Bananowy tort straciatella

Bananowy tort straciatella

Ten niewielkich rozmiarów tort podbił moje serce. Banany uwielbiam, więc połączenie ich z czekoladą jest dla mnie niesamowicie smaczne. W sumie nie jest to trudny do wykonania tort, więc tym bardziej bardzo go polecam. A co w nim jest? No więc mamy tu bananowe ciasto kakaowe, nasączone kakaowym syropem. Przełożone dużą ilością kremu śmietankowego z mascarpone i  drobnymi kawałeczkami czekolady, oczywiście także kawałkami bananów. Na wierzchu czekoladowa polewa, trochę kremu z mascarpone  i plasterki banana. W sumie 5 bananów w małym torcie, pyyyszności.
bananowy tort straciatella

Bananowy tort straciatella - wskazówki

Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć na 2 dni (wcześniej schłodzić śmietanki i mascarpone), pierwszego dnia upiec ciasto i przełożyć je kremem, a  po nocy w lodówce polać czekoladą, udekorować i kroić.

Ciasto.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm. Ciasto może się wydawać małe, ale po przekrojeniu na 1 cm blaty będzie idealne.

Na wierzchu będzie górka i jeden z blatów (ten najwyższy) może być mniejszy. Dajcie go jako drugi kiedy będziecie przekładać kremem.

Krem straciatella.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.

Czekolada – Do kremu możecie dać gorzką albo mleczną, ja pomieszałam pół na pół i było idealnie.

Banany do przełożenia – Nie muszą być tak bardzo dojrzałe jak do ciasta, nawet niedobrze żeby były, bo będą za ciemne i zbyt intensywne w smaku. Dobre będą żółte banany, pokrojone i skropione cytryną aby nie pociemniały.

Banany można pokroić w grube plastry lub inaczej jeśli lubicie.

Krem ubijamy 2-3 minuty, można najpierw dosłownie kilka sekund zmiksować mascarpone z cukrem pudrem i po chwili dolać śmietankę. To żeby mieć pewność, że nie będzie żadnych grudek.

Krem ma być gęsty i puszysty, zostawiać widoczne ślady miksera. Po dodaniu czekolady zrobi się jeszcze gęstszy.

Polewa i krem do dekoracji.

Czekolada – Gorzka, ale jeśli chcecie żeby było bardziej słodko to można użyć mlecznej. Myślę jednak, że lepiej pomieszać pół na pół.

Jeżeli chcecie polać tort czekoladą jak na zdjęciu to kiedy lekko ostygnie, ale będzie jeszcze letnio-ciepła i płynna trzeba ją wlać do woreczka cukierniczego. Uciąć końcówkę worka i polać tort najpierw przy krawędzi, a potem środek.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone, najlepiej w przez noc w lodówce.

Składniki na tort o średnicy 18 cm, wysokość bez dekoracji 10 cm, a z dekoracją 14 cm.

bananowy tort straciatella

Bananowy tort straciatella - przechowywanie

Tort przechowywać w lodówce, zabezpieczony przed dostaniem się zapachów (zabezpieczony folią spożywczą lub w specjalnym pojemniku na  ciasta). Spożyć do 2-3 dni od momentu złożenia całego tortu.

bananowy tort straciatella
bananowy tort straciatella

Smacznego!

bananowy tort straciatella

BANANOWY TORT STRACIATELLA

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowe, bananowe ciasto przełożone śmietankowym kremem z kawałkami czekolady i bananami.
Przepis na tort o średnicy 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto bananowe

  • 2 banany (dojrzałe)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 g masła
  • 80 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
  • 40 g kakao
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na krem straciatella

  • 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 30 g cukru pudru
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 banany
  • sok z połowy cytryny

Składniki na syrop do nasączenia

  • 60 ml wody
  • 10 g cukru pudru
  • 5 g kakao

Składniki na polewę

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 ml śmietanki 36%

Dodatkowo do dekoracji

  • 125 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 65 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 10 g cukru pudru
  • 1 banan

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta bananowego

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę (18 cm) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostudzenia. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić.
  • W misce dokładnie rozgnieść banany, dodać cukier, wystudzone masło i jajka, dokładnie wymieszać.
  • Do mokrych składników przesiać w 2 turach mąkę z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  • Piec ciasto 40-45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.
  • Po ostudzeniu przeciąć na 4 równe blaty o grubości 1 cm.

Przygotowanie syropu do nasączenia

  • W misce wymieszać kakao i cukier puder, zalać 60 ml wrzątku i wymieszać dokładnie. Odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Czekoladę zetrzeć na tarce (małe oczka). Na czas ubijania kremu włożyć do lodówki.
  • Do dużej miski dać mascarpone, cukier puder i śmietankę. Ubijać mikserem aż do uzyskania puszystego, gęstego kremu, który będzie zostawiał ślady po mieszadłach.
  • Do ubitej śmietanki z mascarpone dodać czekoladę i wymieszać delikatnie szpatułką.

Składanie tortu

  • Banany pokroić, skropić sokiem z cytryny.
  • Na paterze lub podkładce na tort położyć pierwszy blat, nasączyć go syropem. Bardzo cienko posmarować kremem.
  • Na cienką warstwę kremu położyć kawałki banana , następnie pokryć je kremem i wyrównać. Położyć następny blat i powtórzyć wszystko.
  • Ostatni blat cienko posmarować kremem, odrobinę kremu dać też na boki i wyrównać. Tort schłodzić przed polaniem czekoladą.

Przygotowanie polewy i kremu do dekoracji

  • W rondelku podgrzać śmietankę dodać połamaną czekoladę, po chwili wymieszać, powstanie gładka polewa. Odstawić ją na 2 minuty by przestygła następnie polać nią tort.
  • Schować tort do lodówki na 10-15 minut, gdy polewa lekko stężeje przygotować krem.
  • Do miski włożyć mascarpone, cukier puder i śmietankę, ubić na gęsty, puszysty krem. Przełożyć go do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką.
  • Banana obrać pokroić w plastry i skropić cytryną.
  • Udekorować tort kremem i plasterkami banana.

Zobacz także:

torcik czekoladowo-porzeczkowy
torcik czekoladowo-porzeczkowy
kopiec kreta
kopiec kreta
torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą
torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

6 komentarzy

Jag 10 lutego 2022 - 15:19

Cześć, super wygląda! A mam pytanie czy śmietana musi być 36 czy może być 30?

Reply
Joanna | Chocololo 10 lutego 2022 - 19:09

Dobrze schłodzona powinna się ładnie ubić z mascarpone, ewentualnie krem będzie trochę mniej gęsty (ale stabilny). Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
OlaGrz 19 kwietnia 2022 - 13:04

Czy tortownica może być 21 cm średnica?

Reply
Joanna | Chocololo 19 kwietnia 2022 - 14:32

Nie, to ciasto i tak jest malutkie w 18 cm tortownicy. Trzeba zwiększyć ilość składników o 1/3. Pozdrawiam.

Reply
Ania 18 października 2024 - 18:16

Czekolada gorzka – ile %?

Reply
Joanna | Chocololo 19 października 2024 - 15:53

60-80% będzie ok 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo