Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

przez Joanna | Chocololo
babeczki z nutellą, kremem i truskawkami

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

Mam nadzieję, że te małe, słodkie babeczki z nutellą, kremem i truskawkami skradną Wam serca. Same babeczki mają ciekawą konsystencję przypominającą brownie i  składają się z zaledwie 4 składników. Rosną i opadają z małym dołkiem. Ten dołek trzeba wykorzystać i dać do niego dodatkową porcję kremu czekoladowo-orzechowego. Do tego krem z mascarpone i duża truskawka…Pychota.
babeczki z nutellą, kremem i truskawkami

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami - wskazówki

Babeczki są wyjątkowo proste do przygotowania.

Krem czekoladowo-orzechowy – Użyłam popularnej Nutelli, nie znam zamienników i ciężko mi powiedzieć, czy babeczki wyjdą tak samo z podobnym kremem.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mascarpone i śmietanka do kremu – dobrze schłodzone.

Przepis na 12 babeczek.

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
babeczki z nutellą, kremem i truskawkami

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami - przechowywanie

Pyszne babeczki z nutellą przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Będą dobre do 2 dni.

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami

Smacznego!

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami

BABECZKI Z NUTELLĄ, KREMEM I TRUSKAWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Słodkie babeczki z nutellą, kremem i truskawkami.
Przepis na 12 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 350 g Nutelli
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku (płaska)

Składniki na krem

  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 30 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 12 łyżeczek Nutelli
  • 12 truskawek (lub 6 truskawek przekrojonych na pół)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Mąkę z proszkiem wymieszać w miseczce i odłożyć.
  • W misce zmiksować jajka z nutellą (ok. 1 minuty; mikser, końcówki do ubijania), przesiać do masy mąkę z proszkiem i wymieszać.
  • Ciasto nałożyć do papilotek do 3/4 wysokości.
  • Babeczki piec 20 minut, wyjąć z piekarnika i po lekkim ostudzeniu przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Gdy babeczki wystygną, w powstałe dołki nałożyć po łyżeczce kremu czekoladowo-orzechowego i rozsmarować.
  • Do miski dać mascarpone, wsypać cukier puder i wlać śmietankę. Ubijać (mikser;końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 2-3 minuty.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić babeczki.
  • Na wierzchu każdej babeczki ułożyć truskawkę.

Zobacz także:

babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem
babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem
Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem
Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem
babeczki Ferrero Rocher
babeczki Ferrero Rocher

Obserwuj Chocololo:

You may also like

2 komentarze

Anna 17 maja 2024 - 07:10

Mam zapytanie o mąkę, napewno 40 g? Wydaje mi się turbo malutko

Reply
Joanna | Chocololo 17 maja 2024 - 10:44

Wystarczy, to nie są takie klasyczne, puchate babeczki. Bardziej przypominają brownie, są bardziej ciągnące i kruche 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo