Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

Jajka – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło – Można pokroić je w kostkę i zostawić na talerzu, żeby szybciej nabrało temperatury pokojowej.
Jogurt – Naturalny jogurt w temperaturze pokojowej. Można go zastąpić maślanką lub kwaśną śmietana.
Ciasto wyjdzie gęste, trzeba równomiernie rozsmarować je w blaszce i posypać cukrem z cynamonem. Ciasto nie rośnie wysokie.
Do ciasta można wmieszać kawałki gorzkiej czekolady, jeśli chcecie, żeby było jeszcze bardziej czekoladowe. 80 g czekolady gorzkiej, posiekanej trzeba wmieszać razem z bananami.
Ucieranego ciasta nie piec zbyt długo, ponieważ będzie za suche. 35-40 minut powinno wystarczyć.
Przepis na formę 20×20 cm.
Można przechowywać w formie, przykryte czystą ściereczką, będzie dobre do 2 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.