1,2K
Ciasto z czekoladą, kremem i truskawkami
Już niebawem sezon na truskawki, a jak jeść z czymś truskawki, to tylko z czekoladą. To delikatne ciasto będzie idealne na letnie dni. Można podać je także z malinami, czy borówkami. Jest lekkie, ale jednocześnie wilgotne. Polane czekoladową polewą, żeby było jeszcze pyszniejsze. Na wierzchu sporo kremu z mascarpone i owoce. Ciasto z czekoladą, kremem i truskawkami na pewno podbije Wasze podniebienia. Kawałki ciasta same będą znikać z lodówki.
Ciasto z czekoladą, kremem i truskawkami - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej. Do przepisu użyłam jajek w rozmiarze XL.
Czekolada – Gorzka między 60-80 %.
Ciasto pieczemy do suchego patyczka, ok. 25 minut. Zbyt długie pieczenie sprawi, że ciasto będzie suche i mniej delikatne.
Czekoladowe ciasto będzie równe po upieczeniu i może delikatnie opaść.
Polewa czekoladowa – Rozpuszczona czekolada gorzka (60-80% i mleczna) ze śmietanką. Powinna wystygnąć i lekko zgęstnieć zanim wylejecie ją na ciasto. Można ją schłodzić 3 minuty przed polaniem ciasta.
Mascarpone i śmietanka do kremu – dobrze schłodzone.
Przepis na tortownicę 20 cm.
Ciasto z czekoladą, kremem i truskawkami - przechowywanie
Ciasto przechowywać w lodówce, zabezpieczone przed dostaniem się zapachów. Spożyć w ciągu 2 dni.
Smacznego!
CIASTO Z CZEKOLADĄ, KREMEM I TRUSKAWKAMI
Joanna | chocololo.plDelikatne ciasto czekoladowe, czekoladowa polewa, krem z mascarpone i truskawki.Przepis na tortownicę 20 cm.
SKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 2 jajka duże (w temp. pokojowej)
- 50 g czekolady gorzkiej
- 80 g cukru drobnego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 60 g masła
- 35 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- ¼ łyżeczki sody
Składniki na polewę
- 90 ml śmietanki 36%
- 35 g czekolady gorzkiej
- 35 g czekolady mlecznej
Składniki na krem
- 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 30 g cukru pudru
Dodatkowo
- truskawki (ok. 200 g)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół), tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z ognia. Czekoladę połamać i wrzucić do masła, wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Odłożyć do ostudzenia.
- Mąkę wymieszać z kakao i sodą, odłożyć.
- W misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę (zajmie to ok. 6-7 minut, powinny być dobrze ubite). Powoli, miksując na najmniejszych obrotach, wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
- Do masy przesiać mieszankę mąki, kakao i sody. Delikatnie wymieszać całość rózgą kuchenną. Ciasto wylać do formy, wyrównać. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka.
- Ciasto wyjąc z piekarnika, zostawić w formie do ostudzenia. Ostudzone ciasto przenieść na talerz, na którym będzie podawane.
Przygotowanie polewy
- W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Odłożyć polewę, wystygnie, powinna lekko zgęstnieć.
- Polać ciasto polewą i włożyć do lodówki na ok. 20 minut do stężenia polewy.
Przygotowanie kremu
- Do miski dać mascarpone, cukier puder, wlać śmietankę. Miksować (mikser;końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu.
- Krem rozsmarować na cieście, na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Schłodzić jeszcze godzinę.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z kremem, czekolada, krem z mascarpone, truskawki