
540

Bananowy tort straciatella

Ten niewielkich rozmiarów tort podbił moje serce. Banany uwielbiam, więc połączenie ich z czekoladą jest dla mnie niesamowicie smaczne. W sumie nie jest to trudny do wykonania tort, więc tym bardziej bardzo go polecam. A co w nim jest? No więc mamy tu bananowe ciasto kakaowe, nasączone kakaowym syropem. Przełożone dużą ilością kremu śmietankowego z mascarpone i  drobnymi kawałeczkami czekolady, oczywiście także kawałkami bananów. Na wierzchu czekoladowa polewa, trochę kremu z mascarpone  i plasterki banana. W sumie 5 bananów w małym torcie, pyyyszności.
bananowy tort straciatella

Bananowy tort straciatella - wskazówki

Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć na 2 dni (wcześniej schłodzić śmietanki i mascarpone), pierwszego dnia upiec ciasto i przełożyć je kremem, a  po nocy w lodówce polać czekoladą, udekorować i kroić.

Ciasto.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm. Ciasto może się wydawać małe, ale po przekrojeniu na 1 cm blaty będzie idealne.

Na wierzchu będzie górka i jeden z blatów (ten najwyższy) może być mniejszy. Dajcie go jako drugi kiedy będziecie przekładać kremem.

Krem straciatella.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.

Czekolada – Do kremu możecie dać gorzką albo mleczną, ja pomieszałam pół na pół i było idealnie.

Banany do przełożenia – Nie muszą być tak bardzo dojrzałe jak do ciasta, nawet niedobrze żeby były, bo będą za ciemne i zbyt intensywne w smaku. Dobre będą żółte banany, pokrojone i skropione cytryną aby nie pociemniały.

Banany można pokroić w grube plastry lub inaczej jeśli lubicie.

Krem ubijamy 2-3 minuty, można najpierw dosłownie kilka sekund zmiksować mascarpone z cukrem pudrem i po chwili dolać śmietankę. To żeby mieć pewność, że nie będzie żadnych grudek.

Krem ma być gęsty i puszysty, zostawiać widoczne ślady miksera. Po dodaniu czekolady zrobi się jeszcze gęstszy.

Polewa i krem do dekoracji.

Czekolada – Gorzka, ale jeśli chcecie żeby było bardziej słodko to można użyć mlecznej. Myślę jednak, że lepiej pomieszać pół na pół.

Jeżeli chcecie polać tort czekoladą jak na zdjęciu to kiedy lekko ostygnie, ale będzie jeszcze letnio-ciepła i płynna trzeba ją wlać do woreczka cukierniczego. Uciąć końcówkę worka i polać tort najpierw przy krawędzi, a potem środek.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone, najlepiej w przez noc w lodówce.

Składniki na tort o średnicy 18 cm, wysokość bez dekoracji 10 cm, a z dekoracją 14 cm.

bananowy tort straciatella

Bananowy tort straciatella - przechowywanie

Tort przechowywać w lodówce, zabezpieczony przed dostaniem się zapachów (zabezpieczony folią spożywczą lub w specjalnym pojemniku na  ciasta). Spożyć do 2-3 dni od momentu złożenia całego tortu.

bananowy tort straciatella
bananowy tort straciatella

Smacznego!

bananowy tort straciatella

BANANOWY TORT STRACIATELLA

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowe, bananowe ciasto przełożone śmietankowym kremem z kawałkami czekolady i bananami.
Przepis na tort o średnicy 18 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto bananowe

  • 2 banany (dojrzałe)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 g masła
  • 80 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
  • 40 g kakao
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na krem straciatella

  • 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 30 g cukru pudru
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 banany
  • sok z połowy cytryny

Składniki na syrop do nasączenia

  • 60 ml wody
  • 10 g cukru pudru
  • 5 g kakao

Składniki na polewę

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 ml śmietanki 36%

Dodatkowo do dekoracji

  • 125 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 65 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 10 g cukru pudru
  • 1 banan

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta bananowego

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę (18 cm) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostudzenia. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić.
  • W misce dokładnie rozgnieść banany, dodać cukier, wystudzone masło i jajka, dokładnie wymieszać.
  • Do mokrych składników przesiać w 2 turach mąkę z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  • Piec ciasto 40-45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.
  • Po ostudzeniu przeciąć na 4 równe blaty o grubości 1 cm.

Przygotowanie syropu do nasączenia

  • W misce wymieszać kakao i cukier puder, zalać 60 ml wrzątku i wymieszać dokładnie. Odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Czekoladę zetrzeć na tarce (małe oczka). Na czas ubijania kremu włożyć do lodówki.
  • Do dużej miski dać mascarpone, cukier puder i śmietankę. Ubijać mikserem aż do uzyskania puszystego, gęstego kremu, który będzie zostawiał ślady po mieszadłach.
  • Do ubitej śmietanki z mascarpone dodać czekoladę i wymieszać delikatnie szpatułką.

Składanie tortu

  • Banany pokroić, skropić sokiem z cytryny.
  • Na paterze lub podkładce na tort położyć pierwszy blat, nasączyć go syropem. Bardzo cienko posmarować kremem.
  • Na cienką warstwę kremu położyć kawałki banana , następnie pokryć je kremem i wyrównać. Położyć następny blat i powtórzyć wszystko.
  • Ostatni blat cienko posmarować kremem, odrobinę kremu dać też na boki i wyrównać. Tort schłodzić przed polaniem czekoladą.

Przygotowanie polewy i kremu do dekoracji

  • W rondelku podgrzać śmietankę dodać połamaną czekoladę, po chwili wymieszać, powstanie gładka polewa. Odstawić ją na 2 minuty by przestygła następnie polać nią tort.
  • Schować tort do lodówki na 10-15 minut, gdy polewa lekko stężeje przygotować krem.
  • Do miski włożyć mascarpone, cukier puder i śmietankę, ubić na gęsty, puszysty krem. Przełożyć go do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką.
  • Banana obrać pokroić w plastry i skropić cytryną.
  • Udekorować tort kremem i plasterkami banana.

Zobacz także:

torcik czekoladowo-porzeczkowy
torcik czekoladowo-porzeczkowy
kopiec kreta
kopiec kreta
torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą
torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
570
Shares
Udostępnij 30
Przypnij 540
Tweet 0
Podobne składniki
  • banany
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
czekoladowy torcik z kawą i kardamonem
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Czekoladowy torcik z kawą i kardamonem

  • 21 grudnia 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
babeczki Ferrero Rocher
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Babeczki Ferrero Rocher

  • 29 grudnia 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022
  1. Jag pisze:
    10 lutego 2022 o 15:19

    Cześć, super wygląda! A mam pytanie czy śmietana musi być 36 czy może być 30?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      10 lutego 2022 o 19:09

      Dobrze schłodzona powinna się ładnie ubić z mascarpone, ewentualnie krem będzie trochę mniej gęsty (ale stabilny). Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  2. OlaGrz pisze:
    19 kwietnia 2022 o 13:04

    Czy tortownica może być 21 cm średnica?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      19 kwietnia 2022 o 14:32

      Nie, to ciasto i tak jest malutkie w 18 cm tortownicy. Trzeba zwiększyć ilość składników o 1/3. Pozdrawiam.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności